Mandat karny/Sąd Grodzki,a koszty z tym związane.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Mandat karny/Sąd Grodzki,a koszty z tym związane.

Postprzez Margo » sobota 17 października 2009, 23:01

Mam pytanie. Czy jeżeli w sytuacji jakieś stłuczki/wypadku zdecyduje się nie przyjąć mandatu to jak wygląda dalsze postępowanie? dostanę wezwanie na rozprawę do Sądu Grodzkiego i jak wygląda taki proces? wiem,że każdy jest inny ale taki przykładowy. I jak to wygląda z kosztami? wiem,że jeżeli przegram to ja je ponoszę ale jakiego rzędu to są kwoty?
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez Ingvar » niedziela 18 października 2009, 09:09

Konsekwencje odmowy przyjęcia mandatu zostały uregulowane w przepisie art. 99 k.p.w. W takim przypadku /lub w razie nie uiszczenia w wyznaczonym terminie grzywny nałożonej mandatem zaocznym/ organ, którego funkcjonariusz nałożył grzywnę, występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie. W tym wniosku zaznacza się, że obwiniony odmówił przyjęcia mandatu albo że nie uiścił grzywny nałożonej mandatem zaocznym, a w miarę możności podaje się także przyczyny odmowy. W konsekwencji nie ma żadnych ograniczeń dla sądu , co do wysokości ewentualnej kary za wykroczenie. O zagrożeniu tym decyduje wyłącznie naruszony przepis kodeksu wykroczeń, a więc obwiniony może być ukarany karą surowszą, niż zaproponowana w trybie mandatowym.

W procedurze wykroczeniowej przewidziano tzw. nadzwyczajny środek zaskarżania w postaci uchylenia prawomocnego mandatu. Zgodnie z art. 101§ 1 k.p.w. mandat karny /prawomocny/ podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn nie będący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje z urzędu albo też na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu Organem uprawnionym do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznawania sprawy /sąd rejonowy lub grodzki/, na którego obszarze działania grzywna została nałożona.

Pouczenie o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego:

1. Sprawca wykroczenia może odmówić przyjęcia mandatu karnego (Art. 97 § 2 Kodeksu Postępowania w Sprawach o Wykroczenia).

2. Mandat karny zaoczny staje się prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny we wskazanym terminie i miejscu. Mandat karny kredytowany staje się prawomocny z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego. Mandat karny uiszczany w gotówce staje się prawomocny z chwilą uiszczenia grzywny funkcjonariuszowi, który ją nałożył.

3. Ściąganie grzywny nałożonej w drodze mandatu karnego następuje w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (art. 100 Kodeksu Postępowania w Sprawach o Wykroczenia).

4. Grzywna nałożona mandatem karnym kredytowanym powinna być uiszczona w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu (art. 98 § 3 Kodeksu Postępowania w Sprawach o Wykroczenia). Grzywna nałożona mandatem karnym zaocznym powinna być uiszczona w terminie 7 dni od daty wystawienia mandatu (art. 98 § 5 Kodeksu Postępowania w Sprawach o Wykroczenia).

5. Uiszczający grzywnę w urzędzie pocztowym lub w banku ponosi koszty opłat manipulacyjnych.

6. W razie odmowy przyjęcia mandatu karnego lub nie uiszczenia w wyznaczonym terminie grzywny nałożonej mandatem karnym zaocznym organ, którego funkcjonariusz nałożył grzywnę występuje do sądu z wnioskiem o ukaranie sprawcy wykroczenia (art. 99 Kodeksu Postępowania w Sprawach o Wykroczenia).
10/10/08 - 1 egzamin praktyczny zdany
24/10/08 - Prawo jazdy w kieszeni
Ingvar

Postprzez marcij » niedziela 18 października 2009, 12:19

Btw. slyszalem od kolegi , ktory slyszal ponoc z bardzo wiarygodnego zrodla , ze jesli zdecydujemy sie nie przyjac mandatu to mamy jeszcze kilka (chyba mowil ze 7) dni , w ciagu ktorych mozemy sami zglosic sie na komende i powiedziec , ze jednak chcemy ten mandat przyjac.I przyjmujemy. Czy ktos wie , czy to jest faktycznie prawda ?
Obrazek
marcij

Postprzez Ingvar » niedziela 18 października 2009, 12:27

Z tego co ja wiem nie ma możliwości odwołania jeśli decydujemy się kierować sprawę do sądu grodzkiego, zresztą czytałem o tym trochę i nigdzie nie ma paragrafu na to aby od tej decyzji można było się odwołać. Jedyne co możesz zrobić to w sądzie przyznać się do błędu i tam poprosić sędziego o możliwość zapłacenia mandatu (co nie oznacza oczywiście że tak się stanie bo sąd ma prawo nałożyć karę wyższą od tej przewidzianej mandatem) Proszę mnie poprawić jeśli się mylę i ktoś faktycznie spotkał się z takim przypadkiem. Przepraszam za nieład w poście ale się spieszę.

Pozdrawiam.
10/10/08 - 1 egzamin praktyczny zdany
24/10/08 - Prawo jazdy w kieszeni
Ingvar

Powrót do Porady techniczne