Regulacja świateł

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez mk61 » niedziela 24 stycznia 2010, 17:25

marcij napisał(a):To ja chetnie uslysze uzasadnienie takiej opinii.

Drogowych używasz, kiedy nikogo przed Tobą nie ma, więc nie ustawi się ich "tak, żeby nie oślepiały". Kiedyś w szkole dostałem taki skrypt odnośnie świateł i było tam napisane, że drogowych się nie ustawia. Są ścisłe przepisy dotyczące mijania i przeciwmgłowych, a drogowych, z tego, co mi wiadomo - nie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez scorpio44 » niedziela 24 stycznia 2010, 19:27

Mmk61 ==> ja myślałem, że światła się ustawia po to, żeby świeciły tak, jak mają świecić, a nie tylko po to, żeby nie oślepiały. ;) Po to też, ale to się jakby zawiera w tym przy okazji. Ustawiamy, żeby widzieć jak należy drogę, jednocześnie nie oślepiając tych jadących z przeciwka. W wypadku świateł drogowych różnica jest tylko taka, że - jak sam słusznie zauważyłeś - odpada ten drugi powód.
scorpio44

Postprzez mk61 » niedziela 24 stycznia 2010, 19:45

Oczywiście, masz rację. Światła mijania świecą tak: _/--_/ a drogowe tak: \_--_/ więc o ile nie masz świateł zamontowanych gdzieś w stronę nieba, to drogowe i tak Ci oświetlą dobrze drogę, więc ich się jakoś szczególnie nie ustawia.

Nie wiem, jak to wytłumaczyć... :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOReK » niedziela 24 stycznia 2010, 19:55

O ile się nie mylę, to w większości samochodów reflektory od świateł mijania i drogowych sa w jednej obudowie (często nawet jest to ten sam reflektor), więc ustawiając światła mijania przy okazji ustawia się drogowe. Nie wiem jak to jest w przypadku taki jednostek jak Civic del Sol, bo wtedy są chyba jednak w ogóle osobne lampy.
BOReK

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 25 stycznia 2010, 12:27

BOReK napisał(a):Jasiek23 - ja też nie mrugam długimi jak mnie oślepiają światłami mijania, bo tylu tak jeździ, że by mi wajcha odpadła. Brak reakcji nie jest zatem wyznacznikiem jakości ustawienia świateł, tym niemniej spokojnie da się to zrobić samemu. ;)

Spokojnie - daje Ci gwarancje że gdybyś mnie wymijał nie oślepiłbym Cię :D
jasiek23

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne