ruszanie

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lith » poniedziałek 22 marca 2010, 20:00

Nom raczej nie robi różnicy. Tylko, żeby nie puścić sprzęgła mająć wrzucony bieg przed wyłączeniem silnika i jakos zabezpieczyć autko przed ewentualnym toczeniem przed puszczeniem hamulca. Zgasić światła... wszystko jedno kiedy- przed wyjściem :P O ile Przyt odpalaniu włączone światła mogą przeszkadzać jak akumulator dogorywa to przed wyłączeniem chyba kilka sekund nie zrobi różnicy :P
lith

Postprzez Koksu » środa 31 marca 2010, 14:00

Ja jak ruszam nie ważnie gdzie i skąd to robię to tak:

Sprzęgło wciśnięte, 1 bieg wbity i dodaje gazu 1500-2000 obrotów i puszczam sprzęgło tak do polowy jak już ruszy to już do końca i to cała filozofia
24.05.2010 Egzamin Teoretyczny - Pozytywny
27.05.2010 Egzamin Praktyczny- plac + miasto +

Obrazek
Koksu

:)

Postprzez Rysiu29 » sobota 03 kwietnia 2010, 19:45

Longer - może tak
zatrzymujesz się, pedał hamulca wcisniety lewarek zmiany biegów na luz
wyłączamy odbiorniki prądu - swiatełka , wentylatorek
wyłączamy silnik, sprzęgło i jedynka
puszczamy sprzęgło i na końcu pedał hamulca puszczamy !
zaciąganie awaryjnego raczej nie polecam bo w starych samochodach mających skorodowane linki może potem nie odbić . W zimie potrafi zamarznąć i nigdzie nie pojedziesz.
Teraz pasy i możemy podłubać w nosie :))
Rysiu29

Postprzez lith » sobota 03 kwietnia 2010, 21:13

To jest jedyna słuszna kolejność, czy posądzasz kogoś o to, ze jak ma coś zrobić w dowolnej kolejności to nie ogarnie? :P
lith

Postprzez Rysiu29 » niedziela 04 kwietnia 2010, 12:34

hehe, ogarnie, ogarnie bo to proste raczej
Rysiu29

Postprzez Altruista86 » niedziela 04 kwietnia 2010, 13:44

Też miałem problemy ze sprzęgłem ale szkoła do której chodziłem ma duży plac :)
Więc pojechaliśmy tam i co chwile ruszałem i zatrzymywałem się.
Potem jak ruszałem z 1 to nigdy nie patrzyłem na wskazania przyrządów tylko ruszałem intuicyjnie

PS. Ostatnio widziałem "L" na gaz. Nigdy nie prowadziłem auta na gaz.
I z ciekawości za pytam czy jest jakaś różnica w prowadzeniu tych samych modeli z których jeden jest na gaz a drugi na benzynę?
I czy to wpływa na zdanie egzaminu?
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez Borys_q » niedziela 04 kwietnia 2010, 14:08

przy instalacji sekwencyjnej praktycznie nie ma różnicy, nawet jeśli jest to tak mała że nie poczujesz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » niedziela 04 kwietnia 2010, 18:37

Nom, przy dobrej sekwencyjnej różnica jest znikoma. Tzn u siebie jak trochę pojeżdżę na benzynie to mi sie wydaję, że po przejściu na gaz jest minimalna różnica... ale w normalniej jeździe zazwyczaj nawet nie zauważam w którym momencie mi się gaz włącza, chyba, że na światłach akurat stoję, bo wtedy słychać takie lekkie wahnięcie obrotów. Na pewno nie ma różnic tego typu jak między benzyna a dizlem. Za to kilka razy miałem okazję jechać l'ką z trochę starszą instalacją, co sie przełączała przy jakiś tam obrotach czy coś takiego i potrafiła mi zgasnąć w momencie przełączania jak coś nie tak zrobiłem wtedy.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne