dbanie o auto a trudny okres zimowy moje pierwsze auto

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

dbanie o auto a trudny okres zimowy moje pierwsze auto

Postprzez Thomsky » czwartek 23 stycznia 2014, 18:04

Witam

mam takie pytanie jak kontrolować poziom oleju silnikowego w zimę ? chciałem to zrobić otwieram maskę wyciągam miarkę a olej cały zamarznięty .Dodam jeszcze że jakieś 10 min silnik chodził by rozruszać auto ale zamarznięte . Co powinienem zrobić ?
Domyślam sie że tak samo płyn chłodniczy i płyn do spryskiwaczy też zamarznięte
i jeszcze jedno jak najlepiej zaradzić sytuacji gdy drzwi ciężko się otwierają ? dysponuję wd 40 i zakupiłem odmrażacz do zamków w aucie ale w tym wypadku zastosowania raczej nie będzie .
Thomsky

Re: dbanie o auto a trudny okres zimowy moje pierwsze auto

Postprzez Adiii » czwartek 23 stycznia 2014, 18:11

Olej zamarznięty ?! :eek2:
Oddaj auto do mechanika, bo niebawem Twoja przygoda może skończyć się zatarciem silnika... To może być również powód dlaczego nie wchodzi wsteczny.
Olej nie ma prawa zamarznąć. To co masz w środku to jakaś woda zmieszana z olejem, która nie daje żadnego smarowania. Pytanie skąd ta woda. Uszczelka pod głowicą??
Dolej płynu chłodniczego pod max i sprawdź po 20-30km czy ubywa. Dalsza jazda niewskazana.
Adiii

Postprzez Thomsky » czwartek 23 stycznia 2014, 21:12

chyba się nie jasno wyraziłem no cóż początkujący jestem uczę się mechaniki auta nikt mi nic nie pokazywał itp.. ale do rzeczy

chodziło mi dokładnie o korek wlewu paliwa jak odkręcę korek jest zamarznięte ) tak ma być ? .Miernik jest OK pokazuje poziom oleju w granicach ale bliżej LOW .pomiar dokonany na płaskim terenie silnik rozgrzany .
Thomsky

Postprzez kursantochota » piątek 24 stycznia 2014, 16:25

Cooo ? :) Przypomnij sobie procedurę sprawdzania poziomu oleju jaka była na kursie. Podpowiem - silnik ma być zimny. Na rozgrzanym silniku nie ma możliwości obiektywnego pomiaru.
Nie wiem co za korek wlewu paliwa masz na myśli, może zbiera Ci się tam jakaś wilgoć czy co...najlepiej pokaż to komuś bardziej doświadczonemu lub wrzuć zdjęcie tutaj.
kursantochota

Postprzez Baranek » piątek 24 stycznia 2014, 17:13

Teraz jeszcze mniej rozumiemy. Może napisz po kolei:
- co sprawdzałeś
- co to znaczy, że coś było zamarznięte (korek wlewu paliwa zamarznięty?,bagnet "miarka" oleju?)

Jeśli zamek w drzwiach ciężko się otwiera, ale się otwiera to lepiej niczym nie psikaj.
Jeśli nie da się otworzyć to są odmrażacze do zamków.

I czy:
- sprawdzałeś poziom płynu chłodniczego?
Baranek

Postprzez Borys_q » sobota 25 stycznia 2014, 11:49

Na rozgrzanym silniku nie ma możliwości obiektywnego pomiaru.

Bez przesady wystarczy odczekać chwile żeby ociekło, do tego różni producenci różne procedury są auta gdzie zaleca się rozgrzać i odczekać 10 min. Kurs to jest taka podstawówka gdzie się uczysz, że liczby większej od mniejszej nie da się odjąć.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anfa » sobota 25 stycznia 2014, 13:50

oddaj ten samochód na szrot/

Cięgle Ci w nim coś nie chodzi, coś nie tak, no chyba że nas w balona robisz.

Mnie wczoraj sprężyna poszła, to co byś powiedział?
Auto samo przeszło tiuning i jest teraz niskie?

Zastanów się bo ja też długo prawka nie mam, extra nie prowadzę, ale aż takich problemów nie posiadam.
Podjechałam pod dom, sprawdziłam tel do mechanika, podjechałam do niego, zostawiłam auto i już się dzisiaj robi + te pierdoły które jeszcze bym chciała, i wykazywał przegląd.

Jak nie wiesz czy z autem wszytko ok, stacja diagnostyki i będziesz wiedział, a nie stękasz nam tu o jakiś cudach.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez Baranek » poniedziałek 27 stycznia 2014, 11:53

Anfa - przesadzasz. Człowiek pyta, to jeśli masz mu coś do napisania to napisz, a nie stwierdzasz, że samochód to szrot itd. Po to jest forum, żeby sobie POMAGAĆ, a nie wysyłać na drzewo.
Baranek

Postprzez Anfa » poniedziałek 27 stycznia 2014, 12:00

Baranek ja sobie zdaję sprawę z tego, że po to jest forum,

ale ostatnio było coś o skrzyni biegów teraz jest to,

Nie łatwiej jest pojechać do mechanika? na przegląd? sprawdzić co tam jest nie tak

Bo nie obraź się ale tak to można wróżyć co najdalej, tak jak robią to wróżki na mango tv.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Powrót do Porady techniczne