Wcześniejszy zapis na egzamin?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wcześniejszy zapis na egzamin?

Postprzez Staps » niedziela 26 sierpnia 2007, 12:11

Mam taką sytuację. 18stkę mam 20 paźdzernika. Kurs na prawko już zacząłem. W chwili obecnej zaczynam jazdy.

Czy mogę poprosić wlasciciela osk o wydanie zaswiadczenia o ukonczenie kursu juz teraz? Dużo on ryzykuje? Mam szanse, że się zgodzi? Bo jeśli iść według planu to pierwszy egzamin miałbym dopiero gdzieś w grudniu :|

Ewentualnie jak to najlepiej rozwiązać? Zależy mi na czasie, ponieważ potrzebne mi jest prawko do dojazdów do szkoły (ok. 10km w jedną stronę). Może jest to jakiś argument dla osk, albo word? :)
Staps

Postprzez ella » niedziela 26 sierpnia 2007, 12:15

czytaj FAQ
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1272

Kiedy moge zpisać sie na egzamin?

Na egzamin mozna zapisac sie nie majac jeszcze wymaganego wieku, ale zdawac mozemy dopiero po ukonczeniu wymaganego wieku. Przyklad: kat B, wiek wymagany 18 lat. mozemy zapisac sie majac 17 lat i 11 miesiecy, ale termin egzaminu moze byc dopiero po ukonczeniu przez nas 18 lat.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 sierpnia 2007, 12:28

Ella, ale koledze chodziło o to, czy może dostać zaświadczenie o ukończeniu kursu już teraz, żeby móc już się zapisać na egzamin, który będzie po ukończeniu osiemnastki, ale w szybszym terminie, niż gdyby zapisywał się np. za miesiąc.

Staps, w teorii jest to zabronione, w praktyce bardzo wiele OSK-ów wydaje takie zaświadczenia (właśnie z powodów długich kolejek na egzamin). I to szkoły nawet same wychodzą z taką inicjatywą.
Jest taki minus, że kiedy po ukończeniu kursu okaże się, że jednak nie jesteś jeszcze odpowiednio przygotowany do egzaminu, to może nie być czasu na jazdy dodatkowe. Ale w ostateczności zawsze można termin egzaminu przesunąć na późniejszy (tyle że wtedy jednak sobie poczekasz).
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 26 sierpnia 2007, 12:34

ale koledze chodziło o to, czy może dostać zaświadczenie o ukończeniu kursu już teraz, żeby móc już się zapisać na egzamin, który będzie po ukończeniu osiemnastki, ale w szybszym terminie, niż gdyby zapisywał się np. za miesiąc.

A..........to co innego :oops: Zasugerowałam się starą wypowiedzą, że ktoś pisał, że OSK nie wydaje zaświadczeń przed ukończeniem osiemnastki.

A odnośnie pytania, to z tego co piszą na forum jest to możliwe ale nielegalne.

dopiero wstałam i jeszcze oczu dobrze nie otworzyłam Sorry
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy