Punto Grande

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Punto Grande

Postprzez laciak » poniedziałek 06 lutego 2006, 00:26

Właśnie dobiegły otwarte drzwi w salonach, mieliśmy okazje obejrzeć nowe dzieło Fiata.
Co sądzicie o nowym wizerunku?

Miałem dziś okazje testować to autoko, dieselka 1.3 95Km i powiem wam że dla mnie jest godne uwagi. Autko dynamicznie przyśpiesza i trzyma się dobrze drogi, nie wiem jak to bedzie na naszych dziurawych drogach czy zawieszenie nie będzie zbyt twarde. Zarówno wygląd (dziwnym zbiegiem okoliczności przód z Maserati ) jak i parametry techniczne moim zdaniem są bardzo pozytywne. Stylistyka wnętrza nowoczesna ale nie przesadzona jak to miało miejsce w nowej yarisce. Napewno niedoczekamy się tego by autko to było na egzaminach, mysle że przeskoczyło swoją klase i już do niej nie wróci :?
Z minusów to dziwny kształt lusterek i kiepska widoczność w tylnej szybie, czego przyczyną są między innymi szerokie tylnie słupki, - myśle że to kwestia przyzwyczajenia. Profil kierownicy uniemożliwia nieprawidłowe trzymanie ale troche może denerwować podczas wykonywania manewrów

Cenowo też przyzwoicie skoro najtańszą 3 drwiową wersje można nabyć juz za odrobinę ponad 36 tyś zł.

Jakie są wasze refleksje?
laciak

Postprzez Robik » poniedziałek 06 lutego 2006, 13:15

Na pewno bardzo ciekawy z zewnątrz. Faktycznie przypomina Maserati. Ale wnętrze jakoś nie przystaje do nadwozia. Bardziej podobała mi się deska rozdzielcza poprzedniej generacji. Niby nie jest jakaś dziwacka, tylko raczej stonowana, a ja właśnie lubię "nudne" deski rozdzielcze, jak. np. w poprzedniej genercacji BMW 3, ale ta w nowym Punto nie do końca mnie pociąga. Chyba jakoś drażni mnie konsola środkowa z dość nisko umieszczonymi wylotami nawiewu.
Ale o wiele bardziej wolę to niż deskę yarisa- nie cierpię cyfrowych prędkościomierzy.

I jeszcze jedna refleksja: samochody stają się coraz większe- zarówno Grande Punto jak i Peugeot 207 mają ponad 4 m długości. Clio III 3,99 m. Zastanawiam się, czy jest jakaś granica w tym ruchu. Wiem, że ludzie są też coraz więksi i potrzebują coraz większych samochodów, ale czy w takim tempie? Jeśli tak, to za ok. 40 lat samochody segmentu B będą mierzyły 5 m długości.
Robik

Postprzez mildphoenix » poniedziałek 06 lutego 2006, 14:41

Cóż, sylwetka Punto robi się coraz ciekawsza, powiem ze nawet mi się podoba, wnętrze też ciekawe i deska rozdzielcza bardzo dobrze zaprojektowana.

Co do Yaris, Renault scenic... i tych innych samochodow, które mają deske rozdzielczą po srodku i do tego z cyfrowym predkosciomierzem... to jest po prostu zbrodnia w biały dzien. Ja lubię klasyczne deski rozdzielcze z dwoma duzymi wskaznikami.... tak jak w moim Polo Classic :)
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez karool1988 » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:17

Moim zdaniem furury ten woz u nas nie zrobi ze wzgledu na cene przeciez za 36tysi mozna toyote kupic, albo jakas 4 letnia limuzyne japonska albo niemicka i bedzie mniej awaryjna od fiata. Pisaliscie ze z silnikiem 1,3 diesel ladnie jezdzi a mnie ciekawi ile takie punto z diesl;em i klima kosztuje pewnie ze 60koła:D. Tak wiec woz ladny ale kariery poprzednika nie powtorzy:D
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez tikas » poniedziałek 06 lutego 2006, 17:49

może wkleicie kilka zdjęć
wiem,że da się bardzo łatwo je znaleźć w Internecie i mogę to zrobić
no ale jak temat o wyglądzie Punta i jego ocenie to i fotka by się sprzydała....
Bochnia
tikas

