Kłopoty ze stacyjką?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez dariex » sobota 18 lipca 2009, 19:34

No i zwykle to lewo-prawo kończy się ruchem prostującym koła,nieprawdaż?
Aczkolwiek zgoda,mylnie opisałam,że tylko wtedy,kiedy koła się wyprostują,blokada zaskoczy.
dariex

Postprzez przemq14 » sobota 18 lipca 2009, 21:21

Za przeproszeniem, o czym wy p***?

Każdy kierowca wie, co to jest blokada kierownicy i wie jak kierownicę odblokować, to nie jest jakaś tajemna wiedza.

Z opisu wynika dokładnie że to NIE JEST blokada kierownicy tylko usterka (stacyjka, blokada źle puści) ale na pewno nie jest to coś normalnego. Zdarzyło mi się nie raz i zawsze puszcza po kilku próbach małych ruchów kierownicą połączonych z przekręcaniem kluczyka.
kierowca kat. B od 28.08.08 (egz. 18.08.08)

kat. A w planach ;)
przemq14

Postprzez Barabasz » sobota 18 lipca 2009, 22:14

przemq14 napisał(a):Za przeproszeniem, o czym wy p***?

Każdy kierowca wie, co to jest blokada kierownicy i wie jak kierownicę odblokować.

wrecz rodzi sie z tą tajemną wiedzą

jednak czytajac to co napisala Driver'ka
doszlismy do wnioski iz warto sprobowac dokladnie wytlumaczyc, na pewno nie zaszkodzimy a byc moze lepsze zrozumienie mechaniki dzialania tej tajemnej wiedzy pomoze w codziennym uzytkowaniu pojazdu
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 20 lipca 2009, 13:08

Barabasz napisał(a):program nauczania co poniektorych OSK widze nie wychodzi ani na jote ponad to co jest niezbedne do zdania egzaminu.........

Hmm, to czemu w ogóle nie uczą naprawiać samochodu? 8)
Bez przesady, OSK ma nauczyć podstaw jazdy i przepisów ruchu drogowego, a reszty człek uczy się samemu. Zresztą są ważniejsze rzeczy i nie każdy pamięta, żeby wspomnieć o tych mniej istotnych w danym momencie. Chociaż z drugiej strony, gdyby się komuś zablokowała na egzaminie i nie wiedział co z tym zrobić, to trochę lipa, choć uważam, że nie byłby to powód oblania ;)

Odeszliśmy mocno od tematu. Wyszło więc, że to awaria stacyjki i trza się udać do speca.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Karbar » wtorek 21 lipca 2009, 00:44

Spokojnie, dziś oddałem autko w dobre ręce i po moich tłumaczeniach co i jak wyszło, że prawdopodobnie stacyjka do wymiany. Oczywiście było to przed sprawdzeniem usterki przez fachowca więc jak to się zakończy dam znać co było nie tak
Karbar

Postprzez Karbar » czwartek 23 lipca 2009, 20:08

Trzeba było wymienić kostkę elektryczną...
Na razie działa mi bez problemu na starym kluczyku, mam nadzieję, że nie będę musiał dorabiać :roll:
Karbar

Postprzez qwer0 » czwartek 23 lipca 2009, 22:13

Kostke?
Mialem przypadek z kostka, ale sytuacja byla ciute odwrotna - przekrecam kluczyk, a auto 0 reakcji :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Karbar » piątek 24 lipca 2009, 01:32

A kluczyk dorabiałeś nowy? Czy chodziło bez problemów na starym?
Karbar

Postprzez qwer0 » piątek 24 lipca 2009, 12:51

nie, kluczyk zostal stary. Taki "dzyndzel" sie wyrobil w kostce, stacyjka chodzila, ale tam dalej stalo.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Karbar » piątek 24 lipca 2009, 19:20

Teraz chodzi jak przecinak :wink: Tyle, że zauważyłem, że licznik, ale nie ten główny, który podaje przebieg tylko ten co mam pod nim tak jakby mi się zatrzymał tzn. słychać co jakieś 5-10 sekund jak tyka(pik,pik,pik), ale cyferka się nie pojawią, wygląda to tak jakby była zablokowana przez coś bo wychodzi ale coś nie może :roll: Wcześniej tego nie miałem nie wiem co to, może samo się naprawi?

Aby pokazać o co mi chodzi znalazłem na allegro zdjęcie mojego modelu samochodu, chodzi o ten drugi licznik, ostatnia cyferka mi pyka i nie chce wyjść :)

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9252428
(zdjęcie 6)
Piszę tutaj bo już nie będę zakładał nowego tematu
Karbar

Postprzez Khay » piątek 24 lipca 2009, 20:05

Nie wiem, może po prostu Ci się zaciął "guzik", który go resetuje. Próbowałeś go wcisnąć kilka razy?

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez qwer0 » piątek 24 lipca 2009, 21:04

Zcial sie, cos nie trybi.
Mi sie w ciezarowce to samo zrobilo.
A z tykaniem to mialem gorzej, bo jak jechalem wolno to bylo tyk.... tyk... tyk... tyk...
A jak szybko to tyk!tyk!tyk!tyk! :P Mozna sie bylo jakiejs choroby nabawic :P
Teraz juz nie tyka, ale chodzi za wooolno.
Na odcinku kilometra nalicza jedna setke.
Ja odpuscilem, bo nie chce mi sie tego rozbrajac :P
I przebieg mi nie leci, bo na tym glownym sie zcielo :P
qwer0

Postprzez Karbar » sobota 25 lipca 2009, 20:54

Na szczęście zablokował się tylko chyba ten guziczek, bo teraz działa już dobrze i nie tyka :)
Karbar

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne