Sprzedaż auta

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Sprzedaż auta

Postprzez cman » środa 27 lipca 2011, 23:21

Masz jakieś konkretne pytanie do mnie czy nie?
cman

Postprzez Cyberix » środa 27 lipca 2011, 23:26

Ja? Nie mam pytań, wykazuje tylko, ze nie koniecznie jest tak jak napisałeś.
Cyberix

Postprzez cman » środa 27 lipca 2011, 23:30

No więc co jest niby nie tak jak napisałem? Zacytuj to i napisz jakie masz do tego uwagi.
cman

Postprzez Cyberix » czwartek 28 lipca 2011, 08:24

Masz coś nie tak z oczami?
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?p=267294#p267294
http://net.eurotax.pl/analizy/prawo/detail.aspx?ArticleID=14159

I żeby było jasne, twierdze, iż nie wypowiedziana umowa OC przedłuża się automatycznie na 12 miesięcy. Dopiero po 12 miesiącach od opłaconego okresu umowa OC przestaje obowiązywać i ulega rozwiązaniu.
Cyberix

Postprzez cman » czwartek 28 lipca 2011, 09:05

No właśnie nie mam nic z oczami, dlatego widzę co piszesz i tego nie rozumiem. I nie linkuj mi całego artykułu, który mnie nie interesuje, tylko zacytuj z niego istotne fragmenty, które uważasz, że przeczą temu co napisałem, bo jak do tej pory nic konkretnego nie napisałeś.
Cytujesz art. 28 i pytasz co z nim, podczas gdy właśnie potwierdza on moje wcześniejsze słowa. Naprawdę nadal nie rozumiem o co Ci chodzi.

Cyberix napisał(a):I żeby było jasne, twierdze, iż nie wypowiedziana umowa OC przedłuża się automatycznie na 12 miesięcy. Dopiero po 12 miesiącach od opłaconego okresu umowa OC przestaje obowiązywać i ulega rozwiązaniu.

No i zgadza się, a czy ja mówię, że nie? Niewypowiedziana, ale opłacona umowa OC oczywiście przedłuża się automatycznie, natomiast niewypowiedziana, ale nieopłacona nie przedłuża się. Ty natomiast napisałeś, że:
Cyberix napisał(a):A co z aspektem, iż zgodnie z polskim prawem każda umowa na OC ulega automatycznego przedłużenia o ROK nawet jeśli nie jest opłacona?

Co nie jest prawdą, bo nieopłacona nie jest przedłużana.
cman

Postprzez maryann » czwartek 28 lipca 2011, 12:18

Znajomy zawarł sobie umowę OC w innym TU, a do dotychczasowego udał się bodajże ostatniego dnia- i .... za późno. Zapłacił nowemu, a stary też zażądał swojego. I tak to chyba działa, ale to raczej już wewnętrzny regulamin konkretnej firmy ubezpieczeniowej. Ubezpieczenie nie wypowiedziane ulega automatycznie przedłużeniu, obowiązkowi zapłaty, ale działa jak kasa wpłynie, a inaczej- jesteś dłużnikiem.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez scorpio44 » czwartek 28 lipca 2011, 12:38

maryann napisał(a):Znajomy zawarł sobie umowę OC w innym TU, a do dotychczasowego udał się bodajże ostatniego dnia- i .... za późno. Zapłacił nowemu, a stary też zażądał swojego. I tak to chyba działa, ale to raczej już wewnętrzny regulamin konkretnej firmy ubezpieczeniowej.

Nie jest to żaden "wewnętrzny regulamin", tylko wynika to jednoznacznie z przepisów, które zresztą w tym wątku zostały już zacytowane...
scorpio44

Postprzez Margo » środa 10 sierpnia 2011, 18:18

Auto wyrejestrowane. Dzięki za pomoc! :wink:
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez maryann » piątek 19 sierpnia 2011, 11:10

falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia strona