Olej opałowy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Olej opałowy

Postprzez scorpio44 » piątek 10 października 2008, 15:31

Powiedzcie mi, panowie i panie, taką rzecz - jakie przepisy regulują sprawę, na jakim paliwie wolno jeździć? Wiadomo, że powszechne jest wyłapywanie ludzi jeżdżących na opale i karanie ich mandatami, a ja się właśnie dzisiaj zorientowałem, że nie wiem, jaka jest do tego podstawa prawna.
scorpio44

Postprzez marcij » piątek 10 października 2008, 16:30

Podstawy prawnej szukalbym w akcyzie i opodatkowaniu. Bo wylapuja ich nie daletgo , ze OO jest zly , bo wolno na nim jezdzic po uiszczeniu odpowiedniej akcyzy i reszty podatkow. Opal na zime moze byc , ale na lato polecalbym jednak OR, czyli olej roslinny. Przesmazony mozna dostac za darmo , albo za grosze i po przefiltorwaniu i ewentualnie dodaniu ciut denaturatu , sprawdza sie lepiej niz opalowy. Same korzysci w porownaniu z opalem : tanszy , ekologiczny , nizsza temperatura spalania, no i legalny (no prawie).
Obrazek
marcij

Postprzez Lewy » niedziela 12 października 2008, 01:34

Marcij przeciez nie ma zakazu na wlewaniu do baku OR :wink: a tak wogule to kto w dzisiejszych czasacj jeżdzi na OO :roll: :?: :?: :?: jestem pewnu ze nikt poniewaz to juz jest nie opłacalne...
Lewy

Postprzez mati89tczew » niedziela 12 października 2008, 10:16

oj uwierz mi jeżdzą, napewno rolnicy.
mati89tczew

Postprzez marcij » niedziela 12 października 2008, 12:09

Lewy napisał(a):Marcij przeciez nie ma zakazu na wlewaniu do baku OR :wink: a tak wogule to kto w dzisiejszych czasacj jeżdzi na OO :roll: :?: :?: :?: jestem pewnu ze nikt poniewaz to juz jest nie opłacalne...

A czy napisalem ze jest ? W Polsce jest przepis ,ze wszystko co wlewasz do baku musi byc oblozone zlodziejska akcyza i innymi podatkami. Jest tu na szczescie jednak pewna luka , otoz w innych, normalniejszych krajach mozna calkowicie legalnie wlewac OR do baku (niemcy , czechy z tych najblizszych), a wg prawa unijnego , jesli jakies paliwo jest dopuszczone do uzytku w jakims kraju , to mozna je tam zatankowac i wjechac z takim paliwem w baku do innego kraju , gdzie ono dozwolone nie jest.

A na wszelkiego rodzaju wynalazkach jezdzi dosc duzo osob, poniewaz jest to mocno oplacalne. Oczywiscie w starych , wolnossacych silnikach z komora wstepna.
Obrazek
marcij

Postprzez Lewy » niedziela 12 października 2008, 12:12

Mati89tczew ale wywaliłes gapę.Rolnicy napewno nie jezdzą na opałuwce, przynajmniej w moich stronach. Wiedziałem ze ktos wyjedzie z takim stereotypem :roll:

Marcij no tego nie przewidziałem.No tak akcyza... wiec najlepiej mieszkac przy granicy i tankowac za granicą....
Lewy

Postprzez Pinhead » niedziela 12 października 2008, 16:07

marcij napisał(a):A na wszelkiego rodzaju wynalazkach jezdzi dosc duzo osob, poniewaz jest to mocno oplacalne. Oczywiscie w starych , wolnossacych silnikach z komora wstepna.

Nie tylko wolnossących. Turbodiesle będą tak samo dobrze działać (bo niby dlaczego miało by być inaczej).
Pinhead

Postprzez marcij » niedziela 12 października 2008, 22:00

Pinhead napisał(a):
marcij napisał(a):A na wszelkiego rodzaju wynalazkach jezdzi dosc duzo osob, poniewaz jest to mocno oplacalne. Oczywiscie w starych , wolnossacych silnikach z komora wstepna.

Nie tylko wolnossących. Turbodiesle będą tak samo dobrze działać (bo niby dlaczego miało by być inaczej).

No tak , ale ja generalnie od starych turbin to wolalbym sie trzymac z daleka. Pozatym znaczna czesc doladowanych silnikow ma juz bardziej skomplikowany wtrysk.
Obrazek
marcij

Postprzez mati89tczew » niedziela 12 października 2008, 22:48

powiem ci tak lewy w moich stronach jeżdzą na polu na opałówce, np. w kombajnie albo jak ciagnik pracuje w polu ale do transportu zboża to jest spuszczane i wlewany napedowy
mati89tczew

Postprzez Lewy » niedziela 12 października 2008, 23:47

Mati89tczew to głupota z tym spuszczaniem opałuwki i wlewaniem ON :roll: poniewaz w przeciągu jakiegos czasu po wlaniu ON mozna wykryc ze była lana opałuwka. A wogóle jezdzenie na opałuwce to głupota poniewaz mozna zajechac silnik a po drugie jest to nie opłacalne. Wystarczy iz ktos zamówi większą ilosc ON od jakiegos dostawcy np. "Misuna" i moze sobie odliczyc podatek oraz prawdopodobnie mozna dostac zwrot za akcyze iz w sumie ON jest nawet do 50% tansza. ot cała filozofia. Ale to jest dla tych którzy naprawde chcą oszczędzic i znają sie na niektórych sprawach związanych z podatkiem itp. :)
Lewy

Postprzez mati89tczew » środa 15 października 2008, 09:00

nie mozna zajeździc silnika na opalówce ponieważ jest to takie samo paliwo, tylko to jest jakos mniej odfiltrowane cos w tym stylu,
mati89tczew

Postprzez Pinhead » środa 15 października 2008, 10:31

mati89tczew napisał(a):nie mozna zajeździc silnika na opalówce ponieważ jest to takie samo paliwo, tylko to jest jakos mniej odfiltrowane cos w tym stylu,

No nie bardzo w tym stylu. Odfiltrowane jest tak samo jak ON, nowoczesne piece na OO wymagają tak samo czystego paliwa jak nowoczesne silniki diesla. OO to ON bez dodatków regulujących liczbe cetanową paliwa. OO może mieć większą zawartość siarki i może mieć inną lepkość niż ON.
Pinhead

Powrót do Porady techniczne