Postprzez brzewa » poniedziałek 06 lutego 2006, 18:43

Proszę bardzo:)
ObrazekObrazekObrazek
I jeszcze jedno duże foto:
Obrazek
http://www.hakeroom.republika.pl/puntob.jpg

Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Postprzez ella » poniedziałek 06 lutego 2006, 22:49

Jeśli tak, to za ok. 40 lat samochody segmentu B będą mierzyły 5 m długości.

Chyba nie trzeba czekać aż 40 lat :lol: Mój opel ma 4,95 m.

Co do Fiata Grande Punto to sporo wiadomości na ten temat można znaleźć
http://www.motofakty.pl/artykul/fiat_gr ... nto_2.html
ella
Moderator

Postprzez MarryAnn » poniedziałek 13 lutego 2006, 01:34

ja cem takie :)

Podoba mi się, przynajmniej wizualnie
Teoria 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 10, stanowisko 6
Praktyka 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 12, samochód 6

24 stycznia, Białołęka Ratusz, odbiór prawka

Do kompletu brakuje mi jeszcze tylko samochodu
MarryAnn

Postprzez Agawa » poniedziałek 13 lutego 2006, 09:32

Nam sie bardzo podobo to autko i najprawdopodobniej jak za jakies dwa lata bedziemy zmieniać autko to właśnie na takiego Grande Punciaczka ale 5 drzwiowego :lol: najlepiej multi jeta, ale nie wiem czy nas bedzie stać.
Cieszy mnie to laciak ze wypowiadasz sie o tym autku w wiekszości w superlatywach :grin2:
Agawa

Re: Punto Grande

Postprzez Włodek » poniedziałek 13 lutego 2006, 16:44

laciak napisał(a):Właśnie dobiegły otwarte drzwi w salonach, mieliśmy okazje obejrzeć nowe dzieło Fiata.
Co sądzicie o nowym wizerunku?

Miałem dziś okazje testować to autoko, dieselka 1.3 95Km i powiem wam że dla mnie jest godne uwagi. Autko dynamicznie przyśpiesza i trzyma się dobrze drogi, nie wiem jak to bedzie na naszych dziurawych drogach czy zawieszenie nie będzie zbyt twarde. Zarówno wygląd (dziwnym zbiegiem okoliczności przód z Maserati ) jak i parametry techniczne moim zdaniem są bardzo pozytywne. Stylistyka wnętrza nowoczesna ale nie przesadzona jak to miało miejsce w nowej yarisce. Napewno niedoczekamy się tego by autko to było na egzaminach, mysle że przeskoczyło swoją klase i już do niej nie wróci :?
Z minusów to dziwny kształt lusterek i kiepska widoczność w tylnej szybie, czego przyczyną są między innymi szerokie tylnie słupki, - myśle że to kwestia przyzwyczajenia. Profil kierownicy uniemożliwia nieprawidłowe trzymanie ale troche może denerwować podczas wykonywania manewrów

Cenowo też przyzwoicie skoro najtańszą 3 drwiową wersje można nabyć juz za odrobinę ponad 36 tyś zł.

Jakie są wasze refleksje?

