przez luke » piątek 11 lipca 2008, 23:11
Ja takze stoje przed tym "problemem". Mieszkam na stale poza Polska (w UE), mam prawo jazdy kat. B tamtego kraju i chce w Polsce dodatkowo zrobic kat. A.
Wiec co ja sie do tej pory dowiedzialem:
Aby moc zrobic w PL kat. A musisz miec na przynajmniej 185 dni meldunek w PL. Taki jest wymog europejski. Jak nie masz meldunku na minimum tyle dni, to Panstwo teoretycznie nie moze Ci wystawic polskiego prawka (-> "kto sprawdza te 185 dni?" ;))!
Jak zaliczysz w PL kat. A, to dostaniesz wtedy polskie prawo jazdy z kat. A i B i bedziesz musial rownoczesie oddac Twoj obecny szwedzki (-> wymog europejski, mozna posiadac tylko jedno prawo jazdy). Ukrywac szwedzkiego prawka nawet nie musisz probowac, gdyz Panstwa UE miedzy soba i tak sie porozumieja, czy Twoje prawko nie jest np. "zawieszone" lub tp.
Z tym polsko-europejskim prawem jazdy mozesz sie po calej Europie poruszac, i nawet nie musisz wymieniac na szwedzki, jak wrocisz po tym pol roku tam ;) Musialo sie je jeszcze wymieniac, jak Polska nie nalezala do UE, teraz juz nie trzeba. Nie wiem czy Szwecja nie robi problemow jak bedziesz chcial sam wymienic te polskie prawo jazdy na szwedzkie.
Ciekawy jestem, czy sam sie juz cos na ten temat dowiedziales.
W razie by ktos mial inne informacje prosze o sprostowanie.
Poz.
L