lusterka w gdansku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

lusterka w gdansku

Postprzez umbra » wtorek 13 lipca 2004, 16:39

dla wszystkich ciekawskich: kilka razy spotkalam sie z informacja, iz lusterka mozna ustawiac na egzaminie dwukrotnie: przed placem, a potem przed wyjazdem na miasto. w gdansku raczej na to nie liczcie:(

pytanie mam wobec tego nastepujace: dlaczego instruktorzy ucza manewrow z lusterkami opuszczonymi na dol, tak ze swietnie widac wszystkie linie na podlozu, podczas gdy na egzaminie nie ma na to szans? bez sensu!
umbra

Re: lusterka w gdansku

Postprzez sharky » wtorek 13 lipca 2004, 17:37

umbra napisał(a):dla wszystkich ciekawskich: kilka razy spotkalam sie z informacja, iz lusterka mozna ustawiac na egzaminie dwukrotnie: przed placem, a potem przed wyjazdem na miasto. w gdansku raczej na to nie liczcie:(

Owszem w Szczecinie mozna ustawiac lusterka dwa razy. Mowil o tym nawet egzaminator przed egzaminem.

umbra napisał(a):pytanie mam wobec tego nastepujace: dlaczego instruktorzy ucza manewrow z lusterkami opuszczonymi na dol, tak ze swietnie widac wszystkie linie na podlozu, podczas gdy na egzaminie nie ma na to szans? bez sensu!

Zawsze mi sie wydawalo ze instruktorzy staraja sie tak nauczyc palcu zeby sobie poradzic na egzaminie.... Choc ja zawsze sie dopytywalam czy aby napewno tak moge miec ustawione lusterka, tak wykonywac ten manewr... i czy to nie bedzie bledem na egzaminie. :D
sharky

Postprzez Pysia » wtorek 13 lipca 2004, 17:46

U nas można było ustawić sobie lusterka dwa razy, na placu w dół a potem wyjeżdżajac w miasto jeszcze raz.
Nie można było ich dociskać w dół palcami(jak to można było robić na kursie na placyku, aby bardziej było widać linie). Zresztą mogło się też tak trafić, że na placu jeździło się puntem, a w miasto jedzie sie oplem corsą, więc lusterka można ustawić.
Pysia

Postprzez umbra » środa 14 lipca 2004, 08:49

sharky napisał(a):Zawsze mi sie wydawalo ze instruktorzy staraja sie tak nauczyc palcu zeby sobie poradzic na egzaminie.... Choc ja zawsze sie dopytywalam czy aby napewno tak moge miec ustawione lusterka, tak wykonywac ten manewr... i czy to nie bedzie bledem na egzaminie. :D

wiesz, mi też się wydawało, że instruktor pokaże mi jak zdać, więc skoro przez cały kurs kazał mi jeździć po placu z lusterkami w dół, byłam przekonana, że tak będę mogła też jeździć na examie.
gdy pod koniec kursu przyuważyłam w necie, że ludzie mają zagadkę, jak to z tymi lusterkami bywa, zapytałam się o to mojego instruktora i okazało się, że owszem -- on doskonale wiedział, że w gdańsku raczej nie mam na to liczyć. no ale w tym momencie byłam praktycznie już po kursie i po dokupionych godzinkach... :x

shit happens! wydaje mi się, że oni wszyscy lubią robić tak, żeby jeszcze więcej kasy wyciągnąć od zdającego.
umbra

Postprzez dorsio » środa 14 lipca 2004, 13:57

Pysia napisał(a):Nie można było ich dociskać w dół palcami(jak to można było robić na kursie na placyku, aby bardziej było widać linie).

