Zmiana biegów na skrzyżowaniu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana biegów na skrzyżowaniu

Postprzez Kamasek » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 22:40

Mam problem podcza skrętu na skrzyżowaniu(szczególnie w lewo). Zazwyczaj moment zmiany biegu na 2 zgrywa mi się z czasem kiedy trzeba kierownicą kręcić. Efektem tego jest kręcenie kierownicy metodą parkingową( lewe śródręcze na kole kierownicy i kręcę). Metoda dość niebezpieczna, bo jak ręka zjedzie to lipa.
Czy dobre byłoby w takiej sytuacji wbicie dwujki tuż po ruszeniu- zanim będzie trzeba kręcić? Minus jest taki, że gdy będzie trzeba puścić tych z przeciwka z zatrzymaniem to dochodzi opóźnienie spowodowane redukcją na środku skrzyżowania Co o tym myślicie?
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Re: Zmiana biegów na skrzyżowaniu

Postprzez Radhezz » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 23:02

Myślę że bardzo możliwe że podobny temat pewnie już był, i że znowu odpowiem, a temat wyląduje w całości w koszu :D

A tak serio - "o so hozi"? Nikt Cię nie uczył że z 1 to się praktycznie tylko rusza właściwie we wszystkich współczesnych autach? A więc odpowiadając: tak, możesz od razu po ruszeniu wrzucić 2.

Na środku zredukujesz jak będziesz musiał się całkiem zatrzymać, ale w tym momencie to ja problemu nie widzę, bo i tak musisz ustąpić pierwszeństwa, a w tym czasie zmiana biegu nie powinna stanowić problemu.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Zmiana biegów na skrzyżowaniu

Postprzez Kamasek » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 23:15

Dzięki za szybką odpowiedź. W temacie nawet mnie google zawiodło(nikt nie miał takiego problemu?). Problem rozwiązany. Temat do zamknięcia
ps. Temat o zminie biegów był, ale nie dotyczył zmiany biegu na skrzyżowaniu, gdy brakuje rąk, lecz redukcji przed zakrętem
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Porady techniczne