18 lat, prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

18 lat, prawo jazdy

Postprzez Elyvin » sobota 17 maja 2008, 03:09

Witam!
Za 3,5 mies będę miał 18 urodziny, od przyszłego miesiąca chciałbym zacząć robic prawo jazdy, jednak srednio wiem w jakiej kolejnosci i jak sie to wszystko odbywa.

Jeżeli dobrze rozumiem tego posta :
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11590

To wynika z niego, że egzamin teoretyczny mogę zdawać dopierdo po ukończeniu 18 roku życia (A myśląc logicznie, to jazdy mogę mieć dopiero po potwierdzeniu znajomosci przepisów ruchu drogowego), czyli po zdaniu egzaminu teoretycznego dopiero mogę zaczać jazdy ? Jak to wygląda ? Z moich informacji wynika, że egzamin teoretyczny jest to wewnętrzny egzamin w OSK a nie państwowy. Czy mógłby mi ktoś napisac, czy mogę pisać egzamin teoretyczny przed ukończeniem 18 ?
Elyvin

Postprzez Tymbark » sobota 17 maja 2008, 09:26

Państwowego nie. Wewnętrzny jak najbardziej i po owym wewnętrznym zaczynasz jazdy
Tymbark

Postprzez Hakuo » sobota 17 maja 2008, 11:04

Na 3 miesiace przed ukonczeniem 18 lat zapisujesz sie na kurs.
30 godzin wykladow-okolo miesiaca.
Nastepnie zdajesz egzamin dopuszczajacy do jazdy. Organizuje to osrodek w ktorym sie uczysz, choc nie kazdy. Tak naprawde to jesli nie poniesiesz na nim sromotnej kleski w postaci jakis 9-10 bledow to do jazdy i tak cie dopuszcza.
Pozostaje 2 miesiace do Twojej 18-tki. Czy mozesz rozpoczac jazde? Oczywiscie ze tak.
18 lat musisz miec jak sie zapisujesz na egzamin panstwowy. ( chociaz nie jestem pewny. byc moze mozesz zapisac sie wczesniej a egzamin zdawac gdy ukonczysz 18 lat ale chyba raczej nie. Niech ktos inny tutaj sie wypowie )
Ostatnio zmieniony sobota 17 maja 2008, 12:19 przez Hakuo, łącznie zmieniany 1 raz
Zdane za drugim razem. Pierwszy chcialem pojechac az za dobrze :).

Posiadacz prawa jazy kategorii B.
Hakuo

Postprzez qwer0 » sobota 17 maja 2008, 11:29

18 lat musisz miec albo jak sie zapisujesz na egzamin panstwowy. ( chociaz nie jestem pewny. byc moze mozesz zapisac sie wczesniej a egzamin zdawac gdy ukonczysz 18 lat ale chyba raczej nie. Niech ktos inny tutaj sie wypowie )

W Lbnie mozna zapisac sie przed ukonczeniem 18 lat, ale do egzaminu nie mozna przystapic przed ukonczeniem 18 roku zycia.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Barosz18 » sobota 17 maja 2008, 11:32

wszędzie jest tak że możesz zapisać się na egzamin przed ukończeniem 18 lat ( można nawet 1-2 miesiąc przed ) ale egzamin możesz mieć dopiero dzień po ukończeniu 18 lat.
Barosz18

Postprzez ella » sobota 17 maja 2008, 12:56

( chociaz nie jestem pewny. byc moze mozesz zapisac sie wczesniej a egzamin zdawac gdy ukonczysz 18 lat ale chyba raczej nie. Niech ktos inny tutaj sie wypowie )

wystarczy zajrzeć do FAQ

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1272
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy