Kamera w samochodzie.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kamera w samochodzie.

Postprzez Makabra » sobota 29 marca 2014, 21:35

A jak oceniasz mocowanie do szyby? Stabilne? Ile dałeś za tego chinczyka z wysyłką? Naliczyli cło?
Makabra

Postprzez lith » sobota 29 marca 2014, 21:49

W zestawie były 2 mocowanie do szyby - jedno na przyssawkę, drugie przyklejane. Przyssawka trzymała bardzo dobrze, ale ostatecznie sobie przykleiłem, bo mniej miejsca zajmuje. Trzyma się stabilnie, ale samą kamerkę od uchwytu odczepia się dość ciężko... może jakbym zdejmował ją to by się wyrobiła trochę, ale jej nie ściągam (po to brałem malutką i czarną). Mnie kosztowała ok. 300 zł (bez GPS i bez karty pamięci), niczego więcej nie musiałem dopłacać.

Jeśli chodzi o chińczyki to imo ten jest ciekawy jeśli chodzi o cena/jakość i cieszy się w Internecie dobra opinią:
http://www.foxoffer.com/g1wh-car-dvr-fu ... zcd0B18G-U
https://www.youtube.com/watch?v=7Oxa55qF88A
Obraz ma nieco gorszy niż moja, ale i tak jest świetny (ten sam procesor, nieco gorsza optyka i jakość wykonania, nie podłączysz GPS'a), a sama kamerka kosztuje poniżej 200 zł.
Jest jeszcze jego poprzednik G1W, ale już bym sie w niego nie bawił, bo one w jednym miejscu miały problem z ostrością, ma nieco gorsze parametry, a różnica 20 zł chyba.

Aha, wszystkie te kamerki mają śmiesznie małe baterie, więc nie nadają się do nagrywania bez podłączenia do 12V. Bateria (a w G1W-C kondensator) ma w sumie tylko umożliwić zakończenie nagrania i zapisanie filmu po odcięciu zasilania.

Edit: podobno G1W można dostać na naszym alledrogo pod inną nazwą- Xblitz Platinum, ale mają one zmienione oprogramowanie i niektórym się wieszają. Niby można zmienić oprogramowanie na oryginalne, ale to już trzeba coś tam się znać i kombinować. Do tego nigdy nie wiadomo, czy wszystkie kamerki pod ta nazwą mają dokładnie te wnętrzności. Ogólnie to już praktycznie podróba chińczyka, więc mam mieszane uczucia i sam bym pewnie nie kupił :mrgreen:
lith

Postprzez Anfa » niedziela 30 marca 2014, 04:13

Byłam i kupiłam takie coś
http://www.saturn.pl/gliwice/wideorejes ... ,id-907666

co do ceny w sklepie obok TV euro agd (słownie 20 metrów) była o 20 zł tańsza, niby mają na sklepie (tak pisało na stronie bo aż to sprawdziłam) ale na poniedziałek mogą mi ściągnąc ;/ bo nie mają.

Dobra, więc wam powiem, objechałam dziś chyba z 7 sklepów z mediami, i mnie szlak trafił. Badziewia za 100 zł jest dużo, ale kurde mąż ma urodziny jutro, a ja łajzą jestem i zapomniałam mu kupić prezentu wcześniej xD.

Wkurza mnie że jest tak mały wybór, albo są te shity za 100 zł, albo no za 500zł, za 800zł, nie ma takiej średniej półki. Mówiąc szczerze oglądałam to tylko w sklepie, i wyglądała najlepiej z tego wszystkiego co tam było. Nie jestem skąpa, chciałam mu kupić coś do 400 zł, ale nie, takich za 300-400 zł nie ma ;/ . Mam nadzieje że mu przypasuje, jak nie to trudno. Ogólnie w sklepach jest bida straszna z tym ;/. I wszędzie mi proponowano lepiej niech pani kupi nawigację, tylko po co mu kolejna, jak i tak jeździmy na mapach googla ;/
Chociaż po dzisiejszym wieczorze z bratem, chyba jest napalony na nowy gadżet, Lunete xD
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez lith » niedziela 30 marca 2014, 14:09

