Nowy pojazd, rejestracja i wykup OC (zawiły problem)

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez rafalreddragon » niedziela 03 stycznia 2010, 15:33

Na życzenie jimorrison wstawiam na kilku mirrorach foty tych znaków, które tak wszystkich straszą.

Znak pierwszy
Obrazek
Gdy ktoś mnie odwozi w weekend i widzi go mówi, że dalej nie pojedzie i muszę z buta iść:P

Gdy ktoś przejedzie znak 1 natrafia na
Obrazek
który nie świadczy o niczym strasznym

jedzie dalej i trafia na znak 3
Obrazek
przy tym znaku każe mi szybko wysiadać bo "musi się zmywać stąd":D:D

Tu zamieszczam foty na mirrorach w dużych rozdzielczościach gdyby nawalił ImageShack:

http://rapidshare.com/files/329704398/z ... n.rar.html

http://www.4shared.com/file/187293701/f ... ragon.html

Co do informacji od Allianz i HDI czekam na konkretną od nich odpowiedź. Nie lubię dzwonić, bo zawsze o coś zapytać zapominam więc napisałem im treściwego maila. Kiedy już dostanę info to je tu przekleję:)

EDIT:
Moje auto będzie rejestrowane jednak w woj. śląskim.

Natrafiłem przed chwila na
Czy jeśli samochód zostanie zarejestrowany na tatę (posiada 60% zniżek i prawko od ładnych kilkunastu lat) i mnie jako współwłaściciela różnica w cenie będzie znacząca ? I czy taka opcja jest dopuszczalna?

Zniżka ojca jest automatycznie liczona wtedy w OC jednak jednocześnie będziesz miał zwyżki za wiek i za posiadanie prawka przez krótki czas. Na pewno taniej, ale w przypadku wypadku ojciec straci zniżki

Umiem czytać ale czy to prawda? Jak stuknę ojciec traci ale tylko na mój samochód, a nie na osobę prawda? Nie straci swoich zniżek właściwych w innej ubezpieczalni na inne auto? To się chyba nazywało ochroną zniżek.
Ostatnio zmieniony niedziela 03 stycznia 2010, 15:45 przez rafalreddragon, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
Obecny samochód: małe seicento, moje pierwsze autko.
rafalreddragon

Postprzez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 15:38

No, to trzeba było tak od razu, ten zakaz ruchu nikogo nie dotyczy.
cman

Postprzez rafalreddragon » niedziela 03 stycznia 2010, 15:48

Jak nie dotyczy skoro za niego trzaskają mandaty?

Czytnijcie proszę mój z edytowany wyżej post zamieściłem tam pytanie.
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 15:56

rafalreddragon napisał(a):Jak nie dotyczy skoro za niego trzaskają mandaty?

Mandatu można nie przyjąć i w sądzie z łatwością udowodnić, ze ten znak nas nie dotyczył. A skoro ludzie przyjmują, to ich sprawa...
cman

Postprzez rafalreddragon » niedziela 03 stycznia 2010, 16:58

Ok Modzie sprawa "dziwnych znaków" zakończona:)

Teraz powrót do tematu z OC. Uaktualnie temat jeśli ubezpieczalnie odpowiedzą lub ktoś coś dopisze.
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez sterciu » niedziela 03 stycznia 2010, 19:12

Dokładnie tak jak pisze cman ten znak nie dotyczy nikogo. Jak dostaniesz mandat to mozesz uzyc go jako papieru toaletowego.
sterciu

Postprzez rafalreddragon » niedziela 03 stycznia 2010, 22:39

Czyli nawet przyjezdni w soboty i niedziele nie maja się czego bać?
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 22:43

Zakaz nie dotyczy mieszkańców. Mieszkańcem jest każdy człowiek, nawet bezdomny czy nigdzie nie zameldowany - gdzieś mieszkać musi, choćby pod mostem, ale nadal jest mieszkańcem (jakiegoś miejsca). Tamten zakaz nie precyzuje niestety, których mieszkańców on nie dotyczy.
cman

Postprzez rafalreddragon » niedziela 03 stycznia 2010, 23:40

W takim razie trzeba iść na komendę i wszcząć bunt za wszystkie mandaty do tej pory wystawione w tym mandat mojego kumpla:)
Obrazek
rafalreddragon

Postprzez cman » niedziela 03 stycznia 2010, 23:49

Można, ale to już w sądzie, a nie na policji i pod warunkiem, że nie upłynęło 7 dni.
cman

Postprzez wruum » poniedziałek 04 stycznia 2010, 00:10

Oczywiście , że trzeba nie przyjmować takich mandatów.
Tylko w ten sposób możemy się przeciwstawić kretyńskim decyzjom niedouczonych urzędników. Zresztą były już zaskarżane rożne parkometry , fotoradary przeróżnych straży.
Ale gdyby poszło np. 100 do sądu, , po kolei....Albo się zebrali do kupy i wystąpili w pozwie zbiorowym ?
Nie wiem ilu z was wie, ale przypomnę, że był kiedyś protest ludzi , którzy nie mogli patrzeć na kłamstwa w Dzienniku TV. Chodzili na spacer o 19:30. Władze PRL wprowadzili godzinę policyjną. I co ? I nic, spacerujący przenieśli się na wcześniejsze wydanie :).
Z takim duchem w narodzie znalazłby się i sposób na fotoradary, parkometry i dziurawe drogi. Ale się nie znajdą. Będziemy po cichutku płakać i płacić. A lepiej nie będzie.
wruum

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne