Emisja szkodliwych substancji przy zasilaniu gazem

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Emisja szkodliwych substancji przy zasilaniu gazem

Postprzez cman » poniedziałek 07 września 2009, 14:13

Czy ktoś się orientuje, jak zmienia się emisja szkodliwych substancji w przypadku zasilania gazem, w stosunku do tego samego silnika zasilanego benzyną?
Przykładowo, mamy benzynę i zmierzoną emisję CO: 0,5% i CH: 100 ppm.
Wkładamy gaz, I albo II generacji i co wtedy się dzieje z tamtymi wartościami? Tzn. mają skłonność maleć czy rosnąć (oczywiście przy założeniu, że gaz jest super wyregulowany)?
cman

Postprzez marcij » poniedziałek 07 września 2009, 15:32

Ciekawy problem. To moze ja Ci podam dane z mojego "wyciagu ze swiadectwa homologacji" instalacji gazowej.

CO/HC przy na biegu jalowym : 0,4 % / 78ppm
CO/HC przy podwyzszonych obrotach mam wpisane tylko 0,19, czyli pewnie %
lambda 0,98

Jak sie to ma do rzeczywistosci to niewiadomo. Jakie tez sa dane dla benzyny to nie wiem , bo przeszukalem swoje papiery oraz pobieznie internet , ale wyciagu ze swiadectwa homologacji nie znalazlem. Jesli Ci to cos da, to silnik to 1.4 16v rover, z katalizatorem.
Obrazek
marcij

Postprzez cman » poniedziałek 07 września 2009, 15:48

No właśnie ja mam ten cały wyciąg z homologacji gazu i tam wpisane te wszystkie dane. A potrzebuję się dowiedzieć, jakie te wartości mogłyby być na benzynie.
I nie wiem właśnie, czy na benzynie może być lepiej, czy raczej gorzej i o ile. Te wyniki na gazie są całkiem dobre, więc jest też w razie czego pewien margines, ale nie wiem czy wystarczający.
To nie jest jakieś super ważne, bo i tak, jak już przyjdzie co do czego, to będę miał dane z pomiaru, ale jeśli by się dało, to wolałby wiedzieć wcześniej :wink:.
cman

Powrót do Porady techniczne