samochody amerykanskie - kierunkowskazy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

samochody amerykanskie - kierunkowskazy

Postprzez rauls » czwartek 10 listopada 2005, 22:56

Mam pytanie na temat samochodow amerykanskich a dokladniej chodzi mi o swiatla i kierunkowskazy. Otoz w USA jest przepis ze tylne kierunkowskazy moga byc koloru czerwonego. Jak to wyglada w Polsce ? Czy sprowadzajac z USA samochod bede musial wymienic tylne lampy na europejskie tzn. z pomaranczowymi kierunk. Juz kilka razy widzialem samochody amerykanskie z oryginalnymi czerwonymi lampami, zarejestrowane w Polsce. Czy taki samochod mozna zarejestrowac bez problemu i czy moga byc pozniej problemy np. podczas kontroli drogowej przez policje ?
I jeszcze jedno pytanie odnosnie swiatel postojowych przednich. W USA sa one koloru pomaranczowego (przednie kierunkowskazy sluza rowniez jako swiatla postojowe) jak to wyglada w Polsce czy tez trzeba bedzie je wymienic na biale ?
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
rauls

Postprzez scorpio44 » piątek 11 listopada 2005, 00:07

W Polsce obowiązuje kierunkowskazy barwy "żółtej samochodowej" (tak to się jakoś fachowo nazywa).

Natomiast jeżeli chodzi o światła, to zależy, czy masz na myśli światła postojowe czy pozycyjne. Bo to nie to samo. Światła postojowe są to dodatkowe światła, których nie ma na podstawowym wyposażeniu samochodu, więc się nie za bardzo orientuję, jak to z nimi jest.
Jeżeli masz na myśli światła pozycyjne, to obowiązują (podobnie jak mijania i drogowe) białe lub żółte selektywne.

Wydaje mi się więc, że jeżdżąc z czerwonymi kierunkami możesz pożegnać się z dowodem rejestracyjnym. Ale pewności nie mam.
scorpio44

Postprzez miros » piątek 11 listopada 2005, 13:27

raczej jest to watpliwe, ze pozegnasz sie z dowodem. jesli auto jest takie od fabryki, to jakos nie wydaje mi sie zeby mogli ci cos zrobic.

tez juz wiele razy widzialem samochody z czerwonymi kierunkami i jakos dalej je widze.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » piątek 11 listopada 2005, 14:07

Ja też je widzę i za każdym razem jak ja widzę, to mam nadzieję, że ci kierowcy zostaną ukarani. ;) Czerwony kierunek jest kompletnie nieczytelny, kiedy jesteśmy przyzwyczajeni do żółtych.
scorpio44

Postprzez miros » piątek 11 listopada 2005, 14:14

przesadzasz zdeka. jak dla mnie to zwykly kierunek. tylko tyle, ze jest czerwony, ale mrygac mryga, wiec nie widze zadnego problemu. jakos nie widze potrzeby ich karania. niby za co? za to ze maja samochod inny?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez rauls » piątek 11 listopada 2005, 17:47

scorpio44 napisał(a):Ja też je widzę i za każdym razem jak ja widzę, to mam nadzieję, że ci kierowcy zostaną ukarani. ;) Czerwony kierunek jest kompletnie nieczytelny, kiedy jesteśmy przyzwyczajeni do żółtych.

Dzieki za odpowiedzi

Scorpio44 jezeli chodzi o przednie swiatla to chodzi mi chyba o pozycyjne (tzn. przy wlaczonych swiatlach mijania i po wylaczeniu silnika swiatla mijania gasna i zostaja pozycyjne, zarowka sw,pozycyjnych jest przewaznie zaraz obok zarowki mijania [w tym samym kloszu]) i jest ona biala, natomiast w amerykanskich pozycyjne sa rownoczesnie kierunkowskazami (tak jak na zdjeciu).

Obrazek

Czyli z przodu raczej sw.pozycyjne moga byc pomaranczowe ?
rauls

Postprzez scorpio44 » piątek 11 listopada 2005, 18:09

miros napisał(a):przesadzasz zdeka. jak dla mnie to zwykly kierunek. tylko tyle, ze jest czerwony, ale mrygac mryga, wiec nie widze zadnego problemu. jakos nie widze potrzeby ich karania. niby za co? za to ze maja samochod inny?

