Skuter

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Skuter

Postprzez Zbyniu2008 » czwartek 31 lipca 2008, 22:47

Witam,
Chciałbym sobie kupić skuter gdyż to jest idealne rozwiązanie żeby dojeżdżać na uczelnię, pracy itd. lecz mam pewną wątpliwość bo nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z żadnym pojadem jednośladowym oprócz roweru, czy mógłby mi ktoś doradzić jak to jest z opanowaniem techniki jazdy takim skuterm 50cm3, czy jest tam skrzynia automatyczna czy manualna, jaki układ napędowy wybrać łańcuch, pas ? Czy łatwo można na czymś takim zaliczyć glebę (szybciej niż na rowerze). Zna ktoś jakieś manuale w których jest opisane jak się taki pojazd obsługuje ?Proszę o odpowiedź dzięki
PS. Czy w skuterach z manualną skrzynią jest jak w aucie że gwałtowne puszczenie sprzęgła może doprowadzić do szarpnięcia w wypadku skutera do upadku ??
Zbyniu2008

Postprzez wiesniak » czwartek 31 lipca 2008, 23:10

W skuterach 50-kach jest zwykle (zawsze?) skrzynia automatyczna bezstopniowa, łańcucha też się chyba nie spotyka, więc w tej klasie pojazdów jakikolwiek wybór ogranicza się głównie do marki i ewentualnie koloru nadwozia :). Jazda skuterem też do zbyt skomplikowanych czynności nie należy, gaz - hamulec, czasami trzeba gdzieś skręcić itp., na początku trzeba tylko uważać na niespodziewanie dobre przyspieszenie. Przy normalniej jeździe glebę zaliczyć ciężko. Nie bez powodu skuterami można jeździć od 13-go roku życia, a po 18-ce bez uprawnień, więc bez obaw.
wiesniak

skuter

Postprzez crisu » czwartek 31 lipca 2008, 23:11

witam bardzo serdecznie :) Skuter to naprawde swietne rozwiązanie a zwłaszcza gdy bedziesz dojezdzac na uczelnie i to pewnie w godzinach szczutu :? Spokojnie kupisz skuter z automatyczna skrzynia biegów, tylko musisz dobrze poszukac w sklepach. Dodajac gazu biegi same sie zmieniaja, wiec jest to napewno bardzo duze udogodnienie dla kierujacego..nie musi sie na tym skupiac tylko spokojnie sobie jedziesz i patrzysz przed siebie:) Wiec jezeli kupisz sobie automat to nie martw sie szarpnieciam..Dodasz gazu to bedzie spokojnie jechac bo automat dostosuje ilosc gazu do odpowiedniego przełozenia:) a jezeli chodzi o jazde to tak jak na rowerze..latwo i przyjemnie, niczym sie nie martw sprawia to wielka radosc:) W sytuacjach podbramkowych zawsze masz jeszcze nogi ktorymi sie mozesz podeprzec. Głowa do gory!:D A tak na marginesie to zawsze sie wepchniesz w kazdy korek, a w naszych polskich realiach to wazne i plus dla Ciebie:) Pozdrawiam!
crisu

Postprzez Zbyniu2008 » czwartek 31 lipca 2008, 23:23

Dzięki za tak szybką odpowiedź, tak na marginesie to mam prawko kategorii B więc przepisy jako tako znam ale tylko jako kierowca samochodu, nie bardzo jako użytkownik skutera więc mam takie pytanko czy muszę jeździć po prawej stronie jezdni tak jak na rowerze i inne tego typu zasady ?? Czy mogę jechać środkiem jak większe maszyny?? Załóżmy że jest droga 2 pasmowa i jadę lewym pasem bo będę skręcać lub poprostu jechać żeby wyminąć kogoś np. na rowerze lub koparkę :P więc czy mam jechać po lewej stronie tego pasa czy również po prawej? Są to pytania takie które budzą u mnie wątpliwość bo na rowerze nie jeżdżę po drogach tylko w terenie to moje hobby a jak jeżdżę samochodem to specjalnie nie skupiałem się na technice rowerzystów i osób na skuterach. Sorki za tak durne pytania ale chcę mieć pewność

PS. Ile taki skuter pali ?? Czy trzeba dolewać oleju do benzyny jak w trabancie, który też był dwusuwowy ?
Zbyniu2008

Postprzez Zbyniu2008 » czwartek 31 lipca 2008, 23:27

Jeszcze chciałem zapytać o procedurę kupna nowego skutera, czy mogę nim wyjechać prosto z sklepu i przyjechać nim do garażu i udać się do ubezpieczalni po OC itd. oraz blachy?? Czy muszę go wziąć na lawetę ? Jakie trzeba mieć ubranie na skuter czy musi to być specjalny kombinezon ? Czy mogą być dżinsy, kurtka, kask, solidne buty coś ala glany?? Co sądzicie o skuterach z Auchana za 1899zł ? Czy jest to godne uwagi ?
Zbyniu2008

Postprzez wiesniak » czwartek 31 lipca 2008, 23:33

Masz jechać możliwie blisko prawej krawędzi, czyli inaczej mówiąc środkiem pasa :P. W żadnym przypadku nie należy jeździć 20cm od krawędzi jezdni, bo to sie kiedyś źle skończy.
Skuter pali 2-3l/100km, oleju do benzyny dolewać nie trzeba, chyba że nasz pojazd pamięta jeszcze poprzednią epokę :).

Skuter to normalny pojazd, zanim wyjedzie na drogę musi być zarejestrowany i ubezpieczony.
Co do ubioru to zależy od pory roku, wiosną i jesienią bez rękawiczek i ciepłej kurtki ani rusz, ale nic poza tym raczej nie trzeba.
Miałem kiedyś skuter za 4500 zł, marki już nie pamiętam, zaczął się rozwalać po 2 latach i 5000km. Potem miałem Yamahę za 11tys., dzisiaj jeździ nią moja siostra, teraz ma 4 lata (skuter, nie siostra) i 10000km przebiegu, i wygląda jak nowy. Jeśli w Auchan jest skuter za 1900zł to ktoś tu sobie robi jaja :P.
wiesniak

Postprzez martix » piątek 01 sierpnia 2008, 10:31

Jeśli masz do dyspozycji 2000zł to lepiej kup używanego np. TGB, KEEWAY. Na Aeroxa to troszke za mało. Będzie to lepszy wybór niż kupno nowego, chińskiego skutera. Często one się psują, ramy pękają, koła odpadają :). Osobiście wolę motocykle 8).
Kierowca:
kat. B od 11.12.07r.
kat. A od 21.05.08r.
martix

Postprzez wu82 » poniedziałek 04 sierpnia 2008, 20:10

wiesniak napisał(a):Skuter to normalny pojazd, zanim wyjedzie na drogę musi być zarejestrowany i ubezpieczony.
.

Pytanie: Czy można zarejestrować skuter?

Odpowiedź: By zarejestrować nowy skuter, Czytelnik “eMetra” wybrał się do wydziału komunikacji Warszawa-Śródmieście. Urzędnicy uznali jednak, że jest to niemożliwe. Okazało się, że w polskim prawie o ruchu drogowym, które reguluje, co można, a czego nie można zarejestrować, nie ma takiego pojazdu jak skuter. - Jest tylko motorower i motocykl. I takich nazw sprzedawcy powinni używać w dokumentach - tłumaczy Wioletta Paprocka, rzecznik prasowy MSWiA. Problem jednak w tym, że sklep, nie może zmienić w dokumentach nazwy na "motorower", bo sam kupił go jako "skuter". - I tak od dwóch miesięcy krążę między sklepem a urzędnikami. Dzwonię, piszę maile, listy. Tymczasem skuter, który zdaniem urzędników jest motorowerem, stoi nieużywany - mówi Czytelnik. Sprawą zainteresował się Zbigniew Rynasiewicz z PO, szef sejmowej komisji infrastruktury: - Po naszych ulicach jeździ już tak dużo skuterów, że najwyższy czas oficjalnie uznać tę nazwę. Tym bardziej że jesienią prawo o ruchu drogowym będzie nowelizowane. Obiecuję, że sam zajmę się tą kwestią - zapewnia poseł.
wu82

Postprzez Karbar » sobota 09 sierpnia 2008, 19:23

Na skuter trzeba mieć prawo jazdy czy coś w tym stylu?
Karbar

Postprzez smerfu » sobota 09 sierpnia 2008, 20:50

Karbar napisał(a):Na skuter trzeba mieć prawo jazdy czy coś w tym stylu?

aktualnie
13lat i kartę motorowerową lub 18lat
smerfu

Postprzez tristan » sobota 09 sierpnia 2008, 21:03

No tu jest pewien ZONK, bo widziałem skutery osiągające więcej niż 50km/h....
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Karbar » sobota 09 sierpnia 2008, 23:45

smerfu napisał(a):
Karbar napisał(a):Na skuter trzeba mieć prawo jazdy czy coś w tym stylu?

aktualnie
13lat i kartę motorowerową lub 18lat

No właśnie to trochę dziwne, przecież skutry poruszają sie praktycznie na jazdni tak jak samochody i chyba obowiązują je takie same zasady jak kierowców aut :)
Karbar

Postprzez tristan » niedziela 10 sierpnia 2008, 00:02

Podobnie jak i rowerzyści, a jednak PJ na rower nie ma. Niestety prawo nie zawsze jest sensowne. Tutaj ustawodawca widać ugiął się pod presją wieśniaków, którzy i tak jeździli bez uprawnień.

Też uważam, że karta rowerowa i motorowerowa powinny zostać przywrócone, a najlepiej wprowadzone jako osobny przedmiot do szkół podstawowych i gimnazjumowych.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 00:17

Ależ karty rowerowe i motorowerowe wciąż istnieją jak istniały (i są wymagane poniżej 18 lat). Inna sprawa, że egzamin na nie to często fikcja. ;)
scorpio44

Postprzez kamiles » niedziela 10 sierpnia 2008, 00:38

tristan napisał(a):Tutaj ustawodawca widać ugiął się pod presją wieśniaków, którzy i tak jeździli bez uprawnień.

:shock: :shock: :shock:
Ciekawe co na to nasz forumowy wieśniak? :wink:
kamiles

Następna strona

Powrót do Porady techniczne