Licznik nie dziala

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lled3 » wtorek 26 sierpnia 2008, 23:10

trudno powiedzieć - ale wątpię by ASO robiło cośza darmo :P

nawet linki od gazu nie masz ;) a co dopiero licznika :P
Obrazek
lled3

Postprzez slayer17 » środa 27 sierpnia 2008, 08:43

Może po prostu kostka do mechanizmu, który zlicza prędkość zaśniedziała albo obluzowała się. Poszukaj czegoś, co wystaje ze skrzyni biegów i jest do niego podłączona raczej grubsza wiązka elektryczna.
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez knq » piątek 29 sierpnia 2008, 17:44

Bylem u mechanika i stwierdzil, ze klopoty z licznikiem to wina jakiejs wtyczki z silnika do skrzyni biegow. Naprawi mi to dopiero 11 wrzesnia bo ma urlop....
Moja Renie wczesniej naprawial jakis gwalciciel mechanikoelektryki, bo kiedy wcisne przycisk centralnego zamka nic sie nie dzieje, a kiedy wcisne przycisk od alarmu wlaczaja sie wycieraczki i spryskiwacze.
Ponadto okazalo sie, ze prawa polos byla wymieniana (powypadkowy?)
Trzeba powoli wszystko przywracac do poprzedniego stanu...
Nie wiem dlaczego mryga lampka od alarmu, a nie ma alarmu....
Mam dwie kontrolki przy zegarze (niezapiete pasy i otwarte drzwi) ale nie widzialem, zeby sie swiecily...
Ciekawe ile kasy bede potrzebowal, zeby przywrocic ten samochod do uzywalnosci, bo silnik i zawieszenie ma naprawde extra po za tymi blahostkami...
Gdzież są mechanicy i elektromechanicy w moim kochanym mieście?
------------------------------------------------------------
Renault Megane I '97r. 1.6 90 KM (LPG)
knq

Postprzez BOReK » piątek 29 sierpnia 2008, 17:59

Spokojnie. Błahostki typu niesprawne lampki czy przełączniki miałem też u siebie - dwa dni z rozbieraniem wnętrza i wszystko działa. Musiałem się bawić na dwa razy, bo mi nowych żarówek brakło, jak się wziąłem za wymiany. :D

Czasami naprawdę nie warto iść do mechanika, tylko znaleźć w sieci szczegółową instrukcję co i jak demontować/montować, podstawowe narzędzia w rękę i do roboty. A potem też jest radocha i spokój, bo:
- wiesz co i jak działa w twoim pojeździe,
- w razie potrzeby możesz sam to naprawić.

Bardzo fajnie jest móc podchodzić do samochodu jak do maszyny, a nie do kryształowej kuli. :]
BOReK

Postprzez knq » piątek 29 sierpnia 2008, 20:17

Martwi mnie tylko ten alarm... Przed chwila poszedlem szarpac za drzwi i z kolana kopnalem Megi, ale zadnej reakcji :]
Musze kupic jakis podrecznik sam naprawiam Renault Megane, bo bardzo chcialbym samemu zaczac naprawiac swoj samochodzik, ale nie do konca wiem jak :oops:
Gdzież są mechanicy i elektromechanicy w moim kochanym mieście?
------------------------------------------------------------
Renault Megane I '97r. 1.6 90 KM (LPG)
knq

Postprzez lled3 » piątek 29 sierpnia 2008, 22:58

DIALOGYS - ogólno dostępne instrukcje serwisowe do RENAULT.

kompendium wiedzy. Wszytsko od drzew usterek, poprzez schematy elektryczne, momenty dokręcania, katalog czesci, cennik. Wersja dla renault to 4 cd - do sciagniecia z netu. Po lekturze 90% tych których teraz nazywasz "mechanikami" - okaże się gwałcicielami 8)
Obrazek
lled3

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne