Kamera w samochodzie.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kamera w samochodzie.

Postprzez Agorka » środa 11 grudnia 2013, 15:57

A co myślicie o takim czymś?
http://allegro.pl/rejestrator-dvr-kamer ... 39447.html
Chodzi mi o najprostszy, tani sprzęt ale nie jakieś g...no które zaraz przestanie działać, albo nie będzie nic na nim widać.
Agorka

Postprzez lith » środa 11 grudnia 2013, 16:28

Raczej się łapie pod 'najtańsze g' ;)
Oczywiście lepsza taka niżżadna, ale nawet szukając najbardziej po kosztach bym raczej poszukał sprzedawcy, który nie będzie próbował nam wmówić, ze to 'super sprzęt full hd, super diodki co nam oświetlą drogę w nocy'

Poszukałbym uczciwego gościa, który będzie sprzedawał kamerkę jako nagrywającą w 680x460, bez cudów czy zapewnień z kosmosu.

Pierwsza lepsza z brzegu:
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-64 ... 03192.html
http://www.youtube.com/watch?v=t9Uq5_ii5eA
Jaka jakośc jest każdy widzi, numerów nie przeczytasz, ale jak coś to udowodnisz, ze to on cofał, a nie Ty nie wyhamowałaś ;)
Ja bym szukał czegoś w granicach 150-200 szukając czegoś budżetowego, bo tu już można mieć dużo fajniejszy obraz (i do tego te najtańsze potrafią robić kilkusekundowe przerwy między filmikami) ale to wiadomo jak ze wszystkim- zawsze w internetach powiedzą, że 'jak dołożysz jeszcze stówę to kupisz dużo lepsze, bla bla'.
lith

Postprzez charade » sobota 21 grudnia 2013, 05:52

Proszę o zapodanie jakimiś oryginalnymi pomysłami na montaż telefonu jako rejestratora, a konkretnie chodzi o jego mocowanie.

Cała historia wygląda tak: Przez długi czas używałem Nokii N82 jako rejestratora z naprawdę dobrymi efektami. Żaden chiński rejestrator w cenie do 200zł jej nie pobije. Miałem uchwyt na przyssawkę do szyby, który po dość mocnym przerobieniu pozwalał na nagrywanie telefonem trasy. Niestety ten uchwyt to już historia. Rozglądam się za czymś innym, 99% uchwytów do telefonu oferowanych na allegro odpada. Najprościej byłoby kupić prawdziwy rejestrator, ale nie stać mnie na taką zabawę, pomijając już fakt że mam czym nagrywać. Mocował ktoś telefon w samochodzie w jakiś niekonwencjonalny sposób, aby móc nim nagrywać trasę? Każda porada będzie bardzo cenna.

ps. od razu mówię że do lusterka wstecznego na gumkę recepturkę nie da rady w moim samochodzie, tymczasowo radzę sobie wciskając telefon pod zagłówek na siedzeniu pasażera, no ale chciałbym też móc normalnie wozić pasażera w razie czego
charade

Postprzez furby » czwartek 26 grudnia 2013, 01:39

@charade: uchwyt firmy hama? Tel.nie poda ci m.in. predkosci, pozycji gps.
furby

Postprzez lith » czwartek 26 grudnia 2013, 02:40

Pewnie zależy od oprogramowania telefonu.
Chociaż prędkość zapisana na filmie akurat jest zbędna, bo raczej nikt jej pod uwagę brał nie będzie.
lith

Postprzez stel » czwartek 26 grudnia 2013, 12:29

Też poszukuję dobrej kamery do nagrywania w nocy /na parkingu/ z mozliwością jak najdłuższego nagrywania /może na czułość ruchu/?
są takie?
stel

Postprzez lith » czwartek 26 grudnia 2013, 14:01

Są takie, ale musi być taka przez całą noc włączona, żeby czujnik ruchu czuwał. A długość nagrywania zależy od rozdzielczości, kompresji i tego jaką kartę tam wsadzisz.
lith

Postprzez stel » czwartek 26 grudnia 2013, 17:06

Mógłbyś zaproponować konkretny model?
z jakiej odległości wyczuwa ruch?
o jaki kąt obracają się takie kamery? jak zamontuję z tyły to czy obróci się tak aby objęła tylne koła?
słyszałem że można takie kamery podpiąć /oczywiście u mechanika/ do akumulatora
stel

Postprzez lith » czwartek 26 grudnia 2013, 21:22

Nie zaproponuję konkretnego modelu. Na koła to nie wiem jak chcesz wycelować kamerą zamontowana wewnątrz. Nie wiem jak sobie radzą z wyczuwaniem ruchu, pewnie zależy od klasy kamerki, ja nigdy nie korzystałem z tej funkcji. Z resztą w mojej starej kamerze chyba w ogóle to nie działało. W nowej jeszcze nie próbowałem.

btw. Jutro powinna przyjść karciocha do mojego nowego cudeńka, to pewnie wrzucę jakieś filmy.
lith

Postprzez Cyberix » niedziela 29 grudnia 2013, 11:20

Ciekawe jaki model kamerki - (2m05s) gołoledź w Poznaniu:
http://www.youtube.com/watch?v=w-gbmhZxz8U
Jakość niesamowita.
Cyberix

Postprzez dylek » niedziela 29 grudnia 2013, 11:36

Cyberix napisał(a):Ciekawe jaki model kamerki - (2m05s) gołoledź w Poznaniu:
http://www.youtube.com/watch?v=w-gbmhZxz8U
Jakość niesamowita.

Obrazek

Link do tej kamerki Seezeus GT 550 WS
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » niedziela 29 grudnia 2013, 11:43

Ale wtopa.... nie zwróciłem uwagi, że się tam model wyświetla :) 145$ tania nie jest...

A w temacie kamerek, odkryłem, że moja "gubi" około 1-2 sekund w momencie zamykania/otwierania nowego pliku. Przez te zgubę nie nagrał mi się rozwalony SUV :(
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 29 grudnia 2013, 17:46

@Cyberix
Tu jest ta sama, z resztą to ta, którą wrzucałem wcześniej.
http://www.foxoffer.com/shadow-recorder ... sBBRB3m5sA

Mam nadzieję, że moja będzie podobnie nagrywała... tylko się tej karty doczekać nie mogę... miała być przed Wigilią (tak euro.com.pl obiecało)... a jak tak dalej pójdzie to przed końcem roku się nie wyrobią.
lith

Postprzez Cyberix » poniedziałek 30 grudnia 2013, 11:04

A to musisz mieć jakąś specjalną kartę, żeby te kamerę wypróbować?

PS. A ona ma sprzętowy MPG4 o robi kompresie? czy nagrywa jak leci?
Cyberix

Postprzez lith » poniedziałek 30 grudnia 2013, 12:13

Ma kompresje H.264, to chyba MPEG-4 w darmowym wydaniu.
Nie potrzeba specjalnej karty, ale szybsza by się przydała, z resztą nie miałem w tej chwili żadnej wolnej, a nie będę formatował karty z telefonu, żeby kamerę sprawdzić ;) W starej kamerce miałem Class 4 i z 1080p nie dawała rady, w instrukcji od nowej kamerki było, żeby korzystać z min Class 6. Teraz kupiłem Class 10, z resztą właśnie doszła, więc lecę montować ;)
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne