Pytania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Sławek_18 » środa 23 czerwca 2004, 13:13

Miros TAK, to by bylo bardzo budujace :) :)

A ja ogladalem film i to wsio (na kursie na C) Na B nic nie ogladalem a nie nie slyszalem od instruktora na ten temat cos czytalem, ale... tak jak mowicie nie jest to to sam co "praktyka"
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » środa 23 czerwca 2004, 13:22

slyszalem od instruktora na ten temat cos czytalem, ale... tak jak mowicie nie jest to to sam co "praktyka"

Większość z nas może niewiele wie na ten temat ale teraz przeszkoleni zostali pracownicy stacji benzynowych. To juz jakiś krok do przodu :wink: .

Zakończyła się druga część akcji "Orlen Pierwsza Pomoc", w ramach której fundacja Orlen "Dar Serca" wyposażyła 9 stacji paliwowych w automatyczne defibrylatory. Urządzenia te rozmieszczono przy najbardziej ruchliwych trasach w Polsce. 34 pracowników tych stacji (przeszkolonych wcześniej przez PCK) umie przeprowadzić resuscytację z użyciem AED (Automated External Defibrillator). Dodatkowo na ponad 360 stacjach paliwowych będzie można otrzymać książeczkę zawierającą czytelny instruktaż udzielania pierwszej pomocy do przyjazdu pogotowia.
W trakcie pierwszej części akcji 130 pracowników 27 stacji przeszło 16-godzinny kurs udzielania pierwszej pomocy, a stacje koncernu zostały wyposażone w bardzo dobrze wyposażone apteczki pierwszej pomocy.
ella
Moderator

Postprzez miros » środa 23 czerwca 2004, 13:29

ella napisał(a):Dodatkowo na ponad 360 stacjach paliwowych będzie można otrzymać książeczkę zawierającą czytelny instruktaż udzielania pierwszej pomocy do przyjazdu pogotowia.

tylko jakby co to trzeba sie zaopatrzyc w taka ksiazeczke dlugo przed udzieleniem pierwszej pomocy, bo jak juz bedzie trzeba komus pomoc to wertowanie ksiazki bedzie dosc smiesznie wygladac (no ale zawsze cos. biegniemy na najblizsza stacje, kupujemy ksiazeczke, w drodze powrotnej czytamy, podbiegamy do ciala i stwierdzamy ze poszkodowany nie zyje, dzwonimi po karetke, karetka przyjezdza, mowimy ze udzielalismy pierwszej pomocy ale nic nie dalo sie zrobic, koniec calej akcji, wsiadamy do samochodu i z ciekawosci przegladamy ksiazeczke :twisted: )

ja wlasnie mam zamiar sie zapisac do pck na kurs pierwszej pomocy. mialem to juz zrobic pol roku temu ale brakowalo czasu, a teraz akurat czasu mi nie brakuje wiec zrobie sobie ten kursik)
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » środa 23 czerwca 2004, 13:36

tylko jakby co to trzeba sie zaopatrzyc w taka ksiazeczke dlugo przed udzieleniem pierwszej pomocy,

Kupisz książeczkę, zatrzymasz sie na lesnym parkingu na śniadanko :D Poczytasz wtedy lekturkę :D i ruszysz spokojnie w dalszą trasę :D

A tak na serio ja tez poważnie myślę o takim kursie.
ella
Moderator

Postprzez to ja » środa 23 czerwca 2004, 13:40

U mnie na kursie prawa jazdy nie było zajęć z pierwszej pomocy. Jedynie na lekcjach po miałam pierwszą pomoc, ale wiadomo, jak to bywa na tychże lekcjach ;) A tak poważnie, to osoby z mojej klasy, które były wcześniej przeszkolone stwierdziły, że nasz nauczyciel źle uczył. W związku z tym pewnie i ja zapiszę się na kurs pierwszej pomocy ;)

Ella, miros, może razem się zapiszemy :?: :)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez sharky » środa 23 czerwca 2004, 13:53

U mnie w OSK kurs pierwszej pomocy trwal ok 2 godz i byl prowadzony przez ratownika medycznego. Pierw podal odpowiedzi wraz z uzasadnieniem do czesci pytan z testow, a pozniej byl pokaz praktyczny. Musze przyznac ze wiekszosc rzeczy pamietalam jeszcze z lekcji przysposobienia obronnego :D
sharky

Postprzez miros » środa 23 czerwca 2004, 17:56

tak wiec kursy w PCK 16 godzin kosztuja 100 zl, albo 150 gdzie dostajemy jeszcze certyfikat potwierdzajacy ukonczenie kursu (jak dla mnie to tylko dla szpanu) kursy odbywaja sie w jeden weekend. najblizsze to 26.06-27.06 i 10.07-11.07
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez dorsio » czwartek 24 czerwca 2004, 15:22

Na kursie puszczano tylko film o pierwszej pomocy i to w czasie kiedy prowadzone były badania lekarskie. Wiedzę na temat pierwszej pomocy mam głównie z lekcji PO. Raz nawet poszedłem z kumplem na zawody w charakterze pozoranta. Niezły ubaw i piąteczka z PO na koniec roku gwarantowana. :D I jeszcze dostaliśmy jakieś badziewne breloczki i długopisy z PCK.
dorsio

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy