Ruszanie,dwa sposoby,który lepszy?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez barbra » sobota 16 lutego 2008, 19:23

no i te setki ruszeń

tu sie zgadzam :D :D :D ,wtedy nie myśli się ,który sposób dobry,a który lepszy,do ruszania......,bo to wchodzi po prostu "w krew"...i jeszcze komfort posiadania auta.....,w którym pedały chodzą "jak po maśle",a nóżki współpracują z sobą bezkolizyjnie... :yes:
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Michał_62 » sobota 16 lutego 2008, 21:01

Zmieniam biegi bez szarpnięć, płynnie :D Z tym nie mam najmniejszych problemów.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez Mycha » środa 27 lutego 2008, 22:42

Tak sobie poczytałam te wypowiedzi z początku wątku (wiem, że to było dawno), ale jakoś nie chciało mi się już ten całej kłótni o ruszanie czytać. Może z racji tego, że właściwie dopiero czekam na kartonik mam małe doświadczenie, ale 3 samochody różnych marek wyjeżdżone (z 25h na Corsie, ok. 30 na Puncie i ok. 5-10 na Lanosie) i po tym jak wsiadłam do Yariski byłam w szoku!!!!!!! Zupełnie inne auto, jeśli chodzi o ruszanie. Poza tym jak się przesiadłam z Corsy, na Punto, to gasło mi - również inna czułość itd. Wg moich doświadczeń nie da się jednoznacznie opisać, która metoda ruszania jest najlepsza, bo to zależy od auta. Ruszanie takie jak w Puncie powodowało u Yariski wycie na maxa. Ruszanie takie jak w Corsie, gaśnięcie Punta. I powiem Wam, że dopóki (mimo tej sporej ilości godzin w innych autach) nie wsiadłam do Yariski nie wiedziałam, że aż tak mogą się auta różnić miedzy sobą, jeśli chodzi o ruszanie. I wtedy zrozumiałam dlaczego Punto mi gasło, jak do niego wsiadłam. Też inaczej jest ustawione niż Corsa.
Mycha

Postprzez Akaczya » czwartek 28 lutego 2008, 03:26

ja mam jedną małą rade :)

Na swoim kursie ruszałem pierwszym sposobem czyli popuszczałem sprzęgło i dopiero wtedy naciskałem gaz, co jak co tam po kilku h jazd można określić jak ten samochód się zachowała (oczywiście jak jeździmy tym samym samochodem cały czas , chodzi mi o czucie sprzęgła ) ale na egzaminie wsiadamy do samochodu i go nie znamy, więc ja radze na egzaminie nie ryzykować że samochód zgaśnie , bo to że warczy nie jest błędem :) (sam tak na egzaminie ruszałem sprzęgło gaz i nie patrzyłem na obroty :) aby tylko ruszyć i żeby nie zgasł
10.09.2007 ---> teoria 0 błędów
03.10.2007 ---> egzamin praktyczny wynik pozytywny
10.10.2007 ---> Przyjęto wniosek trwa postępowanie administracyjne
15.10.2007 ---> odebrane :) 16.10.2007 jazda :)
Akaczya

Postprzez Mycha » czwartek 28 lutego 2008, 08:47

Akaczya: pozwolę sobie się z Tobą zgodzić :D Ja np. szczególnie na górce: więcej gazu, to bardziej wyje, ale mniejsze prawdopodobieństwo, że zgaśnie czy się stoczy. Dlatego obce auto na egzaminie? Miałam w nosie czy mi wyje czy nie: ma jechać i nie gasnąć :)
Mycha

Postprzez justyna77 » czwartek 28 lutego 2008, 14:06

Tak jest!Mi na kursie gasło auto,i czy to była corsa ,czy punto czy grande.Na ostatnim egzaminie przy kazdym ruszaniu dawałam troche więcej gazu-zawyło ale na 45 minut ani raz nie zgasło!!! Teraz jak jezdze i rusze czasem na samym sprzęgle to przeważnie gasnie.
.
24.01.08-zdane!
(2008-02-04) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-02-12) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
justyna77

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne