Dowód rejestracyjny/książka serwisowa/stacja kontroli pojazd

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Dowód rejestracyjny/książka serwisowa/stacja kontroli pojazd

Postprzez loser » sobota 30 czerwca 2007, 19:44

Z góry proszę o niekrzyczenie na mnie i nie odsyłanie do starych tematów.
Szukałem i co nieco znalazłem. Wcześniej zresztą coś wiedziałem ale dwukrotnie ktoś mi namieszał w głowie.
Ale do rzeczy.

Jeśli dobrze rozumuję, to proszę potwierdzić, jeśli źle to proszę sprostować.

Dowód rejestracyjny to taki dokument gdzie obok danych właściciela i samochodu są miejsca na informacje o badaniach technicznych.
Badania te przeprowadza się w stacji kontroli pojazdów.
Są one obowiązkowe. W przypadku auta osobowego, 3 lata od kupna, później po 2 latach, a później co roku.
Stacja kontroli pojazdów to co innego niż ASO czy jakiś warsztat.
Jak coś w takich badaniach wyjdzie nie tak, to naprawę robi się nie w stacji kontroli a w serwisie.

Książka serwisowa to taki dokument gdzie są informacje o tym gdzie i kiedy samochód był serwisowany.
Można takie przeglądy robić w ASO (zwłaszcza w trakcie gwarancji nowego auta), można robić w innym serwisie.
Jak jakaś firma prowadzi zarejestrowaną działalność to jeśli nie jest to ASO, to i tak może wpisać w książce serwisowej co zrobiła w aucie.
Serwisowanie auta (wymiana oleju itd) jest dobrowolne.

Jak ktoś nie ma książki serwisowej lub nie ma w niej wpisów, po okresie gwarancyjnym to istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że samochód nie wiadomo czy w ogóle był serwisowany.

Wpisy w książce serwisowej to zupełnie co innego, niż wpisy o badaniu technicznym w dowodzie rejestracyjnym.

Brak tych ostatnich w przypadku kontaktu z drogówką, to auto znajduje się na policyjnym parkingu plus jakiś mandat.
W dowodzie rejestracyjnym zawsze musi być adnotacja, do kiedy należy przeprowadzić kolejne badanie techniczne.

Dobrze mędrkuję?
loser

Postprzez loser » niedziela 01 lipca 2007, 21:15

Nie na tym forum żadnych kierowców? :wink:
A jeśli są to nigdy nie wymieniali oleju, jeżdżą bez dowodu rejestracyjnego, nigdy nie byli na stacji kontroli pojazdów, w żadnym serwisie itd.?:wink:

POMOCY!
Bo obleję egzamin!
:help:
loser

Postprzez marcij » niedziela 01 lipca 2007, 22:23

Dobrze. Tylko za daleko idace wnioski wyciagasz z tej ksiazki serwisowej. Jej prowadzenie jest tylko i wylacznie dobra wola wlasciciela , nie musi to byc specjalna ksiazka , ja takie zapiski prowadze na ostatniej stronie instrukcji obslugi, taka ksiazke mozna latwo kupic i nie jest ona zadnym dokumentem.
Obrazek
marcij

Powrót do Porady techniczne