Lukasz27 napisał(a):Wymagania :Abs ,wspomaganie,nie za duzy nie za maly.
Producenci zazwyczaj aby przyciągnąć klienta, reklamują się w mediach z ceną modelu w wersji podstawowej, którą nie ma wielu rzeczy.
W praktyce to jest tak, że auta tego samego producenta, z tego samego rocznika, mogą mieć wspomaganie, ABS lub nie.
Więc ABS, wspomaganie nie jest zależne od marki i modelu, a od tego z jakim wyposażeniem niegdyś, zamówił auto, pierwszy właściciel.
Lukasz27 napisał(a):
.Chodzi o samochod dla osoby co tu duzo mowic nie umiejacej jeszcze w 100% jezdzic.Doswiadczenie to tylko yarisek na kursie Smile.Wiec niechcial bym pakowac sie w jakas "landare" chcial bym zeby byl ekonomiczny,czesci i eksploatacja w miare tanie, nie kombi ani nic wielkiego.Hatchback najlepiej tylko jaka marka model ?.Samochod ma byc na maks 3-5 lat.
Golf IV nie jestem do niego przekonany gdyz mozna kupic 8 letnie auto z lepszym wyposarzeniem tez za 18 np.alfa romeo 156 choc wydaje mi sie on duzym samochodem ? dlaczego one tanie sa ? duze koszty serwisu ? awaryjne ?.dodam na samochodach sie nie znam i nie wiem co kupic.A musze kupic jak najszybciej bo chce jezdzic Smile.
O teraz wpadla mi w oko alfa romeo 147 hatchback .za 19 tys mozna kupic ale czy warto ? ehh Smile
Nie jest ważne co Tobie wpada w oko.
Kupujesz auto do jeżdżenia a nie do patrzenia.
Zamiast szukać odpowiedzi na pytanie, kto czym jeździ, czym chciałby jeździć, właścicieli jakiej marki i modelu nie lubi, proponowałbym zadać sobie samemu parę podstawowych pytań.
Do czego Tobie to auto jest potrzebne?
Do jazdy głównie po mieście?
Tylko parę razy w roku za miasto?
(wówczas wystarczy miejskie auto, może co najwyżej z nieco lepszym silnikiem-zwłaszcza jakbyś jeździł trochę w trasę)
Częściej będziesz jeździł w trasę? Także przez pół Polski?
Wówczas kompakt.
Masz małe doświadczenie? Pewnie czujesz się w aucie o większych gabarytach niż Yarisek?
Jeśli nie, to kup podobnej wielkości. Za 3-5 lat wymienisz na większy. Ale będziesz miał co wymieniać. Nauka samodzielnej jazdy może być kosztowna.
Sam będziesz jeździć ewentualnie z jednym pasażerem?
Może być trzydrzwiowy, miejski hatchback.
Będziesz wozić teściów, żonę, dzieci, kochankę. ?
Zapomnij o trzydrzwiowcu, pomyśl o kombi lub vanie.
Będziesz jeździć z dużą ilością bagażu (działka na wsi, jakaś własna firma)?
Większy bagażnik lub przynajmniej dający się powiększyć poprzez złożenie kanapy.
Chcesz żeby był ekonomiczny?
Posprawdzaj dane o spalaniu na
http://www.motofakty.pl/testy_i_porowna ... echniczne/
Koszta napraw, serwisu?
Ile kosztuje przegląd to możesz zadzwonić do ASO (może odpiszą na e-maila)
Ceny części w necie. Ale jak poszukasz sprzęgła, to wyszukiwarka wypluje wszystkie dla danego modelu ze wszystkich lat)
Możesz popytać na forach użytkowników danej marki.
Awaryjność?
Poszukaj raportów DEKRY.
Może uda się Tobie dostać coś takiego:
http://www.auto-swiat.pl/wydania/katalogi.asp
Jeszcze Auto moto i sport wydał coś podobnego ale nie mogę znaleźć.
Możesz szukać w necie różnych artykułów o danej marce, modelu.
Najpierw ustal sam ze sobą czego chcesz, a później zacznij, mając już ustalone własne kryteria, szukać, konkretnych modeli w danej kategorii aut.
Auta są tanie, bo dużo jest sprowadzanych z zagranicy. Niestety część, jest powypadkowa, co gorsze sprzedający to ukrywają.
Zdarzają się przestawione liczniki. Nie wiadomo gdzie były serwisowane itd.
Auta naprawdę zadbane albo są przekazywane w obrębie rodziny, sprzedawane znajomym a jeśli trafiają do komisu lub ogłoszeń to są sprzedawane w ciągu 2-3dni.
Jak się nie znasz to masz problem.
Albo możesz pojechać ze znajomym mechanikiem oglądać auto. Albo zaproponować właścicielowi, że kupisz ,ale jak przejrzy auto, jakiś serwis (koszt ok 150-250zł)
Sam możesz ocenić tylko stan opon, felg, czystość tapicerki, obejrzeć dokumenty, no i czy da się uruchomić.