OC, AC, NW i inne diabły tym podobne

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

OC, AC, NW i inne diabły tym podobne

Postprzez Ciacho » piątek 20 stycznia 2006, 22:11

Co znaczy OC, AC i NW? Po co mi to? Wiem że OC musze miec przy sobie jak i dowód rejestracyjny. Ale jak wygląda dokument OC? Może ktoś wrzucić skan?
I co oznaczają te skruty :)
04.01.2006 - zdane za pierwszym razem kat B
18.01.2006 - odebrane 8)
Posiadam
a) Karte pływacką
b) Specjalną kartę pływacją tzw "żółty czepek" - nie wiesz co to? znajdz i poczytaj
Ciacho

Postprzez cman » piątek 20 stycznia 2006, 22:29

OC - odpowiedzialności cywilnej - jeżeli rozwalisz komuś auto to z Twojego ubezpieczenia (OC) wypłacają mu kasę na naprawę.
AC - AutoCasco - jeżeli sobie rozwalisz auto i zgłosisz szkodę to Ci wypłacają kasę na naprawę. Dotyczy to także innych przypadków losowych i zazwyczaj też kradzieży.
NW - następstw wypadków - jeżeli w wyniku wypadku kierowca i pasażerowie odnieśli trwały uszczerbek na zdrowiu to wypłacają im odszkodowanie.
cman

Postprzez _Kalik_ » piątek 20 stycznia 2006, 22:33

OC - ubezpieczenie od Odpowiedzialności Cywilnej - jest obowiązkowe i chroni Cię przed poniesieniem kosztów jeśli spowodujesz wypadek ze szkodą jakiejś osoby trzeciej, różnie wygląda, kumpel ma w Warcie to tylko taki świstek, inny ma w Link 4 to taka mała książeczka...
AC - Auto Casco, chroni finansowo m.in przed kradzieżą, nie znam niestety całej listy "od czego chroni", jest obowiązkowe tylko w przypadku, gdy auto jest na kredyt i wciąż jest własnością banku( tzn. trzeba mieć auto casco, zęby dostać kredyt od banku i wykupywać aż do spłacenia). Jeśli autko jest twoje to zależy tylko od ciebie czy chcesz czy nie.
NW - ubezpieczenie od Nieszczęśliwych Wypadków - dostajesz(lub nie:P) odszkodowanie w wyniku trwałych następstw po nięszcześliwym wypadku

Specjalistą nie jestem, więc jak ktoś wie więcej lub co innego to niech dopisze :)
_Kalik_

Postprzez mildphoenix » piątek 20 stycznia 2006, 23:22

AC jak ktos Ci porysuje lakier na parkingu (huknie przy manewrach) i nie bedzie sprawcy, to jak zglosisz szkode, dostaniesz kase... z tego co wiem.
prawo jazdy kat. B, wydane 16.01.06
mildphoenix

Postprzez Ciacho » sobota 21 stycznia 2006, 01:36

dzieki. To właśnie chciałem wiedzieć :) :D dziekuję raz jeszcze i pozdrawiam!
04.01.2006 - zdane za pierwszym razem kat B
18.01.2006 - odebrane 8)
Posiadam
a) Karte pływacką
b) Specjalną kartę pływacją tzw "żółty czepek" - nie wiesz co to? znajdz i poczytaj
Ciacho

Postprzez Matylda » sobota 21 stycznia 2006, 15:47

No to koledzy wyżej wyjaśnili Ci świetnie :) Dodam tylko, że OC każdy musi mieć obowiązkowo, natomiast NNW i AC to ubezpieczenia dodatkowe i nieobowiązkowe. Dla samochodów więcej niż 12-to letnich nie można już kupić AC...niestety.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

:)

Postprzez Polonez » sobota 21 stycznia 2006, 23:03

Znajomy się tez na tym nie znał i wymienia mi rodzaje ubezpieczeń . " AC , OC , NW , no i WC " :D :D
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez disco » niedziela 01 lipca 2007, 19:06

pozwole sobie odświeżyć

nie orientuje sie ktoś czy można ubezpieczyć samochód TYLKO od kradzieży ? nie zależy mi na całym pakiecie AC - chciałbym ubezpieczyć tylko i wylącznie od kradzieży.
disco

Postprzez konradex » niedziela 01 lipca 2007, 23:38

PZU ma taką opcję, poszukaj na ich stronie - czy ktoś jeszcze? nie wiem

a teraz ja mam pytanie, coby już nowego tematu nie zakładać...
Czy jest możliwość, aby będąc współwłaścicielem pojazdu w polisie ubezpieczeniowej OC nie było o mnie mowy i pojazd byłby ubezpieczony tylko na drugiego współwłaściciela (właściciela?)?

jeżeli zrozumiałeś/aś o co mi chodzi, to nie czytaj tego, co jest niżej i udziel mi, proszę, szybkiej odpowiedzi :)

chcę wykupić ubezpieczenie OC na inną osobę, ale chcę też móc za nią pozałatwiać wszystkie sprawy w WK i US. Ubezpieczenie już niekoniecznie. Po prostu ma ona niewiele czasu. Wiem, że aby móc to zrobić muszę być współwłaścicielem pojazdu. Jednak z racji na mój wiek, nie chcę abym był wpisany do ubezpieczenia, bo pełno zwyżek będzie.

z góry DZIĘKUJĘ!
konradex

Powrót do Porady techniczne