rezygnacja z egzaminu praktycznego kat. A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

rezygnacja z egzaminu praktycznego kat. A

Postprzez vitor » czwartek 01 maja 2008, 11:21

Hej

Wczoraj zdałem teorię i oczywiście zapisałem się na praktykę. Kiedy jednak usłuszałem mój termin (dokładnie za 5 tygodni) to wycięło mnie z butów.
Zadzwoniłem więc do innego ośrodka, w pobliżu mojego miasta rodzinnego i okazało się, że tam okres oczekiwania to tylko 2 tygodnie. Duża różnica.
Postanowiłem więc zrezygnować z egzaminu w Wawie i zabrać papiery z ośrodka. Ale dowiedziałem się, że przystąpiłem do egzaminu (zdałem teorię) więc mi nie dadzą papierów, mogą jednak wysłać listem do wskazamego ośrodka. Problem polega na tym, że wyślą najwcześniej w poniedziałek, a list idzie do tygodnia.
Chciałbym więc wybrać je osobiście i osobiście zawieźć do innego ośrodka. Mógłbym to zrobić wszystko w jeden dzień. Pytanie więc brzmi: czy ktoś z was rezygnował kiedyś z egzaminu w sytuacji takiej jak ja i udało mu się dostać papiery do ręki? Wiecie może, czy są jakieś przepisy, które nakazują ośrodkowi postępować w taki sposób? (przesłanie papierów listem)

Ratujcie!!! Bo mnie krew zalewa jak o tym myślę :(

pozdrawiam
vitor

Postprzez ella » czwartek 01 maja 2008, 11:38

więc mi nie dadzą papierów, mogą jednak wysłać listem do wskazanego ośrodka

Nie ma innej mozliwości. Wysyłają oni.
ella
Moderator

Postprzez vitor » czwartek 01 maja 2008, 12:18

Ech, oni też tak twierdzą. Ale muszą mieć jakąś podstawę.
Bo jeśli nie mają, to powinni wydawać papiery bez gadania.

Czy jest jakiś akt prawny, który to reguluje?

Bo właśnie się zorientowałem, że jutro WORD w Warszawie nie pracuje i mógłbym poprosić o przesłanie papierów dopiero w poniedziałek, co oznacza, że mogłyby zostać wysłane dopiero w czwartek. A z tego zrobi się dwa tygodnie, zanim będę się mógł zapisać w nowym ośrodku. Załóżmy, że zwiększy się liczba chętnych i okres oczekiwania wydłuży się do 3 tygodni. Jak więc widać mogę nic nie zyskać na czasie, a jedynie stracić, ponieważ nie znam tej nowej trasy egzaminacyjnej, ani motorów, na których tam egzaminują.
Jedyna opcja to osobiste odebranie papierów. Dlatego tak mi na tym zależy.
vitor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy