Jak to jest z tą rezerwą w zbiorniku z gazem?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest z tą rezerwą w zbiorniku z gazem?

Postprzez jasiek23 » wtorek 12 kwietnia 2011, 08:54

Pytanie jak w temacie. Mam zbiornik w który wchodzi ok 40 l gazu. Nie orientujecie się może kiedy zaczyna się rezerwa i ile km można na niej przejechać?

Mam też pytanie czy ktoś z Was też miał taki "szalejący" wskaźnik poziomu gazu? :D Wczoraj jechałem do pracy i było coś takiego: przez pewnen czas świeciła się ta ostatnia przed rezerwą dioda zielona, potem zaświeciła się ostatnia czerwona czyli rezerwa, za jakiś kawałek drogi znów zaświeciła się ta zielona a wyłączyła się czerwona zaś po parunastu minutach znów była tylko czerwona.
Czy można to jakoś wyregulować żeby można było chociaż mniej więcej sugerować się tymi wskazaniami czy poprostu najlepiej przejechać do pustego zbiornika i zobaczyć ile km się zrobiło i przy każdym tankowaniu zerować licznik km i tym się sugerować? :?
jasiek23

Re: Jak to jest z tą rezerwą w zbiorniku z gazem?

Postprzez el_ryba » wtorek 12 kwietnia 2011, 09:06

Osobiście to zawsze jeździłem do zera gazu i tankowałem do pełna, po kilku razach będziesz miał już średnie spalanie, wskaźnika poziomu gazu nie da się tak dokładnie skalibrować, musiałbyś podjechać do gazowników, ale wątpie że coś poradzą.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 kwietnia 2011, 18:41 przez el_ryba, łącznie zmieniany 1 raz
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Re: Jak to jest z tą rezerwą w zbiorniku z gazem?

Postprzez maryann » wtorek 12 kwietnia 2011, 10:36

W mojej instalacji 42l(efektywna pojemność- ok. 38l) miałem zasięg ok. 400km. Najpewniejszym wskaźnikiem poziomu gazu był... dzienny licznik kilometrów. Te wskaźniki poziomu w domontowywanych butlach- eh! szkoda mówić! Kontrolka zaczynała migać po 130-150 km, ciągle świeciła(niby-rezerwa) już po ok 200.

ps. el_ryba- oszczędź regulamin, p.8.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Porady techniczne