Kto tu ma pierwszeństwo?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kto tu ma pierwszeństwo?

Postprzez Defibrylator » sobota 06 marca 2010, 16:58

Witam!

Przepraszam, jeśli komuś ten problem wyda się banalny i nie wart zawracania makówy, ale mi nie daje on spokoju, bo dopiero uczę się do prawka... Chodzi o taką sytuację:

Obrazek

Samochód nr. 1 ma inny pojazd po swojej prawej stronie, więc nie jedzie. Samochód nr. 2 również ma pojazd z prawej strony, więc też ustępuje mu pierwszeństwa. Jednak pojazd nr. 3 skręca w lewo i ma naprzeciwko samochód jadący prosto, więc ustępuje pierwszeństwa numerowi 1 i tu koło się zamyka. Kto w takim razie powinien jechać pierwszy? Czy któryś przepis jest ważniejszy?

Z góry dziękuję za pomoc!
Defibrylator

Postprzez lith » sobota 06 marca 2010, 17:05

lith

Postprzez mk61 » sobota 06 marca 2010, 17:08

Musisz sobie to wyobrazić tak:
3 skręca w lewo, ale nie ma aktualnie nikogo z prawej. Dojeżdżając do środka skrzyżowania i skrętu ustawia się już jakby po lewej stronie 1 i musi ustąpić jedynce pierwszeństwa. Po wjeździe na skrzyżowanie 3, 2 ma już prawą wolną, więc jedzie. Jednocześnie zwalnia prawą stronę jedynce, więc jedynka również jedzie. 3 zjeżdża ze skrzyżowania jako ostatni.
Tak to należy interpretować na szkoleniu i egzaminie. Wiadomo, że w praktyce jest inaczej i albo się ludzie "dogadują", albo dochodzi do kolizji, jednak to jest wymysł ministerstwa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez mr_ryba » niedziela 07 marca 2010, 01:28

Hej!

Mk61, wszystko idealnie wytłumaczył.

Z mojej strony mogę dodać i podpowiedzieć Ci, jeżeli dopiero przetwarzasz pytania egzaminacyjne, żebyś uważał w jaki sposób stawiane są tam pytania. Jak znam świat, i jak sobie dobrze przypominam, to w tym zadaniu nie pytano kto przejedzie pierwszy, tylko kto przed kim ma pierwszeństwo albo kto komu ustępuje pierwszeństwa. Musisz nauczyć się rozróżniać sens słów, bo kto ruszy pierwszy nie musi oznaczać, że pierwszy przejedzie :wink: Idąc tokiem myślenia układaczy pytań egzaminacyjnych, pytanie czy masz zegarek, nie oznacza, że kogoś interesuje która jest w tej chwili godzina. To taka dygresyjka z mojej strony.
Tak czy siak, baaaardzo dobrze, że chcesz dogłębnie rozgryźć sytuację i wziąć ją na logikę, a nie tylko wyklepać na blachę pytania i odpowiedzi. Trzymaj tak dalej!
mr_ryba

Postprzez Defibrylator » wtorek 09 marca 2010, 01:48

mk61, dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Teraz przypominam sobie, że facet mówił to nam na kursie, ale kurs miałem w sierpniu - taka przerwa mi niestety wypadła :/

mr_ryba, dzięki za miłe słowa :) Faktycznie, chcę być dobrym kierowcą i chcę znać teorię, ale też sprawnie stosować ją w praktyce. Co do podchwytliwości tych pytań, to faktycznie - niektóre są nawet trochę nielogiczne ;)

Jutro mam egzamin z teorii - trzymajcie kciuki ;)

I dzięki jeszcze raz :)
Defibrylator

Postprzez piotrekbdg » wtorek 09 marca 2010, 10:30

mk61, dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Teraz przypominam sobie, że facet mówił to nam na kursie, ale kurs miałem w sierpniu - taka przerwa mi niestety wypadła

A kurs praktyczny w OSK juz skończyłeś rozumiem? Te 30h?
piotrekbdg

Postprzez Defibrylator » piątek 19 marca 2010, 14:14

Tak, skończyłem. To znaczy zostało mi jeszcze 7 godzin, które wyjezdziłem sobie teraz, w tygodniu przed egzaminem. We wtorek 16 marca zdałem praktykę w Skierniewicach za pierwszym razem, ponadto trafiając na najgorszą egzaminatorkę, która już uwaliła jedną osobę przede mną ; ) Wniosek - jak umiesz jeździć i nie trzęsiesz się z nerwów, to zdasz : )

Do zobaczenia na drodze! ; )
Defibrylator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy