Zmiana kierunku jazdy a sprzegło

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana kierunku jazdy a sprzegło

Postprzez ccc » poniedziałek 07 grudnia 2009, 00:55

Witam. Mam następujący problem. Otóż zastanawiam się, czy powinno jechać się na sprzegle podczas zmiany kierunku jazdy?
Mam na myśli sytuacje w której jadę powiedzmy 55 km/h i tu wyłania sie skrzyżowanie. Zmieniam bieg... i właśnie, czy powinienem od razu wycisnąć całe sprzegło przed skrzyżowaniem czy też jechać na pół sprzęgle/całkowicie wciśnietym sprzęgle? Z góry dziękuję za odpowiedź.
ccc

Postprzez athlon » poniedziałek 07 grudnia 2009, 01:09

nie
athlon

Postprzez krzysiek20 » poniedziałek 07 grudnia 2009, 01:39

wycisnac
Obrazek
krzysiek20

Postprzez Barabasz » poniedziałek 07 grudnia 2009, 10:54

staraj sie robic tak by przed skretem zredukowac bieg i na juz odpuszczonym sprzegle wchodzic w zakret
pozwoli ci to:
1.wytracic dodatkowo predkosc hamujac silnikiem
2. jesli bedzie trzeba (np.przez przeoczenie zajechanie drogi komus na glownej ) gwaltownie przyspieszyc, bieg nizszy, szybciej przyspieszasz
3. w razie jakiegos poslizgu masz juz lewa stope tam gdzie trzeba, zapierasz sie w fotelu i walczysz gaz, hamulec i kontry kierownica, na wcisnietym sprzegle ladujesz w rowie
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez Borys_q » poniedziałek 07 grudnia 2009, 11:11

4 bardziej przewidywalna prędkość, na odpuszczonym sprzęgle jeśli zakręt bedzie na pochyłości auto zasadniczo nie powinno przyśpieszać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ccc » poniedziałek 07 grudnia 2009, 16:15

Dzięki serdeczne za wszystkie rady. Mój instruktor mówił dokładnie to samo co wy (możliwość poślizgu itd.), ale wszyscy moi znajomi zapierali się że powinnno się ze sprzęgłem jechać i trochę mnie to skołowało.
ccc

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 07 grudnia 2009, 20:27

zmień znajomych :wink: :lol:
Albo nie wsiadaj z nimi do auta jak prowadza :wink:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Re: Zmiana kierunku jazdy a sprzegło

Postprzez tiromaniak » środa 09 grudnia 2009, 20:58

ccc napisał(a):Witam. Mam następujący problem. Otóż zastanawiam się, czy powinno jechać się na sprzegle podczas zmiany kierunku jazdy?
Mam na myśli sytuacje w której jadę powiedzmy 55 km/h i tu wyłania sie skrzyżowanie. Zmieniam bieg... i właśnie, czy powinienem od razu wycisnąć całe sprzegło przed skrzyżowaniem czy też jechać na pół sprzęgle/całkowicie wciśnietym sprzęgle? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tutaj chodzi o dwie rzeczy: Ekonomiczną jazdę ( tzw. EcoDriving ) i zachowanie dynamiki jazdy. Po co gazować aby za chwilę się zatrzymać gdzieś. Jak można - lekko przyhamować, zredukować bieg i dotoczyć się do tego skrzyżowania. Nie musisz nawet na nim stawać jak potrafisz tą dynamikę zachować. Redukujesz, toczysz się i jedziesz. Oszczędzasz dużo.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Powrót do Porady techniczne