Daewoo Matiz a ABS.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Daewoo Matiz a ABS.

Postprzez Apolonie » poniedziałek 02 grudnia 2013, 21:58

Witajcie! Zastanawiam się nad zakupem Daewoo Matiz. Poradźcie mi, proszę, czy w takim samochodzie abs pełni ważną rolę?
Apolonie

Re: Daewoo Matiz a ABS.

Postprzez Radhezz » środa 04 grudnia 2013, 14:20

W takim samochodzie ABS-u chyba nawet nie ma.

A co do jego roli: niby jeden z systemów bezpieczeństwa aktywnego, ale ja nie jestem jakoś za przecenianiem jego wpływu na bezpieczeństwo jazdy. W końcu kierowcy są w stanie sobie bez niego poradzić dzisiaj, tak jak i przez prawie 100 lat historii motoryzacji wcześniej. Tyle że wtedy radzili, bo musieli.
I tak jest ze wszystkimi tymi systemami "na trzy literki" - ok, fajnie że są i pomagają, ale nie można mniej wymagać od siebie bo mamy w aucie tonę elektroniki. Bo ta bywa zawodna - a nawet jeśli działa, to i tak jeszcze długo najwięcej w aucie będzie miał do powiedzenia kierowca.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez skov » środa 04 grudnia 2013, 15:56

Matizy miały ABS w najlepiej wyposażonej wersji TOP.
skov

Postprzez Nata » środa 04 grudnia 2013, 21:29

Mam takie zdanie, jak kolega Radhezz. Jak jest ABS, to fajnie, ale jak nie ma, to też da się jeździć. Po prostu trzeba bardziej uważać z hamowaniem w trudnych warunkach, dopóki nie nabędzie się doświadczenia. Nawiasem mówiąc, jeśli jesteś kobietą, to bardziej przydaje się wspomaganie kierownicy :)
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez jestemkoksiarzem » poniedziałek 06 stycznia 2014, 13:34

Powiem Ci tak, przez ostatni rok jazdy, ABS załączył mi się może ze 2-3 razy i to nie w jakiś krytycznych momentach, a już prawie przy samym zatrzymaniu pojazdu kiedy mocniej docisnąłem hamulec np. przed światłami. Jak dla mnie ten system jest zbędny. Jak masz specjalnie dopłacać za auto z takim modułem, to lepiej kup bez niego, a zaoszczędzoną forse zainwestuj w dobre oponki zimowe. Zresztą Matiz to auto w którym elektronika potrafi szwankować, więc ja bym nie wymagał, że ten ABS będzie działał poprawnie.
Pozdrawiam
jestemkoksiarzem

Postprzez oskbelfer » wtorek 07 stycznia 2014, 22:40

jestemkoksiarzem napisał(a):Powiem Ci tak, przez ostatni rok jazdy, ABS załączył mi się może ze 2-3 razy i to nie w jakiś krytycznych momentach, a już prawie przy samym zatrzymaniu pojazdu kiedy mocniej docisnąłem hamulec np. przed światłami. Jak dla mnie ten system jest zbędny. Jak masz specjalnie dopłacać za auto z takim modułem, to lepiej kup bez niego, a zaoszczędzoną forse zainwestuj w dobre oponki zimowe. Zresztą Matiz to auto w którym elektronika potrafi szwankować, więc ja bym nie wymagał, że ten ABS będzie działał poprawnie.
Pozdrawiam

A jak dla mnie to ABS ma bardzo duże znaczenie. Gdyby ABS był "gadżetem" to po co montują go teraz seryjne...

Uważam że jest (w osobówkach) istotniejszy niż wspomaganie kierownicy...

Opony zimowe jak najbardziej tak, ale też z ABSem...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Radhezz » wtorek 07 stycznia 2014, 22:47

Da radę jeździć bez wspomagania, bez synchronizacji skrzyni, da radę też bez ABS... Dobry kierowca sobie zawsze poradzi.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez oskbelfer » wtorek 07 stycznia 2014, 23:05

Oczywiscie że da radę...

Na kursie prawa jazdy obok pojazdów (jakie są obecnie) powinny być bez "wspomagaczy"

Kierowcy którzy pamiętają czasy pf125, pf126, polonezów - że o syrenach czy warszawach nie wspomnę, mają sto razy lepszą technikę jazdy niż kierowcy po roku 2000 (na nauce jazdy popularne stały się absy, wspomagania kierownicy, klimatyzacje, asery, itd...)

Zdecydowanie wolę "nowoczesne autka" ale nie bez kozery ciężarowe auta do szkoleń posiadają np. odłaczany abs....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez jestemkoksiarzem » czwartek 23 stycznia 2014, 02:46

oskbelfer napisał(a):Gdyby ABS był "gadżetem" to po co montują go teraz seryjne...

Bo nie jest to drogi system, a jest wygodny. Nie mniej jest zbędny.
jestemkoksiarzem

Powrót do Porady techniczne