Na placu kiedy ustawiałem lusterka pomogłem sobie palcem, bo nie dały się obniżyć tak jak chciałem. Postępowałem tak jak mówił instruktor na kursie: 'jak nie chcą się opuścić normalnie to lekko palcem w lewy róg'. Egzaminator nie miał nic przeciwko temu. A co do ustawiania lusterek dwa razy to było to logiczne, ponieważ miasto zaliczało się dopiero kiedy cała grupa przeszła przez plac.
dorsio

gdańsk gdańsk

Postprzez umbra » środa 14 lipca 2004, 15:16

dorsio napisał(a):A co do ustawiania lusterek dwa razy to było to logiczne, ponieważ miasto zaliczało się dopiero kiedy cała grupa przeszła przez plac.

w gdańsku robisz placyk i jak ci się powiedzie, to wyjeżdżasz od razu na miasto, praktycznie bez zatrzymywania się... nawet nie ma czasu na poprawienie make-upu :lol: :lol: :lol:
umbra

Re: gdańsk gdańsk

Postprzez sharky » środa 14 lipca 2004, 21:39

umbra napisał(a):w gdańsku robisz placyk i jak ci się powiedzie, to wyjeżdżasz od razu na miasto, praktycznie bez zatrzymywania się... nawet nie ma czasu na poprawienie make-upu :lol: :lol: :lol:

W Szczecinie tez tak jest ze placyk i odrazu na miasto. Konczysz placyk, odwracasz auto i czekasz na egzaminatora az wsiadzie do auta - i w tym momencie masz czas na poprawienie lusterek. Jak egzaminator widzi ze cos majstrujesz przy prawym lusterku to spokojnie poczeka az skonczysz.
sharky

Re: gdańsk gdańsk

Postprzez umbra » środa 14 lipca 2004, 22:00

sharky napisał(a):Konczysz placyk, odwracasz auto i czekasz na egzaminatora az wsiadzie do auta - i w tym momencie masz czas na poprawienie lusterek. Jak egzaminator widzi ze cos majstrujesz przy prawym lusterku to spokojnie poczeka az skonczysz.

ach ten gdańsk;) kończę manewr, a egzaminator już pcha się do auta. razem wyjeżdżamy z placu i w stronę bramy (choć częściej nie w stronę bramy, tylko odstawić auto i grzecznie podziękować :lol: )
umbra

Postprzez olala » czwartek 15 lipca 2004, 17:39

pytanie mam wobec tego nastepujace: dlaczego instruktorzy ucza manewrow z lusterkami opuszczonymi na dol, tak ze swietnie widac wszystkie linie na podlozu, podczas gdy na egzaminie nie ma na to szans? bez sensu![/quote]
coś przesadzasz koleżanko, zdawałam w gdansku i nie mialam z tym zadnych problemów mi mo ze tez sie tego obawiałam.Owszem ustawiasz lusterka raz b ne ma takiej potrzeby ustawiac dwa razy.Ustaw sobie prawe w dół tak jak do manewrów i spoko - na miescie z tak ustawionym lusterkiem nie zginesz.Ja tak jechałam i zdałam.
olala

Postprzez bodek541 » czwartek 15 lipca 2004, 19:22

Ja kiedys jak ustawiałem lusterka to na plac na dół na linie a potem na miasto od nowa bo jeden jest wyższy i drugi niższy i każdy inaczej musi mieć lusterka.Teraz będe też zdawał i też tak ustawie
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

W Gdyni

Postprzez Piter » piątek 16 lipca 2004, 00:41

W Gdyni też tak jest,a raz miałem takiego pecha,że prawego lustera nie
mogłem wogóle wyregulować, aby chociaż troche było widać linie.
No i oczywiście kolejny raz oblałem :cry:
Piter

Re: W Gdyni

Postprzez olala » niedziela 18 lipca 2004, 03:18

Piter napisał(a):W Gdyni też tak jest,a raz miałem takiego pecha,że prawego lustera nie

to głupio zrobiłeś bo mogłes na poczatku powiedziec ,ze prosisz o zmianę samochodu bo lusteko jest niesprawne i takim samochodem nie pojedziesz.A jak sam tak nie zareagowaeś to sie nie dziw ze egzaminator ci w tym nie pomgł bo to normalne ze jak nie masz zapewnionej odpoeiedniej widoczności to do samochodu nie powinno sie wsiadać czy też raczej zaczynac nim jechać.
olala

Re: W Gdyni

Postprzez zoltan » niedziela 18 lipca 2004, 12:03

Piter napisał(a):W Gdyni też tak jest,a raz miałem takiego pecha,że prawego lustera nie

Pewnie punto? W mało którym puncie się da od razu tak ustawić prawe lusterko, zwykle trzeba otworzyć szybę i pomóc sobie manualnie.
zoltan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy