opadające sprzęgło

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

opadające sprzęgło

Postprzez mania194 » środa 23 lipca 2008, 19:08

od jakiegoś czasu mam problem ze sprzęgłem w golfie 3...mianowicie często mi spada i blokuje się,przez co trzeba siłować się przy zmianie biegów,wolno sie zbiera przy ruszaniu i ogólnie mówiąc jest mało dynamiczny...nie chce wrócić na swoje miejsce i tak opadnie że nieraz muszę odepchnąć je stopą...nadmienię,że linka od sprzęgła była wielokrotnie podciągana a w zeszłym tygodniu została wymieniona na nową. Czasami przejadę kilka km i sprzęgło sprawuje się wyśmienicie,a nieraz znowu opada i się blokuje... Co tu jest grane?? czy linka może być kiepskiej jakości? proszę fachowców o rady :)
pozdrawiam
mania194

Postprzez marcij » środa 23 lipca 2008, 22:17

To zalezy czy jak sprzeglo "opadnie" to silnik jest sprzegniety , czy nie ze skrzynia ? Moze byc linka , moze byc docisk , ostatecznie nawet lozysko oporowe. Trzebaby to rozebrac i zobaczyc. Na podstawie samego opisu ciezko powiedziec.
Obrazek
marcij

Postprzez cfk » czwartek 31 lipca 2008, 21:46

popieram kolege z góry. Z tym że ja bardziej skłaniałbym sie do łozyska oporowego niż do docisku, aczkolwiek obydwie opcje są możliwe.
Uprawnienie na kat: B
w planach: A, C, C+E =)
cfk

Powrót do Porady techniczne