To wygląda na polskiego klona G1W (czyli tego najtańszego 'chińczyka' za 150 zł), specyfikacja się zgadza, jak z niezawodnością oprogramowania to nie mam pojęcia. Ale kupując ze strony producenta spora szansa, ze dostaniemy przynajmniej to co jest w specyfikacji ;) :
http://redar.com.pl/p/7/287/kamera-samo ... trasy.html
Z kodem rabatowym na 5%: 61467 (nie sprawdzałem go :P) wychodzi ok. 250 zł... czyli 100 zł dopłaty za to, ze kupione w PL, do tego pewnie jakiś podejrzany soft pisany w stodole, ale jakby coś było nie tak to zawsze można odesłać. Jak ktoś nie chce kupować u kitajców to może być alternatywa.
lith

Postprzez Anfa » niedziela 30 marca 2014, 20:58

lith on ma jutro urodziny ;> jakbym se wcześniej wspomniała to może i bym kitajowe kupiła, co do softu :D nie martw się, mój mąż jest programistą już w nim grzebał xD
Anfa

Postprzez lith » niedziela 30 marca 2014, 21:34

No, rozumiem, że musiałaś kupić gdzieś na szybko. Wrzuciłem linka do tego redara, bo może komuś innemu się przyda. Chociaż ta kamerka to jeszcze trochę jednak niewiadoma.
lith

Postprzez Miet » wtorek 01 kwietnia 2014, 13:44

Ale tak na marginesie to dziwne, że tak Ci nawigacje wszędzie wciskali :)
Miet

Postprzez Anfa » wtorek 01 kwietnia 2014, 20:42

też się dziwie, bo to już jest przestarzały gadzet, pewnie chcą się pozbyć, bo ilości do wyboru są ogromne, nawet różowe.
Anfa

Postprzez lith » wtorek 01 kwietnia 2014, 23:25

Do wyszukania warzywniaka na osiedlu mapy google się dobrze nadają, ale jak gdzieś dalej to jednak tradycyjna nawigacja się przydaje.
lith

Postprzez Anfa » środa 02 kwietnia 2014, 07:38

zjeździłam Bieszczady na mapach google :) to co potrzebowałam wszytko znajdowałam a to tylko tablet. Navi od dawna leży w domu :)
Anfa

Postprzez maryann » środa 02 kwietnia 2014, 09:05

lith napisał(a):Rzeczywiście głupie, im więcej czytam o kamerach, tym bardziej doceniam moją starą :wink:
Nie mów tak o swojej ukochanej....
Co do zabezpieczania nagrań przed skasowaniem vs nadpisywanie moim zdaniem, w przyzwoitym sprzęcie powinien być przycisk [w rodzaju] SAFE, który zabezpieczy przed skasowaniem dany odcinek zapisu(jakiś standard był- minutę wstecz i dwie do przodu od przyciśnięcia). Przy dłuższych trasach i takiej-sobie karcie super funkcja!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » środa 02 kwietnia 2014, 09:57

W nowej mam takiego guzika :)
lith

Postprzez maryann » środa 02 kwietnia 2014, 10:00

To ta GT680? Jak ta funkcja nazywa się poprawnie?
maryann

Postprzez lith » środa 02 kwietnia 2014, 10:24

Nie wiem jak się poprawnie nazywa :D Patrząc po opisie kamery w necie to u mnie chyba to nazwali 'SOS file locking function'. W każdym razie wygląda to tak, że naciskam guzika i się przy nagraniu kłódka pojawia. I jest chyba jakieś ograniczenie co do ilości zabezpieczonych plików. 10? Nie pamiętam i nie wiem czy we wszystkich wersjach firmware takie samo.
lith

Postprzez maryann » środa 02 kwietnia 2014, 11:21

Kiedyś to był większy cymes- trzeba było dać prawie patyka za taki przycisk. Teraz mamy za stówkę z haczykiem- MT4045 .
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne