Kontrolka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kontrolka

Postprzez ganja » sobota 01 listopada 2008, 20:13

Witam serdecznie mam mały problem. Otóż kopiłem niedawno auto i nie wiem co oznacza kontrolka zamieszczona na zdjęciu.

[img=http://img411.imageshack.us/img411/1971/dddddu5.th.jpg][img=http://img411.imageshack.us/images/thpix.gif]

Bardzo proszę o odpowiedź.[/img]
ganja

Postprzez dariex » sobota 01 listopada 2008, 20:43

a nie jest to kontrolka informująca o tym,że bagażnik jest otwarty?
dariex

Postprzez jimorrison » sobota 01 listopada 2008, 21:01

Maska, klapa bagażnika tudzież drzwi są nie domknięte. Co to za auto - będzie prościej dojść. Nie masz do niego książki obsługi?
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Cycu » sobota 01 listopada 2008, 21:04

Książka pewnie jest ale po niemiecku :P

a może szyberdach :?: :D albo otwarty dach w kabriolecie :wink:
dziwna jakaś i do tego czerwona :roll:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez BOReK » sobota 01 listopada 2008, 22:10

Klapa bagażnika jest otwarta. Pewnie czujnik poszedł albo obwód.
BOReK

Postprzez marcij » niedziela 02 listopada 2008, 01:44

Hmm. ale przeciez to jest kontrolka skrzyni biegow! I ma raczej zwiazek z niesprawnoscia automatycznej skrzyni biegow , lub elektroniki nia sterujacej , a nie otwartymi czesciami nadwozia. Ewentualnie , jesli samochod ma mozliwosc wyboru trybu pracy skrzyni biegow (reczna/automat) moze sygnalizowac prace w trybie automatycznym. Nie wiem niestety dokladnie , trzebaby doczytac w instrukcji samochodu, tymniemniej nalezy szukac pod haslem "skrzynia biegow".
Obrazek
marcij

Postprzez qwer0 » niedziela 02 listopada 2008, 13:10

tak jak kolega wyzej wspomnial.
Kontrolka ta wystepuje w fiatach i sygnalizuje problem z automatyczna skrzynia biegow
Pewnie czujnik poszedł albo obwód.

ehe, oczywiscie...
jak pojdzie obwod to zapewniam Cie, ze lampka wtedy na pewno sie nie zaswieci, a nie bedzie walila po oczach ;)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dariex » niedziela 02 listopada 2008, 13:43

no to chyba tylko ci co fiatami pomykali mogli by się domyśleć,bo mnie to w ogole skrzyni nie przypomina ;)
dariex

Postprzez BOReK » niedziela 02 listopada 2008, 13:49

W rzeczy samej...

Qwer0, gratuluję elektroniki, ale logika to u ciebie leży i kwiczy. Skąd wiesz jak podpięto taki czujnik? ;)
Dla mnie logicznym jest, że kontrolka tego typu świeci się wtedy, gdy coś jest otwarte i przerywa obwód. Jeśli obwód przerwie się w innym miejscu niż kontrolowany elemnt, to też się zaświeci. Proste, nie? Dzięki temu lampka sygnalizuje również awarię obwodu.
BOReK

Postprzez qwer0 » niedziela 02 listopada 2008, 14:36

Qwer0, gratuluję elektroniki, ale logika to u ciebie leży i kwiczy. Skąd wiesz jak podpięto taki czujnik? Wink
Dla mnie logicznym jest, że kontrolka tego typu świeci się wtedy, gdy coś jest otwarte i przerywa obwód. Jeśli obwód przerwie się w innym miejscu niż kontrolowany elemnt, to też się zaświeci. Proste, nie? Dzięki temu lampka sygnalizuje również awarię obwodu.

To pokaz mi taki uklad w autku? Nie bedzie tam sygnalizacji ze cos sie zwalilo, bo co niby mialo?
Gdzie tam rowniez wystepuje jaki czujnik, o ktorym wspomniales?
Takie ukladziki, to prosciotkie obwodziki na zestykach.
Zestyk mozna nazwac tutaj "czujnikiem" niby, ale ja tam wole nazywac rzeczy po imieniu.
W takim obwodzie lampka swieci sie tylko wtedy gdy obwod jest zamkniety. Jesli jest inaczej to pokaz mi taka fure ;)
Zestyki w drzwiach zamykaja obwod gdy drzwi sa otwarte i dlatego zapala sie zaroweczka.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez BOReK » niedziela 02 listopada 2008, 15:12

Można by taki układ zrealizować bardzo prosto na inwerterze, zero części mechanicznych i większa trwałość, a do tego mamy sygnalizację gdy coś jest zepsute. Fury ci nie pokażę, bo musiałbym trochę danych technicznych przekopać. :P
BOReK

Postprzez qwer0 » niedziela 02 listopada 2008, 15:45

Fury ci nie pokażę, bo musiałbym trochę danych technicznych przekopać. Razz

O ile w najnowszej lagunie czegos takiego nie ma to smiem twierdzic ze nie stosuje sie takich bajerow w autkach.
A tutaj chodzi chyba o praktyczne rady, a nie teoretyzowanie, co by moglo?
Bo teoretycznie to rownie dobrze ta kontrolke moga zapalac "sily nadprzyrodzone", w ktore wierzy rocko19 :lol:
qwer0

Postprzez marcij » niedziela 02 listopada 2008, 15:50

dariex napisał(a):no to chyba tylko ci co fiatami pomykali mogli by się domyśleć,bo mnie to w ogole skrzyni nie przypomina ;)

Moze i nie bardzo przypomina , ale taka jest. I to nie tylko w fiatach. Kontrolki sa ustandaryzowane i w kazdym samochodzie , na calym swiecie (prawdopodobnie) sa takie same i oznaczaja to samo. To jedna powinna miec jeszcze galke na koncu lewarka , ale jest ona czasami pomijana, albo wystepuje , ale jest tak mala ze jej nie widac.
Obrazek
marcij

Postprzez dariex » niedziela 02 listopada 2008, 17:04

marcij napisał(a):
dariex napisał(a):no to chyba tylko ci co fiatami pomykali mogli by się domyśleć,bo mnie to w ogole skrzyni nie przypomina ;)

Moze i nie bardzo przypomina , ale taka jest. I to nie tylko w fiatach. Kontrolki sa ustandaryzowane i w kazdym samochodzie , na calym swiecie (prawdopodobnie) sa takie same i oznaczaja to samo. To jedna powinna miec jeszcze galke na koncu lewarka , ale jest ona czasami pomijana, albo wystepuje , ale jest tak mala ze jej nie widac.

Kłócić się o to nie bedę ale jakoś w autach z którymi miałam przyjemność takowej nie było (lub nie zauważyłam) i czy taka ustandaryzowana- to bym akurat polemizowała,bo jak widać wyżej,kolegom,też kojarzyła się głównie z klapą od bagażnika tudzież drzwiami ;)
dariex

Postprzez Floyd » niedziela 02 listopada 2008, 22:02

Jeżeli sygnalizuje ona problem z automatyczną skrzynią biegów (jak ktoś wyżej wspominał, ale nie dam głowy, że miał rację), to raczej w samochodzie z manualką, który występuje "nieco" częściej w Polsce, nie uświadczysz. :wink: Zatem nie dziwne, że osoby, które jechały/kierowały tylko autami z ręcznymi gearboxami nie znają tej kontrolki.
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Egzamin zdany za pierwszym razem 30 października 2008. \m/
Pełnoprawny kierowca od 12 listopada 2008.
Floyd

Następna strona

Powrót do Porady techniczne