Łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk

Postprzez Daniel » środa 12 maja 2004, 08:41

witam.macie moze jakies efektowne sposoby na zatrzymanie sie na łuku tak zeby bylo dobrze??
Daniel
Daniel

Postprzez JarQ » środa 12 maja 2004, 08:53

Efektownie to na trzecim biegu mozna się na łuku zatrzymać ;)
A poważnie to proponuje abyś na łuku jechał najszerzej jak to tylko możliwe, wtedy po wyrównaniu powinienes znaleźć się coś koło środka drogi. Wówczas (przynajmniej tak jest w Nissan Micra) zatrzymujesz się dobrze jeśli tyczka znajdzie się pośrodku wycieraczki (prawej :) ). Można tez na wyczucie, ale to nie zawsze wychodzi.

Pozdrawiam,

Jarek

Ps. Przy okazji, czy czasem nie poginęło trzoszkę postów na tym forum ???
Ostatnio zmieniony środa 12 maja 2004, 08:56 przez JarQ, łącznie zmieniany 1 raz
JarQ

Postprzez mostom » środa 12 maja 2004, 08:55

JarQ napisał(a):Ps. Przy okazji, czy czasem nie poginęło trzoszkę postów na tym forum ???

Chyba tak - moje posty też powcinało.
mostom
mostom

Postprzez Sławek_18 » środa 12 maja 2004, 09:56

mostom napisał(a):
JarQ napisał(a):Ps. Przy okazji, czy czasem nie poginęło trzoszkę postów na tym forum ???

Chyba tak - moje posty też powcinało.
zajzyjcie na forum tam jest wszystko wyjasnione. A co do luku wyszukiwarka
tez istnieje na tym forum
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ja » środa 12 maja 2004, 09:56

W dziale Luzna gadka jest wyjasnienie admina.
ja

Postprzez Snuj ze Szczecina » środa 12 maja 2004, 10:46

Na początku też miałem z tym problemy - z odpowiednim zatrzymaniu się na Łuku.Wiadomo, zatrzymujemy się w odległości, nie większej niż 40 cm od końca pasa.Jeśli chodzi o "zatrzymanie się przodem", to zatrzymuje się gdy przednie logo samochodu pokrywa się ze słupkiem, ale ogólnie to zatrzymuje się na przysłowiowego czuja.Inaczej ma się sprawa jeśli chodzi o zatrzymanie się, jadąc tyłem.Tutaj wykorzystuje dwa elementy : słupek i tylną prawą szybke w aucie.Gdy dojeżdzam i widze że przedostatni słupek, jest na wysokości tylnej szybki, wtedy staje i jest OK - tak mnie uczono bynajmiej.Zresztą od tego masz instruktora, aby ci pokazał, wytłumaczył, narysował itp...

btw.była awaria na forum i wszystkie napisane posty z ostatnich trzech dni przepadły.Nawet moich 21, które w ciągu 3 dni napisałem :wink:

pozdrawiam
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez Mmeva » środa 12 maja 2004, 14:33

placyku uczyłam sie generalnie na słupki; ale żeby się zatrzymywać przed linią za pomocą słupka na szybce - tego jeszcze nie widzialam ;) patrzy się i staje: przodem - to sie przecież wszystko widzi; z tyłu z kolei wystarczy zerknąc w lusterko boczne i tylne :)
ale rózne są metody; byle skuteczne :D
pozdrawiam
Mmeva

Postprzez Colin is the best » środa 12 maja 2004, 16:03

:arrow: Do przodu: jadę na półsprzęgle i jak wyjadę z łuku i wyprostuję kierownicę (a raczej koła), to akurat muszę się zatrzymać. Ważne jest tylko, aby zawsze z tą samą prędkością jechać - inaczej może nie wyjść.
:arrow: Do tyłu: patrzę cały czas w lewe lusterko i jak zobaczę, że słupek jest już przy końcu samochodu, to zatrzymuję.
Colin is the best

Postprzez studm » niedziela 16 maja 2004, 15:23

ja do porzodu zatrzymywałam sie gdy słupek był w rogu okna -a z tyłu to patrze kiedy tylne koło przecina gruba koncowa linia.powodzenia.mi sie jakos udało :)
studm

Re:

Postprzez Agawa » poniedziałek 17 maja 2004, 10:22

Ja na łuku w jeździe do przodu zatrzymywałam się kiedy prawy słupek znajdował się w najwyższym punkcie prawej wycieraczki czyli tak mniej więcej pośrodku wycieraczki.Ja zrobiłam tak na egzaminie i było dobrze!
Ale mój instruktor zawsze odradzał mi tą metodę bo twierdził że jak źle sobie wjadę to ten punkt zatrzymania nie będzie wiarygodny i okaże się np. że stoję za blisko linii. I sprawdziło sie to w praktyce.Na egzaminie chłopaczek spytał mi się jak ja to zrobiłam że zatrzymałam sie tak idealnie że egzaminator sie nie czepiał.Zdradziłam mu tą metodę i chłopak nie zrobił dobrze tego łuku..zatrzymał się za blisko linii bo jechał za szybko i hamował za późno.Nastepnym razem robił łuk po swojemu i też nie zdał bo jadąc do tyłu jechał po linii.
Więc zrób ja uważasz.Mi ta metoda dobrze służyła ale nie każdemu musi!
Pozdrawiam :!:
Ostatnio zmieniony wtorek 25 maja 2004, 08:02 przez Agawa, łącznie zmieniany 1 raz
Agawa

Postprzez Mara » wtorek 18 maja 2004, 00:06

Do przodu zatrzymywałam się podnosząc się na fotelu do góry tak aby widzieć maskę :) . Do tyłu zupełnie na czuja. Nawet na egzaminie stanęłam ciut za daleko ale zdałam.
Mara

Powrót do Egzamin na prawo jazdy