Dziwna sytuacja mazliwa na egzaminie kat C.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dziwna sytuacja mazliwa na egzaminie kat C.

Postprzez Hiphopast » niedziela 15 czerwca 2008, 03:00

Hi.
Nurtuje mnie jedno pytanie odnośnie skrętu w prawo na egzaminie.
Egzaminator na najbliższym skrzyżowaniu powiedział abym skręcił w prawo. Jestem na drodze głównej i skręcam na drogę podporządkowana (Wąskie drogi skręt 90 st) która ma narysowaną na osi jezdni podwójną ciągłą. Aby wykonać ten manewr jestem zmuszony zjechać do lewego krawężnika (sygnalizuje zamiar skrętu w prawo) i dopiero wtedy skręcić w prawo aby nie najechać podwójną ciągłą. Wiadomo samochód MAN TGL jest duży i trzeba się "zadać" aby ten manewr wykonać prawidłowo. Co mam zrobić w przypadku jak już przygotuje się do wykonania manewru (zjadę maksymalnie do lewej krawędzi jezdni) ale na tej drodze podporządkowanej przy lewej krawędzi jezdni (przy osi jezdni) stanie samochód chcący skręcić w lewo. Manewru nie będę mógł wykonać, bo aby skręcić (nie najeżdżając na krawężnik) obrys przodu musi lekko wyjść poza linie. Najlepiej by było powiedzieć egzaminatorowi, że w danej sytuacji manewr jest nie do wykonania i pojechać prosto. Tylko w tym przypadku jest zakaz jazdy prosto do samochodów powyżej 3.5t. Co należy zrobić? Kontynuować manewr i "zmusić" pojazd na podporządkowanej aby si cofnął o 3 metry czy samemu się wycofać i pozwolić temu aucie opuścić skrzyżowanie?
Hiphopast

Postprzez bruno666 » niedziela 15 czerwca 2008, 08:09

Zrób jakiś szkic, bo nie jestem pewien czy dobrze widzę tę sytuację.
Z drugiej strony te MANy w ośrodkach mają zwykle rozstaw osi 4,2 metra i są dość zwrotne.
...
bruno666

Postprzez Hiphopast » niedziela 15 czerwca 2008, 13:23

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30b84a8293399a42.html
Na tym szkicu już zjechałem do lewej krawędzi jezdni a samochód nr 2 dojechał do skrzyżowania jak ja już byłem na "ustawiony" do skrętu.
Hiphopast

Postprzez Neurot » środa 09 lipca 2008, 07:58

Ja bym pozwolił zjechać mniejszemu ze skrzyżowania.
A małym najazdem obrysem na linie bym się za bardzo nie przejmował. Jeżeli egzaminator ma głowę na karku to wie, że w tym wypadku nie da się idealnie wpasować na swój pas.
Warto też na głos powiedzieć przed wykonaniem manewru np:
"Obecnie mam zamiar przepuścić auto osobowe, w innym wypadku nie jestem w stanie wykonać poprawnie manewru", albo "Musiałem najechać obrysem na podwójną linię ciągłą, bo.." itp itd. Ważnym jest, aby egzaminator wiedział, że wszystko co robisz - robisz świadomie, a nie np z gapiostwa.

To jest tylko moje zdanie i naturalnie mogę się mylić.
Oparłem się tylko na własnym doświadczeniu kierowcy.

PS:
bruno666 napisał(a):Z drugiej strony te MANy w ośrodkach mają zwykle rozstaw osi 4,2 metra i są dość zwrotne.

Weź pod uwagę, że te autko ma trochę "ogona" za tylną osią, i troszkę mu nosek wystaje przed przednią oś, która jest za fotelem kierowcy...
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez bruno666 » środa 09 lipca 2008, 10:27

Neurot napisał(a):PS:
bruno666 napisał(a):Z drugiej strony te MANy w ośrodkach mają zwykle rozstaw osi 4,2 metra i są dość zwrotne.

Weź pod uwagę, że te autko ma trochę "ogona" za tylną osią, i troszkę mu nosek wystaje przed przednią oś, która jest za fotelem kierowcy...

Wiem o tym, ale:
- tylny zwis (dość duży) w tym przypadku nam nie przeszkadza,
- przód wystający przed przednią oś jest - fakt, ale dzięki małemu rozstawowi osi nie musimy jechać dużym łukiem obawiając się najechania tylnym kołem na krawężnik przy prawoskręcie.
...
bruno666

Postprzez kooba$ » środa 09 lipca 2008, 20:24

w takim wypadku trzeba na skrzyzowaniu maksymalnie wypuscic "ryj" i w oststniej chwili zaczac krecic. Egzaminatorzy sa przychylni tylko do tej metody, gdyz zjezdzajac do lewego kraweznika blokujesz caly ruch na skrzyzowaniu.
PS. linie ciagle cie nie obowiazuja jak gabaryty pojazdu nie pozwalaja normalnie wykonac manewru.
B, C, C+E -wszystko za pierwszym :)
kooba$

Postprzez bruno666 » środa 09 lipca 2008, 21:17

kooba$ napisał(a):PS. linie ciagle cie nie obowiazuja jak gabaryty pojazdu nie pozwalaja normalnie wykonac manewru.

Jakiś artykuł, paragraf na to? :?:
...
bruno666

Postprzez kooba$ » środa 09 lipca 2008, 21:35

nie przytocze, ale poszukaj -dam sobie reke uciac
kooba$

Postprzez cman » środa 09 lipca 2008, 21:38

Oj, będzie bolało :wink:.

Może to miałeś na myśli:
PRD napisał(a):Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
:?:
cman

Postprzez kooba$ » środa 09 lipca 2008, 21:48

ale dlaczego ma bolec, skoro napisales, ze tak jest :D
kooba$

Postprzez DEXiu » środa 09 lipca 2008, 23:13

Bo tak nie jest - przepis przytoczony przez cmana mówi jedynie o wyłączeniu pojazdów o dużych gabarytach z konieczności odpowiedniego ustawiania się - nie zezwala jednak na łamanie przepisów odnośnie linii i ogólnie znaków poziomych
DEXiu

Powrót do Egzamin na prawo jazdy