Ciekawe, że jak gadaliśmy o tym u Ciebie w skodzinie, to przyznałeś mi rację. :D Ale nie o to chodzi.
Chodzi o to, że jeżeli w Polsce obowiązują kierunkowskazy żółte, to widząc mrugające czerwone światło masz prawo pomyśleć, że to STOP (tylko jakoś dziwnie po bokach umieszczony). Jak jakiś żartowniś biały pasek na "zakazie wjazdu" pomaluje na niebiesko, a całą czerwoną resztę na czarno, to też nie masz obowiązku tego znaku respektować, bo w polskim Kodeksie znaku w takich barwach nie ma. I na tej samej zasadzie w Polsce obowiązują żółte kierunki.
Ale podkreślam, że to jest tylko i wyłącznie moje rozumowanie, i nie jestem pewien, jak z tym jest naprawdę. W każdym razie na 100% słyszałem o tym, że ktoś miał za światła w nieodpowiednim kolorze (które miały taki kolor fabrycznie) zatrzymany dowód.

rauls napisał(a):Czyli z przodu raczej sw.pozycyjne moga byc pomaranczowe ?

No raczej nie. Reflektory mogą być żółte selektywne (wszystko jedno czy chodzi o pozycję, mijania czy długie). Ale raczej pozycja nie może się znajdować w kloszu od kierunków.
scorpio44

Postprzez jimorrison » poniedziałek 21 listopada 2005, 18:04

ostatnio widzialem jakas nowa mazde taka SUVowo/MPVowa ktora miala wlasnie czerwone kierunkowskazy tylne. Lampa slkadala sie ze swiatel pozycyjnych i stop. Kierunkowskaz to mrygajace swiatlo pozycyjne. sytrasznie glupie uczucie jak sie za "czyms" takim jedzie
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez rauls » wtorek 22 listopada 2005, 02:24

W niektorych samochodach amerykanskich np.Ford Crown Victoria jedna zarowka sluzy jako pozycyjne, stopu i kierunkowskazy (cala lampa tylna czerwona) .
rauls

Re: samochody amerykanskie - kierunkowskazy

Postprzez scorpio44 » wtorek 22 listopada 2005, 12:50

rauls napisał(a):I jeszcze jedno pytanie odnosnie swiatel postojowych przednich. W USA sa one koloru pomaranczowego (przednie kierunkowskazy sluza rowniez jako swiatla postojowe

Nie wiem, co to był za samochód, bo widziałem go tylko z daleka, w każdym razie parę dni temu widziałem samochód, który miał właśnie światła połączone z przednimi kierunkami - przednie kierunki (pomarańczowe) świeciły jakby cały czas, a jak gość włączył kierunek, to w ogóle nie było widać jak mrugał, no bo tylko bardzo nieznacznie zwiększało się natężenie światła.
scorpio44

Postprzez xtek » wtorek 22 listopada 2005, 16:43

miros napisał(a):raczej jest to watpliwe, ze pozegnasz sie z dowodem. jesli auto jest takie od fabryki, to jakos nie wydaje mi sie zeby mogli ci cos zrobic.

tez juz wiele razy widzialem samochody z czerwonymi kierunkami i jakos dalej je widze.

Nawet jak takie bedzie z fabryki, moga nie chciec uznac przegladu w Polsce, czyli wydac dowodu. Wiem, bo mam auto z USA. Trzeba tez pamietac ze auta stamtad maja przednie swiatla symetryczne.

Ale to i tak malo wazne bo wszyscy wiedza jak zalatwic przeglad, tak zeby nawet diagnosta auta nie widzial.
xtek

Postprzez Sławek_18 » wtorek 22 listopada 2005, 17:54

przyjezdzajac do danego kraju obowiazuja przepisy danego kraju. Tego tez sie dotyczy pojazdow, musza byc przystosowane do prawa polskiego.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Re: samochody amerykanskie - kierunkowskazy

Postprzez Włodek » wtorek 22 listopada 2005, 23:05

rauls napisał(a):Mam pytanie na temat samochodow amerykanskich a dokladniej chodzi mi o swiatla i kierunkowskazy. Otoz w USA jest przepis ze tylne kierunkowskazy moga byc koloru czerwonego. Jak to wyglada w Polsce ? Czy sprowadzajac z USA samochod bede musial wymienic tylne lampy na europejskie tzn. z pomaranczowymi kierunk. Juz kilka razy widzialem samochody amerykanskie z oryginalnymi czerwonymi lampami, zarejestrowane w Polsce. Czy taki samochod mozna zarejestrowac bez problemu i czy moga byc pozniej problemy np. podczas kontroli drogowej przez policje ?
I jeszcze jedno pytanie odnosnie swiatel postojowych przednich. W USA sa one koloru pomaranczowego (przednie kierunkowskazy sluza rowniez jako swiatla postojowe) jak to wyglada w Polsce czy tez trzeba bedzie je wymienic na biale ?
Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam

Przeczytaj i sam sobie odpowiedz.
http://www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=141
Przednie światła symetryczne (standard USA) też trzeba wymienić na asymetryczne. :? .
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Powrót do Porady techniczne