procedura startowa i kończąca jazdę punkt po punkcie?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez LOBUZ88 » środa 23 grudnia 2009, 17:25

nie ma a powinno , bo to jest brak znajomości podstawowych zasad działania i obsługi samochodu .
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez Bolcia » środa 23 grudnia 2009, 17:36

nie to nie zasady dzialania i obslugi samochodu.

to jedynie od Ciebie zalezy czy o niego zbasz, oszczedzasz energie i wlaczasz swiatla bezposrednio przed jazda, czy tez masz to w powazaniu.

ja swoim autku nie włacze swiatel zanim nie zapale silnika - po prostu sie nie da. mam tak ustawione ze swiatla mi sie same zapalaja wraz w wlaczeniem silnika (i z wylaczeniem gasna) - jedynie moge zrobic tak, zeby zapalic je pozniej ale wczesniej sie nie da.

ale na kursie zawsze, dla pewnosci, pierwsze co robilam po zapieciu pasow to wlaczenie swiatel. I nikt do mnei pretensji o to nie mial.
Bolcia

Postprzez LOBUZ88 » środa 23 grudnia 2009, 17:46

to nie jest kwestia oszczędzania energii tylko utrudniania rozruchu samochodu .

I jak najbardziej jest to kwestia obsługi pojazdu, dbania o jego mechanizmy i sprawności ich działania , to co teraz na egzaminie jest wymagane jako znajomość obsługi pojazdu to minimalne minimum.
Dawniej na kursie uczono sie budowy pojazdu , podstawowych jego elementów, sposobu ich działania,ogromna szkoda ze z tego zrezygnowano...jak można DOBRZE użytkować coś czego zasady działania sie nie zna ?
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez szerszon » środa 23 grudnia 2009, 18:06

Tylko teraz jak otworzę ,,machę,, to najczęściej mogę sobie tylko popatrzeć.Nie to co w moim pierwszym aucie.Byłem specjalistą od pompy paliwowej/tak się gumowa membrana psuła :D /,czyszczenie i regulacja gaznika,wymiana swiec i przewodów,ustawianie przerwy na stykach przerywacza itp.Uruchamianie tylko na wyłączonych swiatłach z tego prostego powodu,że żarówki szybciej kończyły zywot.Cała procedura startowa jest potrzebna na samym poczatku szkolenia,aby kursant załapał,że do auta nie wchodzi się i tylko jedzie.Pózniej wszystko poleci z automata. :D
szerszon

Postprzez lith » środa 23 grudnia 2009, 20:29

U mnie światła się zapalają same po przełączeniu na zapłon, więc odpalam już na włączonych. Jednak na zapłonie przed odpaleniem go nie trzymam. Ale radio włączam dopiero po uruchomieniu silnika. A przynajmniej jak jest zimno, bo wiadomo, że w mrozy akumulatorek może zasłabnąć i lepiej go za mocno niepotrzebnie nie obciążać.
lith

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne