Krzyżówka

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Krzyżówka

Postprzez Buggy » sobota 18 września 2010, 23:17

Witam

Jestem dopiero na początku kursu, ale chciałbym uzyskać wyjaśnienie takiej sytuacji

Obrazek

Czy jeśli wjadę na skrzyżowanie, to powinienem ustąpić pierwszeństwa pojazdowi niebieskiemu?. Zakładam, że ja pierwszy dojeżdzam do skrzyżowania, a on póżniej. Czy w takiej sytuacji powinienem powstrzymać się od ruchu na skrzyżowaniu,gdy on będzie chiał na nie wjecjać?. Czy też on mi ustępuje, gdyż będąc na drodze podporządkowanej musi ustąpić pojazdom z prawej i lewej.
Buggy

Re: Krzyżówka

Postprzez dylek » niedziela 19 września 2010, 08:49

Lepszy od rysunku byłby link do zumiego ;)
Wtedy łatwiej byłoby zobaczyć, czy jest to 1 skrzyżowanie z przesuniętymi wlotami, czy też 2 skrzyżowania ....
Z rysunku wynika jakby było to jedno skrzyżowanie....
A jeśli tak, to obaj wyjeżdżacie z dróg oznaczonych A-7
Obaj skręcając w lewo ustępujecie sobie nawzajem, a lewoskręty wykonujecie kolizyjnie (za sobą, a nie przed sobą) ze względu na geometrię skrzyżowania...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Buggy » niedziela 19 września 2010, 11:52

O.k wygląda to mniej więcej tak

http://www.zumi.pl/namapie.html?Submit= ... +Zamkowa+4

Zielony pojazd wjeżdza od strony ul. Młynarskiej, a niebieski od ul. P. Skargi
Dla nas ten niebieski jest z prawej strony więc powinniśmy mu ustąpić, ale z kolei z chwilą gdy pierwsi wjedziemy na skrzyżowanie, to on nam powinien ustąpić (chyba :D )
Aha zapomniałem dodać że jest to wąskie skrzyżowanie, na których nie ma żadnych lini poziomych.
Buggy

Postprzez dylek » niedziela 19 września 2010, 19:21

No na zumim wygląda to zdecydowanie na 2 skrzyżowania ;)
Tak około 50m jedno od drugiego ;)
W tej sytuacji obojętne czy zielony czy niebieski wjedzie pierwszy to ten drugi musi mu ustąpić, bo wjeżdżający ma A-7 przed wjazdem i ma ustąpić temu co wjechał... ;)

Nie jest tu problemem brak D-1, bo ten znak akurat nie musi być powtarzany przy tej odległości między skrzyżowaniami ;) w końcu mijając A-7 wiesz, że wjeżdżasz na drogę z pierwszeństwem ;)
Ale masz rację, że jest tu błąd oznaczenia :D
Akurat tutaj powinny stanąć D-1 - nie ze względu na znak sam w sobie, ale przez to, że pod nimi powinny być tabliczki wskazujące przebieg łamany drogi z pierwszeństwem ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Buggy » niedziela 19 września 2010, 22:19

Ok dzięki

Czyli to są dwa skrzyżowanie ( w kształcie liter Y i T?)

Jeszcza jedna ważna rzecz dla mnie:
Czy z chwilą wyjazdu z drogi podporządkowanej, znajduje się już na drodze głównej ? ( bez względu czy jest tam znak D-1). Czy ten znak A-7 występujący tutaj samodzielnie należy traktować jak znak A-7 do spółki z C-12 na rondzie , tzn. jako pierwszeństwo dla wjeżdzającego ( znajdującego) się na skrzyżowaniu pojazdu?
Co w przypadku gdy chcemy wjechać na skrzyżowanie jednocześnie? ( wtedy ja mam go z prawej, a on mnie z lewej)
Buggy

Powrót do Egzamin na prawo jazdy