Parkowanie i sprzęgło

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Parkowanie i sprzęgło

Postprzez Maniek5k » niedziela 04 marca 2012, 22:32

@up - ano faktycznie, ale 'nowy' dla mnie temat sie zjawił to przeczytałem i odpowiedziałem. Nie moja wina ze kolega sie bawił w archeologa :)
Maniek5k

Postprzez T3DAMIAN » piątek 09 marca 2012, 00:08

parkowanie=jedna zasada zawsze na pół sprzęgle a autor tematu chyba miał na myśli bryczkę konną a nie auto bo to nie dorzeczne bez sprzęgła parkować.

Chyba powtarzam chyba,że ktoś ma automat to tak.
T3DAMIAN

Postprzez Maniek5k » sobota 10 marca 2012, 00:41

Zalezy jakie parkowanie, bo czasem mi sie zdarza, ze mam 80m chodnika wolne to siewbijam i potem lecę chodnikiem az pod klatkę (no, nie 80m przed klatką, ale z 20m jak widze ze jest pusto, nie musze krecic, polsprzegiel uzywac czy roznych cudów).
Maniek5k

Postprzez Radhezz » sobota 10 marca 2012, 02:34

T3DAMIAN napisał(a):parkowanie=jedna zasada zawsze na pół sprzęgle a autor tematu chyba miał na myśli bryczkę konną a nie auto bo to nie dorzeczne bez sprzęgła parkować.

Chyba powtarzam chyba,że ktoś ma automat to tak.

Aleś zabłysnął... Tak, próbuj wcisnąć sprzęgło w automacie, powodzenia jak je znajdziesz...Obrazek

Jak to już było pisane w tym temacie sprzęgło jest po to żeby go używać - tak samo jak kierunkowskazy na przykład, mimo tego że żarówki też lubią się przepalić. Jak się ma trochę wyczucia i oleju we łbie to się nie gazuje na wciśniętym sprzęgle, a wtedy starcza ono z reguły na cały (z doświadczenia z BMW/Mercedesem) żywot auta, lub na pół żywota... No a porównywanie sprzęgieł oryginalnych z zamiennikami to już w ogóle sprawa niepoważna - szczególnie złą sławę mają firmowe zamienniki sprzęgła Hart-a.

Parkować nie trzeba na półsprzęgle - to zależy od sytuacji. Jeżeli jesteś w stanie to zrobić tak jak przy normalnym zatrzymaniu przed skrzyżowaniem, to tak właśnie to rób. Ale jeśli jest ciasno, to trzeba być debilem żeby się patrzeć na to "żeby sprzęgło się nie zużyło". Zasada jest prosta - im niższa prędkość, tym lepsze panowanie nad pojazdem i więcej czasu na reakcję.

P.S.
Żeby nie było że namawiam do złego - na krawężniki też nie wjeżdżać z rozpędu, bo się felgi potracą... Jak stalówki to pół biedy, bo tanie są, ale alusy bolą...
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez T3DAMIAN » poniedziałek 12 marca 2012, 17:23

wizyta u okulisty się szykuje Ci

Napisałem jak ktoś ma automat to oczywiście,że samym gazem sobie operuje
T3DAMIAN

Postprzez Radhezz » poniedziałek 12 marca 2012, 20:19

T3DAMIAN napisał(a):wizyta u okulisty się szykuje Ci

Napisałem jak ktoś ma automat to oczywiście,że samym gazem sobie operuje
Wspominanie o automacie w temacie ze sprzęgłem samo w sobie jest jak zapisanie pod pierwiastkiem kwadratowym liczby ujemnej (pomijając studia) - dla czegoś takiego nie ma wytłumaczenia "że no ale tego nie ma".

Pomijam już fakt że mylisz się - przy parkowaniu automatem nie operuje się zbytnio gazem. A nawet jeśli, to nie wyłącznie nim.

A okulista swoją drogą... :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne