Lampki kontrolne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Lampki kontrolne

Postprzez QuaD » niedziela 17 lutego 2008, 18:11

Witam, jutro mam egzamin i zapomniałem spytać instruktora o lampkę czasami świecącą się w moim punto. Chodzi o lampkę pokazującą kierownicę, świeci się ona na panelu pomiędzy prędkościomierzem a obrotomierzem.

Szukałem na google i w szukajce forumowej, ale konkretnej odpowiedzi o tej lampce nie znalazłem.

Z góry dziękuję za pomoc!

PS. Nie wiem, czy temat jest w dobrym dziale, jeśli nie to proszę o przesunięcie.
QuaD

Postprzez Marshall » niedziela 17 lutego 2008, 18:18

zdaje sie, że to jest kontrolka pokazująca włączenie dodatkowego wspomagania kierownicy :]
Obrazek
14.02.2008 Praktyka +
Marshall

Postprzez QuaD » niedziela 17 lutego 2008, 18:25

Czyli bez problemów można z zapaloną kontrolką jechać? Bo boję się, że to coś ważnego, zapali mi się, pojadę i nie zdam... W sumie zawsze jak się paliło to jeździłem, więc teoretycznie nie powinno być problemów, ale wolę się upewnić.
QuaD

Postprzez DEXiu » niedziela 17 lutego 2008, 19:00

Kontrolki które są przeważnie "krytyczne" (tzn. nie można olać ich zapalenia się) mają z reguły kolor czerwony. Żółte są ostrzegawcze, ale również nie powinno się ich ignorować. Natomiast pozostałe (zielone, niebieskie) są z reguły informacyjne (co nie oznacza, że nieważne - spróbuj nie "zapalić kontrolki" świateł (o ile jest :wink: ) :P )
DEXiu

Postprzez QuaD » niedziela 17 lutego 2008, 20:00

Hmm, no mnie też właśnie niepokoił kolor tej kontrolki, bo jest ona albo żółta albo czerwona, nie pamiętam. To wie ktoś, co z tym fantem zrobić?
QuaD

Postprzez Reedsik » niedziela 17 lutego 2008, 21:52

U nas w ośrodku mają punto i nim jeźdzę na co dzień. Nie wiem , czy chodzi Ci akurat o tę kontrolkę, ale u mnie jak zapali się czerwona kontrolka kierownicy, tzn, ze wysiadło wspomaganie. Musze wyłaczyć silnik i odpalić jeszcze raz. A najczęściej się to zdarza, jak kursant maksymalnie i zbyt energicznie skręci kierownicą.
Reedsik

Postprzez QuaD » niedziela 17 lutego 2008, 22:52

OK, dzięki za pomoc. :)
QuaD

Powrót do Egzamin na prawo jazdy