Zmiana biegów - bez sprzęgła

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lled3 » piątek 14 marca 2008, 17:16

- zalezy jakie :P ?

- bo jak podlacze na laczonym HDD albo karte rozszerzen SCSI - to i tak restartuje :roll:

ale co sie da to na ostro :wink:
lled3

Temat jest troszkę stary, ale....

Postprzez alek04 » poniedziałek 04 maja 2009, 21:23

Witam!!!
Chciałem tylko dodać odrobinę wyjaśnienia dla pewnych osób piszących lub odwiedzających owe forum i temat..
Zauważyłem że pewni użytkownicy wypowiadają się jakby mieli jakiekolwiek pojęcie na ten temat, lecz jest zupełnie inaczej...

Wracając do tematu:

Zmiana biegów bez sprzęgła jest możliwa jak najbardziej (każdy dobry, doświadczony kierowca o tym wie), jeździłem już wieloma autami(Renualt Kangoo I, Renualt Clio II, BMW e49 525, BMW e36 M3, Volkswagen Transporter IV i wiele innych...) i w każdym było to możliwe, w żadnym przypadku nie uszkodziła mi się skrzynia biegów a nie powiem że rzadko korzystałem z tego rozwiązania.

Mogę jedynie powiedzieć że jak ktoś robi wiele kilometrów swoim autkiem to mu się może przydać takie rozwiązanie w nagłym wypadku czy po prostu w ułatwieniu jazdy pozamiejskiej...

Kwestia zmiany biegów bez użycia sprzęgła zależy od obrotów silnika do prędkości i danego biegu wrzucanego... Najlepiej robić to odruchowo i z wyczuciem...
alek04

Re: Temat jest troszkę stary, ale....

Postprzez Khay » poniedziałek 04 maja 2009, 22:20

alek04 napisał(a):Chciałem tylko dodać odrobinę wyjaśnienia dla pewnych osób piszących lub odwiedzających owe forum i temat..
Zauważyłem że pewni użytkownicy wypowiadają się jakby mieli jakiekolwiek pojęcie na ten temat, lecz jest zupełnie inaczej...

... i tak czytam ten post po raz drugi i nic z tego co zapowiadałeś nie widzę. Najpierw przedstawiasz się jako mesjasz i jedyny mądry, co się zna. Później piszesz na moje oko to samo co wszyscy, którzy przyznają się, że tak biegi zmieniać potrafią. I tak dumam: po co wygrzebałeś ten wątek sprzed (prawie) półtora roku?

* nie dopisałeś nic nowego
* nie podważyłeś żadnej wcześniej postawionej tezy (choć były jakieś błędne, ale ani ich nie wymieniłeś, ani nie zripostowałeś)

A co zrobiłeś? Pokazałeś, że co to nie Ty i teraz kmiotki słuchajcie, po czym pochwaliłeś się, że Ty też tak umiesz. No po prostu brawo. Gdzie mamy zacząć budować pomnik? :/

Khay
Khay

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne