TESTY - Nielogiczne pytania ... teoria

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Którą odpowiedź wybierasz?

A
2
5%
B
1
3%
C
30
81%
AB
0
Brak głosów
AC
1
3%
BC
3
8%
ABC
0
Brak głosów

Liczba głosów : 37

Postprzez ixi25 » piątek 02 lipca 2010, 11:38

Gelo napisał(a):(...)autorzy dostrzegli błąd w tym pytaniu i zmienili je.To oznacza,że ŻADNA odpowiedź nie była poprawna...
Jak widać znak - Rudnik , został zmieniony na teren zabudowany.A zgodnie z powyższym ,wyprzedzanie z prawej strony, jest dozwolone.Czyli odpowiedź C. Myślę,że wszystkie wątpliwości rozwiane.

A wcześniej nie było dozwolone???
Nie było żadnego błędu. Jeśli ktoś zna przepis o wyprzedzaniu prawą stroną nie miał większych problemów z odpowiedzią na to pytanie.
Co prawda rysunek do tego pytania jest kontrowersyjny:
*odległości pojazdów są śmiesznie małe
*brak jest oznakowania, że to jezdnia jednokierunkowa, więc trzeba założyć, że jest tą jezdnią.
Sytuacji do stosowania przepisu o wyprzedzaniu prawą stroną jest mało względem prawa, niestety nie w polsce. Z tego względu, że u nas zapomina się o ruchu prawo stronym.
Wracając do pytania. Tabliczki informującej o terenie zabudowanym
bądź o nazwie miejscowości w ogóle mogło by nie być! Natomiast powinien znaleźć się znak D-3
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez Gelo » piątek 02 lipca 2010, 13:04

ixi25 napisał(a): Jeśli ktoś zna przepis o wyprzedzaniu prawą stroną nie miał większych problemów z odpowiedzią na to pytanie.

Tak oczywiście.Świadczą o tym 4 strony tematu o problematyce tego pytania.

ixi25 napisał(a):
*brak jest oznakowania, że to jezdnia jednokierunkowa, więc trzeba założyć, że jest tą jezdnią.

Jak możesz ZAŁOŻYĆ coś bez jakichkolwiek przesłanek o słuszności twojego twierdzenia ? Równie dobrze mogę "założyć" ,że nawet nie masz prawa jazdy.No co? Nie MAM żadnych dowodów ,że jednak masz... .Poza tym widziałeś KIEDYKOLWIEK drogę jednokierunkową przedzieloną pasem zieleni?chociaż raz?.Być może to jest droga jednokierunkowa, co nie zmienia faktu,że pytania na teście nie powinny budzić żadnych wątpliwośći, a tym bardziej nie powinny zmuszać do przyjmowania własnych,często błędnych,założeń.Twórcy sami dostrzegli nielogiczność tego pytania, więc to pytanie zostało rozwiązane ,terenem zabudowanym , gdzie potrzebne są tylko 2 pasy do wyprzedzania z prawej. Zdjęcie na poprzedniej stronie.
Gelo

Postprzez ixi25 » piątek 02 lipca 2010, 13:22

Gelo napisał(a):Jak możesz ZAŁOŻYĆ coś bez jakichkolwiek przesłanek o słuszności twojego twierdzenia ? Równie dobrze mogę "założyć" ,że nawet nie masz prawa jazdy.No co? Nie MAM żadnych dowodów ,że jednak masz... .

Masz rację, bo to co kupiłem na bazarku, to nie wiem czy to prawko, czy nie.
A teraz na poważnie:
Poza tym widziałeś KIEDYKOLWIEK drogę jednokierunkową przedzieloną pasem zieleni?chociaż raz?

Mało to razy!
Być może to jest droga jednokierunkowa, co nie zmienia faktu,że pytania na teście nie powinny budzić żadnych wątpliwośći, a tym bardziej nie powinny zmuszać do przyjmowania własnych,często błędnych,założeń.Twórcy sami dostrzegli nielogiczność tego pytania, więc to pytanie zostało rozwiązane ,terenem zabudowanym , gdzie potrzebne są tylko 2 pasy do wyprzedzania z prawej. Zdjęcie na poprzedniej stronie.

Nie droga, a jezdnia jednokierunkowa tak jest w przepisach. Pozatym droga, a jezdnia to dwie różne rzeczy. Może pojazd 2 znajduje się na pasie do kierunku przeciwnego?
I uważasz, że zmieniając znak, pytanie zmieniło sens i jest logiczne? Słabo znasz przepisy. Na terenie zbudowanym muszą być 2 pasy na jezdni dwukierunkowej, ale w tym samym kierunku, czyli łącznie wszystkich pasów musi być minimum 3.
Musisz pojąć przepisy o wyprzedzaniu prawą stroną!
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy