Czym się różnią światła pozycyjne od postojowych?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiesniak » czwartek 03 sierpnia 2006, 21:58

No to Ty jesteś ta druga połowa :). Nie wiem, może większa nawet :).
wiesniak

Postprzez Veg » czwartek 03 sierpnia 2006, 22:39

jjaacc napisał(a):Ale co się wtedy pali po włączeniu tych „postojowych” jedno z tyłu i jedno z przodu, czy oba?

W Puncie za światła postojowe i pozycyjne odpowiadają te same żarówki jak już zresztą wcześniej pisałem. Zarówno jedne jak i drugie świecą się z obydwu stron.
Veg

Postprzez ssieger » czwartek 03 sierpnia 2006, 23:24

Chyba, że przy wyłaczaniu silnika się włączy odpowiedni kierunkowskaz, to wowczas postojowe swieca po adekwatnej stronie :D
ssieger

Postprzez jjaacc » piątek 04 sierpnia 2006, 02:05

ssieger napisał(a):Chyba, że przy wyłaczaniu silnika się włączy odpowiedni kierunkowskaz, to wowczas postojowe swieca po adekwatnej stronie :D

No i właśnie o tę różnicę chodzi „włączy odpowiedni kierunkowskaz”. Nie jest istotne, jak się włącza tylko co się pali. Włączać to się może różnie nawet zapalniczką lub łuczywem.
Pali się jedna strona POSTOJOWE
Palą się dwie strony POZYCYJNE.
I tyle w temacie z mojej strony.
Nie mam zamiaru wprowadzać nikogo w błąd, sprawa jest prosta a sposób włączania nie ma tu nic do tego.
jjaacc

Postprzez as » niedziela 06 sierpnia 2006, 12:18

każdy wie swoje i w żaden sposób nie można tu dojść do prawdy właśnie dlatego zapytałam instruktora i się dowiedziałam że rzeczywiście są postojowe w puncie... pytanie tylko dlaczego wcześniej jak mnie uczył co gdzie jest pod maską i jak sprawdzać światła to o nich nie wspomniał tylko dopiero jak zapytałam..... nie wiem... dlatego muszę zadać głupie pytanie żeby na egzaminie nie było żadnej niemiłej niespodzianki: konkretnie czy oprócz świateł pozycyjnych, mijania, drogowych, przeciwmgłowych tylnych, kierunkowskazów, awaryjnych, stopu, cofania no i postojowych są jeszcze jakieś które muszę sprawdzić (dodam że chodzi mi o punto albo corsę)???
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez Radwan » niedziela 06 sierpnia 2006, 12:35

Witam. Chcąc sprawdzić wszystkie światła obowiązujące w w/w samochodach należy również pamiętać o światłach oświetlających tylną tablicę rejestracyjną. Światła te nie mają wpływu na bezpieczeństwo jazdy ale występują i należy je sprawdzać. Pozdrawiam.
Radwan

Postprzez as » niedziela 06 sierpnia 2006, 12:41

no tak ale je się sprawdza przy włączonych pozycyjnych o ile się nie mylę... w każdym bądź razie niczego innego już nie ma?? to dzięki za pomoc
as

Postprzez asfalt » niedziela 06 sierpnia 2006, 15:58

dobra, więc podsumowując
POZYCYJNE są obowiązkowym wyposażeniem, włącza się je jednym "przekrętem" i jedynie przy włączonym zapłonie/silniku.
POSTOJOWE nie muszą być w każdym aucie, służą do oświetlania po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyków. Można przy nich włączyć kierunkowskaz danej strony i wtedy ta będzie oświetlona przez postojowe.
Natomiast do obu rodzajów tych świateł używane są te same żarówki, świecące tą samą mocą.
TAK?
asfalt

Postprzez kopan » niedziela 06 sierpnia 2006, 20:50

Jjaacc
Ma rację postojowe to oświetlenie pozycyjnymi jednej strony pojazdu lub specjalne niezależne od pozycyjnych światła które można włączać niezależnie od zapłonu i muszą świecić tylko z jednej lub drugiej strony pojazdu.
Odszczekuje wywody z poprzedniego postu.
W Puncie i w Corsie nie ma postojowych są tylko pozycyjne.
kopan

Postprzez ssieger » niedziela 06 sierpnia 2006, 21:05

Kolejny co sie upiera co w Puncie nie ma swiatel postojowych. Są! Bo co innego wlaczalem na kazdym kursie? Poza tym postojowe nie musza wystepowac tylko po jednej stronie bo moga i po obu i tylko po jednej. :/
ssieger

Postprzez as » niedziela 06 sierpnia 2006, 23:39

matko i znowu... wieźcie wy się zdecydujcie na jedną wersję bo ja nic już nie wiem i nic nie rozumiem... to jak w końcu z tym puntem i z tą corsą są postojowe czy nie ma... jak wy zdawaliście egzamin to chyba wiecie co sprawdzaliście.... a może wypowie się jakiś egzaminator albo instruktor czyli ktoś kto chociaż potencjalnie ma odpowiednie kompetencje... ludzie bo ja się załamię potencjalnie banalne pytanie albo są albo nie ma a tu dyskusja na miarę jakiejś filozofii która pozostaje w gruncie rzeczy bez odpowiedzi...
Ooo... a może ktoś jest posiadaczem takiego autka i po prostu pójdzie i sprawdzi???
as

Postprzez ssieger » niedziela 06 sierpnia 2006, 23:47

Światła w punto:
Pozycyjne - tylnie oraz z przodu żarówki najbardziej wewnętrzne przednich świateł, świecą z obu stron. Potrzebny zapłon. W celu zaświecenia przekręcamy raz korbkę po lewej stronie.
Postojowe - alternatywa świateł awaryjnych, zapalanych po wduszeniu bolca przy stacyjce i przekręceniu kluczyka w lewo. Żarówki świecące są takie same, z tym wyjątkiem, że jeżeli włączając je mamy uruchomiony jakiś kierunkowskaz to ostatecznie będą świecić po odpowiedniej stronie samochodu. UWAGA! Jeżeli nie włączy się żadnego kierunkowskazu światła postojowe świecą normalnie po obu stronach.
Nie wiem dlaczego ten temat się aż tak rozwinął...
ssieger

Postprzez jjaacc » niedziela 06 sierpnia 2006, 23:48

ssieger napisał(a):Kolejny co sie upiera co w Puncie nie ma swiatel postojowych. Są! Bo co innego wlaczalem na kazdym kursie? Poza tym postojowe nie musza wystepowac tylko po jednej stronie bo moga i po obu i tylko po jednej. :/

Miałem sprawdzić czy w Punto są światła postojowe ale nie miałem czasu postaram się zrobić to w tygodniu. Jak palą się z dwóch stron to są to pozycyjne.
Z rozporządzenia:
"postojowe"
„powinno być możliwe włączanie świateł po jednej stronie pojazdu bez włączania jakiegokolwiek innego światła”

jeżeli włączasz postojowe i palą się po obydwu stronach to z całą pewnością są to światła pozycyjne, a jak przełączasz ten kierunkowskaz i palą się z jednej to są to postojowe. Ale nie dziwie się, że twój instruktor tego nie wie skoro w WORD Koszalin na stronie internetowej, w samochodzie marki man który nie ma świateł postojowych, stoi jak byk „światła postojowe” i wskazany jest włącznik świateł pozycyjnych. Rada dla twojego instruktora: zapoznać się z rozporządzeniem o warunkach technicznych dla pojazdów do którego link jest podany wcześniej.

asfalt napisał(a):
dobra, więc podsumowując
POZYCYJNE są obowiązkowym wyposażeniem, włącza się je jednym "przekrętem" i jedynie przy włączonym zapłonie/silniku.

Nie zawsze w większości pojazdów światła pozycyjne nie wymagają włączenia zapłonu. Np.: Mercedes, VW, Audi.
A poza tym dobrze zrozumiałeś.
jjaacc

Postprzez jjaacc » poniedziałek 07 sierpnia 2006, 14:12

Sprawdziłem w punto 2, punto 3 i punto grande nie ma świateł postojowych. Jedynie w punto 2 i 3 jest możliwość włączenia świateł pozycyjnych po wyciągnięciu kluczyka przytrzymując włącznik przy stacyjce jak określa to producent są to „światła parkowania” ale takie określenie nie występuje w rozporządzeniu tak więc są to światła pozycyjne. A zabawa dzwignią kierunkowskazów nic nie daje nadal palą się z dwóch stron.
Na obrazku fotka z instrukcji obsługi punto 3.
http://img145.imagevenue.com/img.php?im ... _430lo.JPG
jjaacc

Postprzez ssieger » poniedziałek 07 sierpnia 2006, 14:15

A to przepraszam za zamieszanie. Widać sam padłem ofiarą instruktora, który źle nazwał światła które mi pokazał. Chociaż wole, aby źle nazwał niż aby miał m ich w ogóle nie pokazywać.
Zwracam honor jjaacc :wink:
ssieger

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne