Parkowanie równoległe wyjazd

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez tiromaniak » środa 17 lutego 2010, 20:01

jaka jest wasza technika parkowania równoległego?
Parkujecie na oko czy macie jakiś "system" jak tak to jaki?

Na to nie ma sposobu, liczy się wyczucie gabarytu i oko. Musisz "mieć w oczach" wymiary swojego pojazdu" i potrafić na tej podstawie oceniać odległość od przeszkody. Praktyka czyni mistrza i jest to zwyczajnie kwestia doświadczenia, czym więcej takich trudnych sytuacji, tym lepiej później sobie radzisz.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez lith » środa 17 lutego 2010, 21:50

najbardziej 'drastyczny' przykład jaki widziałem na ulicy to jak gościowi zostawili tyle miejsca, że ciężko byłoby między samochodami przejść ;]... to jest jedna z sytuacji gdzie przydaje się hak :D, więc ziomek się wiercił, rozpychał i w końcu uwolnił.
lith

Postprzez Spoxter » wtorek 23 lutego 2010, 14:12

EEeeee tam we Francji nie mają takich problemów :twisted: jak ich tak zastawią to wsteczny - typa z tyłu odepchnie z pół metra i wyjeżdża Obrazek
Sam widziałem takie coś na oczy w Paryżu Obrazek
A potem kupujemy sprowadzane samochody z Francji Obrazek
Spoxter

Postprzez Driver'ka » wtorek 23 lutego 2010, 17:55

Staram się zawsze parkować tak, żeby zostawić sobie trochę miejsca z przodu, żeby później wyjechać (i żeby ten przede mną mógł w razie co cofnąć). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś mnie tak przyblokował, że ani w przód ani w tył. Myślę też o innych kierowcach, coby im nie utrudniać (a tak naprawdę o swoim samochodzie, coby go nie porysowali ;) ). Parę razy miałam sytuację, że było dość mało miejsca między samochodami do wykaraskania się, ale cm po cm i się udało. Nie było to na "raz", ale na "dziesięć" ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne