awaryjne przy hamowaniu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

awaryjne przy hamowaniu

Postprzez ===Dawid=== » sobota 30 maja 2009, 23:03

Hej,
Mam pytanie. Przy prędkości powyżej 100 jak mocno nacisnę na pedał hamulca to włączają mi się awaryjne, czy to jakaś funkcja? Ma ktoś coś takiego?

Auto-Ford Fiesta 2007r

Byłem w Fordzie ale gamonie sami nie wiedzą czy to taka funkcja czy coś innego...jak oni nie wiedzą to kto ma wiedzieć? :x
No może forumowicze coś poradzą...

pozdro
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez qwer0 » sobota 30 maja 2009, 23:06

Tak, taki bajer, przy gwaltownym (awaryjnym) hamowaniu wlaczaja sie swiatla awaryjne, znam to z espace'a ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: awaryjne przy hamowaniu

Postprzez marcij » sobota 30 maja 2009, 23:15

===Dawid=== napisał(a):Hej,
.....
Byłem w Fordzie ale gamonie sami nie wiedzą czy to taka funkcja czy coś innego...jak oni nie wiedzą to kto ma wiedzieć? :x
.....

hehe, "fachowosc i profesjonalizm" autoryzowanych salonow i ASO.
Obrazek
marcij

Postprzez mk61 » niedziela 31 maja 2009, 17:54

A teraz wytłumacz, co wnosi Twój post do dyskusji.

Wracając do tematu. Miałem taki bajer w Citroenie Xsarze i uważam to za ciekawą funkcję. Przy mocnym hamowaniu światła awaryjne uprzedzają tego za nami, że coś jest nie tak, więc może to być pomocne. Ja miałem akurat tak, że po włączeniu tych awaryjnych wyłączyć już musiałem guziczkiem. Po zakończeniu hamowania one ciągle działały, tj. nie wyłączały się same.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dariex » niedziela 31 maja 2009, 18:08

Nadzienie napisał(a):BAS, BA - Awaryjne Wspomaganie Hamowania, System Wspomagania Nagłego Hamowania.

To chyba nie do końca na temat?

Ciekawa to opcja z tymi awaryjnymi uważam.
Często rano w Krakowie na wiadukcie nad al.29tego listopada,w kierunku-plac Imbramowski, tworzy się korek tuż za spadem ,czego nie widać przed wjazdem na estakadę .Podobnie jest popołudniami ,jadąc alejami w kierunku cmentarza Rakowieckiego.
Nieraz bywa tak,że Ci,nieświadomi owego faktu,prują jak dzicy i już nie raz zastanawiałam się,który mi wjedzie w de-u ;)
Widząc rozpędzone auto i spory koras przed sobą,hamując,włączam awaryjne,ale w takim rozwiązaniu,nie musiałabym już o tym myśleć,bo działoby się to samoczynnie.
To dobre rozwiązanie,od razu ostrzega tych z tyłu,że trzeba także mocniej wcisnąć pedał hamulca.
dariex

Postprzez przemq14 » niedziela 31 maja 2009, 20:33

Co prawda z instrukcji Scenic'a ale myślę że w innych samochodach jest podobnie.

Jak widać EBA (Wspomaganie Awaryjnego Hamowania) jest łączone z awaryjnymi.

Obrazek
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Powrót do Porady techniczne