witam, po 2 miesiacach czekania dostalem odszkodowanie za wypadek, 10 tys zl. w listopadzie zachaczyla o mnie gwaltownie hamujaca ciezarowka, niedostosowujaca predkosci do warunkow jazdy (jechalismy po 2 pasmowej drodze, wyjechalo jej auto i zaczela hamowac, ale mniejsza z tym), przejechala mi po lewym boku. uszkodzone zostaly przednie lewe drzwi, tylne lewe drzwi i lewo nadkole wraz z otworem do wlewu benzyny. nie ma glebokich wgniecen, nie wieksze niz kilka cm, jest tylko bardzo widoczne otarcie w wyzej wymienionych miejsach. model auta mitsubishi spacer star 2004 rocznik. ubezpieczyciel wycenil szkode na 10tys zl, i pieniazki sa juz do mojej dyspozycji. wysoka suma stad, iz czesci do tych aut sa cholernie drogie, jak to bywa u japonskich samochodow. najsmiesniejsze jest to,ze te 10 tys zl moze nie wystarczyc do przywrocenia poprzedniego stanu w serwisie autoryzowanym mistubishi, jak oni licza sobie 2,6tys ze jedna pare drzwi, a ta sa 2x drzwi, nadkola lewe i kawalek lewego boku + robocizna. choc moze zmiesci sie w 10tys zl, tego sam nie wiem. w kazdym razie dyletmat polega na tym, co zrobic. rozwazam 3 mozliwosci:
1) oddanie auta to ASO mitsubishi, tam pewnie wycenia szkode na te moje 10tys zl i zrobia wszystko super jak zawsze (wymienialem tam kiedys lusterko jedno i policzyli 1,2tys zl...)
2) znalezc dobrego blacharza i poleciec po kosztach, pewnie polowa kasy zostanie mi w kieszeni, choc tej opcji sie obawiam z uwagi na to,iz ciezko znalezc dobrego blacharza, ktory typowo nie ubije auta i za 2lata zacznie sie rozlatywac. kiedys naprawiali nam nexie i po roku zaczelo odpadac.
3) zostawic auto w takim stanie jakim, jest. uszkodzenia sa widoczne, ale technicznie auto jest w 100% sprawne, uszkodzenia nie przeszkadzaja w niczym (procz walorow wizualnych) i za te 10k to ja moge kupic bardzo dobre auto, chocby ten sam model tylko kilka lat starszy, badz nawet dolozyc te kilka tys zl i moge miec identyczne auto jak mialem przed wypadkiem i to drugie uszkodzone, czyli poprostu miec dwa auta.
takze pytanie, jak to sie miewa z tymi blacharzami, czy warto szukac dobrego i jak znalezc dobrego, czy moze ASO i poleci cala kasa (??) czy moze 3 opcja.