Alf_94 napisał(a):witam.
mam takie pytanie jesil chce wozic kogos skuteram musze miec 18 lat?
Tak, musisz mieć ukończone 18 lat (gdyż jako kierowca bierzesz odpowiedzialność za pasazera, a do tego muszisz miec 18 lat)
Co do skuterów, jeden sezon jezdiłem skuterem chińczykiem 4T (4 sów), zaliczone 2 gleby, jedna na piasku
-pierwsza: zachciało mi sie zwalniac przednim hamulcem na grzaskim piasku
-oraz dróga, na mokrym asfalcie, jechałem po malowanych pasach, (FARBA JEST SLISKA I NIEBIEZPIECZNA PRZY MOKREJ NAWIEZCHNI!!!) przy mocniejszym chamowaniu (naszczeście obeszło się bez obrazeń, tylko skuter ostro zarysowany)
wszystkie zablokowane skutery nie przekraczaja na prostej 45 km/h (według ustawy o motorowerach) oraz nie przekraczają pewnej mocy silkika (nie pamietam ile dokładnie). Jednak sciagniecie blokady (w moim przypadku czujnik magnetyczny przy sprzegle) zajmuje kilka minut. Zalecam poćwiczyć trochę wiecej niz kilka usemek na placu, pojeździj sobie tez na jakiś osiedlowych ulicach, zanim wyjedziesz na główne drogi. Co do zajmowanego miejsca na pasie, radze jechać środkiem pasa, bezpieczniej dla poczadkujaczego, gdyz zaden osioł w puszcze nie bedzie ciebie wyprzedzał nie zachowujac bezpiecznej odległosci. Co do ubioru, długie rękawy (ZAWSZE!!!) niech bedzie korąco i tak długi rekaw (daje osłoniecie od wiatru, oraz w trakcie upadku w miejszym stopniu ucierpi twoja skura), buty adidasy wystarczaja. Ja czałą zesłą jesień i w tym roku wczesną wiosne przejeździłem bez rekawiczek (nie bylo kasy na pozadne skurzane, zwykłe wg. mnie sie nie nadaja).
A teraz ja mam pytanie :)
Czy jeśli mam skuter zarejstrowany jako motorower, posiadam prawo jazdy kat A i na czas gdy ja jezdze mam sciagnietą blokade co powoduje ze moge jezdzic szybciej i mam wieksza moc silnika, czy nie łamie przepisów, i jak minie policja zatrzyma na drodze poza terenem zabudowanym jak bede miał 70 na liczniku (gdzie motorowerem mozna jechac 45) i pokaze prawko na kat A to co oni zrobią :D
PS. głupie pytanie poniewaz do końca tego sezonu bede jezdził jeszcze skuterem. Dziś zdałem prawko na A :), na nastepny sezon szykuje sie na gpz 500 lub cb 500 (takim przejezdziłem 20 godzin przy nauce, instruktor nie wiezył ze z motocyklem nie miałem wczesciej doczynienia :D ) ale ten sezon musi mi skuter wystarczyc.