Pytanie o trochę złomu. :) Klima

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o trochę złomu. :) Klima

Postprzez lith » sobota 12 czerwca 2010, 17:28

Przedzieram się przez sterty zlomu na alledrogo i zaciekawio mnie coś takiego :)

http://www.allegro.pl/item1062456961_ko ... albea.html

I tak pewnie nie wrzuciłbym 6 stów w złom niepewnego pochodzenia... ale zaciekawiło mnie w sumie jakie części byłyby potrzebne do skompletowania własnej klimy? :P
lith

Postprzez marcij » sobota 12 czerwca 2010, 19:12

g klimatyzacja wiki powinno powiedzieć prawdę ;)

Jeśli jest to 600zł za kompletna klime , to nie jest duża kwota. Na oko potrzebujesz jeszcze sprężarki , przewodów ciśnieniowych , parownika, skraplacza, zazwyczaj innego wentylatora , kawałka instalacji elektrycznej , przycisku włączania. No i oczywiście nabicia czynnikiem , po założeniu wszystkiego.
Klimatyzacja dobra rzecz , ale dokładanie jej to chyba jednak zbyt droga sprawa , żeby warto było się w to bawić w samochodach za rozsądne pieniądze , a w pozostałych już jest zamontowana ;)
Obrazek
marcij

Postprzez lith » sobota 12 czerwca 2010, 19:27

Dzięki, na wiki było opisane tak ogólnie, a mi chodziło tak- po samochodowemu :> teraz jeszcze kwestia tego co w tych 6 stówach jest, bo jak samochód cały do rozbiórki to można by przecież wszystko łącznie z przyciskiem zgarnąć... wiem, ze pomysł ogólnie trochę dziki :>
lith

Postprzez qwer0 » sobota 12 czerwca 2010, 20:06

Patrzac po innych aukcjach tego goscia, to do kompletu do klimy jeszcze troszeczke brakuje:
http://www.allegro.pl/item1062328152_po ... albea.html
http://www.allegro.pl/item1062337690_pr ... albea.html
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Jarons » sobota 12 czerwca 2010, 20:14

Lith,sądząc po aukcji tego gościa ze skompletowaniem klimy możesz mieć problem. Proponuje żebyś do niego zadzwonił i powiedział o co ci chodzi.
Jarons

Postprzez lith » sobota 12 czerwca 2010, 20:23

Myślę, że mnie nie stać i tak na takie inwestycje :) (teraz studia sie zaczną, więc trzeba będzie znaleźć jakieś lokum, trochę gratów pewnie zakupić). W poniedziałek może zadzwonię, ale to raczej tak z ciekawości. Bo sądzę, że jeszcze długo będę się z zimnym łokciem woził :)
lith

Postprzez Jarons » sobota 12 czerwca 2010, 20:28

Ja jak poszukuję części mam taką metodę(może ci się przyda):
Otomoto-->Marka-->Model-->*Cena-->Województwo.
* Tam gdzie cena wpisuje np 5000zł, co w przypadku mojego samochodu oznacza, na części albo mocno bity.
Jarons

Postprzez lith » sobota 12 czerwca 2010, 20:51

ok, dzięki... własnie mi se przypomniało jak gdy szukałem autka wiecznie mi jakieś przegnieciona na części wyskakiwały :P... teraz w sumie to może sie przydać... bo wtedy to tylko na nerwy działało :P
lith

Postprzez Jarons » poniedziałek 14 czerwca 2010, 13:22

O montażu klimatyzacji masz napisane w tygodniku motoryzacyjnym motor. Skraplacz, osuszacz i uszczelniacz trzeba kupić nowe. Ceny części i koszt montażu to według nich ponad 4 tys zł.
Jarons

Re: Pytanie o trochę złomu. :) Klima

Postprzez turnerka » czwartek 12 czerwca 2025, 13:19

Faktycznie, temat się zrobił o tych „szybkich montażystach” od klimatyzacji, co niby po weekendzie przyjdą i ogarną, a potem pojawiają się problemy – z hałasem, przeciekami albo słabym chłodzeniem. Miałem kiedyś podobną akcję – sprzęt sprawdzony, ale panowie się nie skupili na odpowiedniej trasie przewodów i agregat stał za mocno przy ścianie, co dało echo na całe osiedle.

Jak nie chcesz później przesiadywać z młotkiem w ręce albo biegać od serwisu do serwisu, to serio warto od razu szukać firmy, która wszystko ogarnie za ciebie – od projektów, przez zgody, montaż, aż po serwis. Miałem tak że gość wpakował jednostkę na balkon, papiery załatwione od ręki, i wszystko chodzi jak trzeba.

Jak chcesz, spojrzyj sobie tutaj: https://klimatyzacja-rzeszow.pl/
Nie będę konkretnej marki polecał, ale oni mają ekipę ogarniętą od A do Z. Robią montaż, biorą się za formalności i potem jeszcze serwisują. Także jeśli szukasz spoko roboty bez poprawek, może warto się skontaktować.

Wiesz, sprzęt to połowa roboty, montaż i podejście ekipy to reszta – i często decydująca.
turnerka

Powrót do Porady techniczne