Miałem okazję odbyć jazdę próbną. Niestety tylko z silnikiem 1,4 77KM. Ta wersja nie powala z nóg. Mówię oczywiście o osiągach.(porównywalna do Punto3 1,2 60KM) Stylistyka karoserii napewno ciekawa.
Zazdroszczę Tobie laciak, że mogłeś przycinać dieselkiem... :hmm:
Mnie właśnie taka wersja się najlepiej podoba..
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 13 lutego 2006, 19:26

Tak abstrachujac, jak wyglada jazda probna bo tez chcialbym sie bryknac i zobaczyc jak to cos jezdzi. Wystarczy sie zapisac i ustalic termin ? Nigdy jeszcze nie bylem na jazdach probnych...
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Włodek » poniedziałek 13 lutego 2006, 22:26

Sławek_18 napisał(a):Tak abstrachujac, jak wyglada jazda probna bo tez chcialbym sie bryknac i zobaczyc jak to cos jezdzi. Wystarczy sie zapisac i ustalic termin ? Nigdy jeszcze nie bylem na jazdach probnych...

W czasie dni otwartych FIAT-a na necie można było się zapisać na jazdy próbne.
Ale gdybyś nawet teraz zgłosił dealerowi Fiata chęć wykonania takiej jazdy to myślę, że też by Cię zapisali.
Ja dostałem maila od dealera,którego wybrałem i po ustaleniu terminu, zgłosiłem się.
Podczas, kiedy oglądałem samochód, przyszedł koleś z ulicy i po ustaleniu,że ma prawo jazdy,również załapał się po mnie na przejażdżkę.Jedziesz w towarzystwie pracownika salonu.
Jazda moja trwała ok 25 min.Trasę wybrałem sam. Chciałem się przekonać o zwrotności auta i jego osiągach.
Samochód ma dł/szer 4030/1687 więc jest trochę większy od Punto3.
Pojechałem przez miasto,krętymi uliczkami a później wyjechałem na trasę.
Sprawdziłem przyspieszenie.Przy mocy 77KM zachowywał się podobnie do Punta3 60KM.
Wg zapewnień producenta auto mało pali. Być może ale nie z tym silnikiem.
Radzę sprawdzić jak się jeździ z silnikiem 1,3 Multijet 16v 90KM Energy,lub 1,9 Multijet 8v 130KM Sport. To naprawdę byłaby radość 8)
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 13 lutego 2006, 22:32

OK. dzieki. Juz sie bede zapisywal, na stronie fiata jest taka mozliwosc zobaczymy jakto pomyka. thx
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez laciak » wtorek 14 lutego 2006, 01:08

Co do jazd próbnych to nigdy nie zapomne fantastycznej akcji promocyjnej Fiata pod nazwa Planeta Fiata. Pod hipermarketami stały wszystkie dostepne modele fiata od seicento sporting po barchette i punto HGT. Baardzo żałuje że już tych akcji nie robią :( bo było fantastycznie pojeździc tym wszystkim po Łodzi :wink: Szpan w czerwonym cabrio barchetta, niezapomniane uczucie jazdy w samochodzie rajdowym HGT :) miodzio....

Teraz pozostaje samemu wybierać się na różne premiery. Jeżeli ktos się tym interesuje to naprawde fajna zabawa tylko trzeba pamiętać że gdzieniegdzie sprawdzają staż :wink:
laciak

Postprzez MarryAnn » wtorek 14 lutego 2006, 12:37

A co jak skasuje samochodzik na próbnej?
Dajmy na to że spowoduje wypadek, wymuszenie pierwszeństwa
albo coś w tym stylu.

Bo w wypadku kiedy wina będzie ewidentnie po stronie
mistrzunia co nie zatrzymuje się przed przejazdami
i jeździ szybko ale bezpiecznie, nie powinni raczej
wyciągać jakichś konsekwencji wobec prowadzącego
na probnej, chyba.

Z tym stażem to jest troszke nie fair, bo niby jak mam prawko
od miesiąca to nie mogą chcieć kupować sobie nowego samochodu?
A przecież w ciemno nie kupuje się takich rzeczy...
Teoria 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 10, stanowisko 6
Praktyka 13 stycznia, WORD Warszawa bemowo, godzina 12, samochód 6

24 stycznia, Białołęka Ratusz, odbiór prawka

Do kompletu brakuje mi jeszcze tylko samochodu
MarryAnn

Następna strona

Powrót do Porady techniczne