Wyczucie wymiarów auta

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Wyczucie wymiarów auta

Postprzez lith » niedziela 10 października 2010, 13:44

eee, ja tam ostatnio w drugą stronę, przy zawracaniu byłem przekonany, że jeszcze mam kilka centymetrów i się cofam 'milimetr po milimetrze', z przodu już na prawde niewiele brakuje... i nagle czuje, ze się oparłem o coś... zapomniałem, że lusterka bardziej odstają xD
lith

Postprzez Ekhangel » niedziela 10 października 2010, 13:52

Ała. Ja ostatnio prawie przyrżnąłem lusterkiem w krawędź garażu. Jechałem z takim impetem, że na 100% by mi je urwało. A raz jak wyjeżdżałem SUVem matki z podjazdu, to dosłownie to były mili, jak nie nanometry... Nie jestem pewien nawet, czy leciutko nie drasnąłem lusterkiem.
Ekhangel

Postprzez Borys68 » niedziela 10 października 2010, 18:44

qwer0 napisał(a):
Polecam gumowe nakładki na drzwi, gumowe obijacze na nowomodne bezsensownie lakierowane zdrezaki, oraz listwy boczne (jeśli nie ma).
Oblepiłem się i jestem zadowolony. Widzę efekty - mogę oprzeć drzwi o sąsiedni samochód bez obaw o zadrapanie.

A ja polecam nauczyc sie jezdzic.

Uczę się! Uczę!

qwer0 napisał(a):Ostatnio zaparkowalem sobie na jednym z parkingow pod jakims blokiem na jakims osiedlu, jeszcze nie zdazylem wysiasc z auta, siedze sobie i costam w czymstam dlubie, kiedy nagle czuje jak moje auta robi "lup". Zakolysalo jak statkiem. Odwracam sie, a to tylko jakas Pani chciala zaparkowac na wolnym miejscu obok :lol: Calkiem mocno zahaczyla, ale lakier caly, dostalem w listwe i tylko ona oberwala :P No i jaki z tego moral? Ze wszyscy powinni montowac gumowe odbojniki, czy ze powinni sie nauczyc jezdzic?? Wg mnie to drugie.

Masz fabryczne listwy. Ja nie mam ...

Razor1990 napisał(a):
Borys68 napisał(a):Ahoj!
Polecam gumowe nakładki na drzwi,
Borys

G***o to daje - pewna pani wyszła z tego samego założenia, że skoro ma odbojniki na drzwiach, to może wysiadać stojąc na centymetry od mojego auta. Efekt? Do dziś mam odgniecenie na drzwiach w kształcie jej nakładki (wgniecenie blachy + ślady na lakierze)

Po za tym, że i ja, i ta pani mamy gumowe nakładki na drzwi, to jaki jest miedzy nami związek?
Jakoś nie zostawiam po sobie wgnieceń na drzwiach innych samochodów ...
Borys
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 października 2010, 12:53 przez Borys68, łącznie zmieniany 1 raz
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez maryann » poniedziałek 11 października 2010, 12:40

Ekhangel napisał(a):Kiedyś miałem nieprzyjemne spotkanie z krawędzią garażu, mój zderzak czuje po tym ból do dziś, a uszczerbek na psychice jego właściciela wciąż się utrzymuje
Ja tam nie taki wrażliwy- jeśli przede mną miejsce parkingowe kończy się murem to nie mam oporów, aż na murze. No fakt- zderzak czarny, a nie malowany...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez ks-rider » poniedziałek 11 października 2010, 16:23

ella napisał(a):Pewnie, że miałam. Wjechałam w bramę chcąc wjechać na podwórko. Nie wyczułam długości mojego przodu i za późno zahamowałam przed nią.

Znam jedna ktorej polecilem wjechac w hangar gdzie stacjonowaly rosyjskie samoloty mysliwskie MIG 21, odpowiedz;

- no co Pan, przeciez sie tam nie zmieszcze

Szerokosc auta 180 cm :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne