Sprzęgło hydrauliczna a nie hydrauliczne- jak obsługiwać?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Sprzęgło hydrauliczna a nie hydrauliczne- jak obsługiwać?

Postprzez cavaliere » środa 14 marca 2012, 18:12

Hej,

Czy jest różnica w obchodzeniu się z samochodem ze sprzęgłem hydraulicznym a innym? Dlaczego samochód z hydraulicznym nie chce zapalić bez wciśniętego sprzęgła?
cavaliere

Re: Sprzęgło hydrauliczna a nie hydrauliczne- jak obsługiwać

Postprzez Maniek5k » czwartek 15 marca 2012, 11:48

Najprosciej nogami się ze sprzęgłem obchodzic, chociaz jak ręką sięgniesz to też nie będzie raczej problemu.
A jak miałem lanka z hydraulicznym sprzęglem to nie było problemu zeby bez sprzegla go odpalic. Chociaz i tak lepiej odpalac z wcisnietym sprzeglem, mniejsze opory dla silnika i łatwiej powinien odpalać.
Maniek5k

Postprzez reassor » piątek 16 marca 2012, 16:37

zapalanie a rodzaj sprzęgła niema znaczenia - prawdopodobnie jest blokada rozruchu bez sprzęgła - w yariskach tak jest np.

a różnice w użytkowaniu są takie, że niema tego momentu w którym lekko cofniesz stopę i od razu pełne zasprzęglenie mimo, że jeszcze trzymasz pół pedału wciśnięte - na hydraulicznym zasprzęglanie jest rozłożone na całą długość pedału.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez Radhezz » piątek 16 marca 2012, 22:23

Generalnie sprzęgła hydrauliczne są samoregulujące, w innym przypadku albo reguluje się je ręcznie (starsza generacja pojazdów), albo mają samoregulatory jakieś... W sumie nie wiem do końca jak to działa (i czy w ogóle działa, a nie tak jak samoregulatory w bębnach hamulcowych pewnych aut), nigdy takiego wynalazku w aucie nie miałem, i prawdę mówiąc nie chcę mieć - bardziej odpowiada mi tryb pracy "hydraulika". Sprzęgła sterowane hydraulicznie obsługuje się również mniejszą siłą (subiektywne odczucie), a także są mniej awaryjne.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Borys_q » sobota 17 marca 2012, 22:09

Hej,

Czy jest różnica w obchodzeniu się z samochodem ze sprzęgłem hydraulicznym a innym? Dlaczego samochód z hydraulicznym nie chce zapalić bez wciśniętego sprzęgła?

Zakładam że mówimy o sterowanym hydraulicznie, bo hydro kinetyczne manualne to jakaś rzadkość.

Nie ma różnicy w operowaniu , a blokada rozrusznika bez wciśniętego sprzęgła nie ma nic z hydraulicznym sterowaniem wspólnego.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Porady techniczne