Nowelizacja ustawy dopiero po roku?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowelizacja ustawy dopiero po roku?

Postprzez skrzacik0 » sobota 01 maja 2010, 13:12

Wiem że pewnie tego typu tematów było dużo ale przeszukałem forum i nie dostałem konkretnych odpowiedzi :/

Przeczytałem ten o to artykuł w poszukiwaniu pytań:
http://www.skuterowo.com/prawo-jazdy-ka ... ie-ominie/

"Czy ustawa o kat. A od 24 lat wchodzi od maja?"
"Czy jest określone że jak zacznę kurs ze starą ustawą kończę z nową to przepisy nowe mnie nie obowiązują (chodzi tu o wiek?) bo w zasadzie prawo nie działa wstecz co nie?"
"Czy z tego co wyczytałem w artykule:
Teraz już wiadomo, że nowelizacja wejdzie w życie jeszcze w tym roku, a obowiązywać będzie rok po jej opublikowaniu w dzienniku ustaw.

To oznacza że dopiero po roku od opublikowania ustawy w dzienniku ustaw wejdzie ona w życie? Mam dodatkowy rok aby robić uprawnienia ze starym prawem? Trochę to bez sensu"

Dzięki za odpowiedź i sorry jeśli zaspamowałem ;)
skrzacik0

Postprzez Apiro » sobota 01 maja 2010, 13:16

Ta ustawa miała już wejść rok temu i wszyscy też byli pewni na 100%...
Apiro

Postprzez skrzacik0 » sobota 01 maja 2010, 13:43

Aha, czyli nie ma niczego konkretnego? Przecież muszą podać jakiś termin nie może tak wejść z dnia na dzień...
skrzacik0

Postprzez BlueDevil » sobota 01 maja 2010, 13:54

Vacatio legis (łac. próżnowanie ustawy) – termin prawniczy, oznaczający okres między publikacją aktu prawnego a jego wejściem w życie. W wypadku obszernych i ważnych aktów prawnych wynosić może kilka miesięcy. Celem vacatio legis jest umożliwienie wszystkim zainteresowanym zapoznania się z nowymi przepisami i przygotowanie do ewentualnych zmian, jakie mogą wynikać z ich obowiązywania.

ta ustawa nawet jeszcze nie zostala uchwalona, wiec spij spokojnie i rob sobie uprawnienie na kat A, minie sporo czasu zanim zacznie obowiazywac
BlueDevil

Postprzez skrzacik0 » sobota 01 maja 2010, 14:15

Dobra wielkie dzięki :) Bo już myślałem że muszę ją robić w pośpiechu ;) Tak spytam z ciekawości "okres między publikacją aktu prawnego " czyli okres od ukazania się jej w dzienniku ustaw? ;)
skrzacik0

Postprzez AbuseArt » sobota 01 maja 2010, 14:17

Umieszczenie ustawy w Dzienniku Ustaw to ostatni etap procesu legislacyjnego. Czyli jest to publikacja. Prawo obowiązuje od momentu publikacji, chyba że w jego treści zapisano inną datę(okreslającą, od kiedy zacznie obowiązywać).
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez BlueDevil » sobota 01 maja 2010, 14:27

ta ustawa bedzie miala bardzo dlugie vacatio legis, gdy juz bedzie opublikowana w dzienniku ustaw zacznie obowiazywac za.... i tu slyszalem opinie ze nawet rok, wiec jesli cos sie zmieni w 2011 to bedzie dobrze
BlueDevil

Postprzez skrzacik0 » sobota 01 maja 2010, 15:15

Tak, ja też właśnie słyszałem że dopiero po roku ;) Dobra no to wszystko jasne :D Nie ma się gdzie spieszyć :D
skrzacik0

Powrót do Egzamin na prawo jazdy