Łożysko "wyje" w tylnym kole...

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Łożysko "wyje" w tylnym kole...

Postprzez pysia301 » czwartek 12 marca 2009, 14:34

Czy wystarczy nasmarować i dokręcić ? :D
pysia301

Postprzez Pinhead » czwartek 12 marca 2009, 14:41

Nie.
Pinhead

Postprzez Marix » czwartek 12 marca 2009, 20:08

Jechac do mechanika, z kołami nie ma żartów.
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez marcij » piątek 13 marca 2009, 01:05

Jakiejs strasznej paniki nie ma, ale pasuje zrobic przy najblizsszej okazji. Jak sie calkiem rozsypie , to sie kolo zablokuje, lub odpadnie ;P
Obrazek
marcij

Postprzez lled3 » piątek 13 marca 2009, 20:56

Jechac do mechanika, z kołami nie ma żartów.

z mechanika tez nie ma zartow ...
:roll:
Obrazek
lled3

Postprzez Marix » piątek 13 marca 2009, 21:16

No i co z tego?

Koła to jeden z najważniejszych elementów wpływajacy na bezpieczenstwo w sposób czynny.

wystrzał opony, bądź odpadniecie koła ma z reguły kiepskie skutki.

jedynie równie poważnym zagrozeniem wydaje sie tylko awaria ukladu kierowniczego (jednak raczej rzadkie) bądź awaria hamulców (niestety dośc często)

Znam conajmniej dwie osoby, które doświadczyły, co to znaczy, kiedy nagle nie ma hamulców, jedna z tych osób przeleciała na czerwonym świetle na trasie.

Niechciałbym wiedzieć co to za uczucie, tymbadziej ze w eiekszosci naszych aut ręczny działa na zasadzie ledwo ledwo, zresztą ręczny działajacy na tylne koła choćby koła zablokował to i tak skutecznosc hamowania bedzie bardzo kiepska.

Są samochody z hamulcem recznym na przednie kola (zdajsie niektore francuzy ale niewiele wiem na ten temat)
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Postprzez zetnktel » piątek 13 marca 2009, 21:53

Wymień jak najszybciej. Jeżdżąc na uwalonym łożysku możesz rozwalić czop piasty co pociągnie za sobą dużo większe wydatki. I jak ktoś wyżej pisał koło może odpaść
03.06.08r Teoria (+)
03.06.08r Praktyka (-) :(
03.07.08r Praktyka (+) :)
zetnktel

Postprzez lled3 » piątek 13 marca 2009, 23:21

No i co z tego?

Koła to jeden z najważniejszych elementów wpływajacy na bezpieczenstwo w sposób czynny.

wystrzał opony, bądź odpadniecie koła ma z reguły kiepskie skutki.

jedynie równie poważnym zagrozeniem wydaje sie tylko awaria ukladu kierowniczego (jednak raczej rzadkie) bądź awaria hamulców (niestety dośc często)

Znam conajmniej dwie osoby, które doświadczyły, co to znaczy, kiedy nagle nie ma hamulców, jedna z tych osób przeleciała na czerwonym świetle na trasie.

Niechciałbym wiedzieć co to za uczucie, tymbadziej ze w eiekszosci naszych aut ręczny działa na zasadzie ledwo ledwo, zresztą ręczny działajacy na tylne koła choćby koła zablokował to i tak skutecznosc hamowania bedzie bardzo kiepska.

Są samochody z hamulcem recznym na przednie kola (zdajsie niektore francuzy ale niewiele wiem na ten temat)

łożysko ma niewiele do ukłądu hamulcowego rudzież kierowniczego :)

do tematu: jak najbardziej do wymiany - ale nie ma się co śpieszyć (chyba, że już długo wydaje z siebei dźwięki) - przedwewszytskim trzeba to zrobic DOBRZE, nie do mechanika bo ten zgwałci i dopiero problemów narobi - tylko samemu albo do specjlalisty (inżyniera).
Podstawa to odpowiednie dokręcenie. Czym ? Zalecanym momentem :) u mnie jest to 280Nm
Obrazek
lled3

Postprzez Marix » piątek 13 marca 2009, 23:54

A czy ja napisałem że ma coś wspólnego?

Proponuje jeszcze raz przeczytać mój post i kontekst odpowiedzi.
Prawo jazdy
B, C, C+E
Marix

Powrót do Porady techniczne